Ahojte. Stáva sa mi, že keď vložím inak funkčné DVD do mechaniky notebooku, tak mi ho vôbec nenačíta a je jedno o aký formát súborov, ktoré sú nahraté na disku ide. Stáva sa mi to pri filmoch, aj pri linuxových inštalačných DVD. Nepripojí mi mechaniku a keď kliknem na pripojiť (mount), tak mi to vypíše chybu, že ju nemôže pripojiť. Skúsil som do mechaniky strčiť inštalačné DVD jedného linuxu, ktorý som vypaľoval nedávno a odmietlo mi ho zobrať. Skúsil som prejsť do Windowsu, tiež to DVD odmietlo zobrať. Skúsil som ho nabootovať pri štarte počítača, po chvíli čakania ma to presunulo naspäť do GRUBu na HDD. Keď som ho potom skúsil dnu strčiť zasa, zobralo ho, načitávalo, dali sa z neho spúšťať a otvárať súbory, dalo sa mi nabootovať. To niekedy počítač DVD prijme a niekedy nie. Notebook mám dva roky a osem mesiacov s nainštalovanou linuxovou distribúciou Debian. Za tú dobu som mechaniku ešte nečistil, ale zase nikdy zbytočne otvorená nebola a nikdy som sa hlavy nedotkol. Jemný poprašok na nej ale je. Skúsiť vyčistiť mechaniku? (Najskôr asi áno.) Ak áno, ako sa má čistiť, čo na to použiť, na čo si treba dať pozor? Nikdy som to ešte nerobil.
http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
Postupuj opatrne !
Mal som podobný problém (na NB) s mojim DVD (Sony výrobok), ktoré nenačítavalo média CD/DVD.
1)
Po vysunutí mechaniky som si všimol a pod lupou skontroloval, že flexibilný mini-káblik, ktorý spája laserovú čítaciu diódu s elektronikou driveru je prelomený a tým pádom prerušený/zlomený.
Okamžite mi to v servise pre NB vymenili.
2)
Čo sa týka samotného čistenia čítacej hlavice môžeš použiť (kúpiť si) čistiace CD, čo je prázdne médium s nalepenými miniaturnými štetinkami, ktoré nepoškriabu alebo neznížia priehľadnosť čítacej laser diódy. postupuj vždy opatrne.
Záverom som presvedčený z Tvojho popisu, že sa jedná o poškodenie optoelektroniky+interfejsu DVD driveru preto Ti radím servis.
ak Ti zlepšilo TAKTO radikálne načítavanie/prácu tvojho DVD, svedčí to o nedobrých a nešetrných podmienkach zaobchádzania s mechanikou DVD. Len raz som bol svedkom podobného úkazu jednom NB, ale ten chlapík tvrdil že nechodí po zafajčených cigánskych (pardón rómskych) putikách a prípadne sa "nevymočuje" na mechaniku ...
Nuž, chlope, nikdy som mu už nič podobné neveril....
Ale ten povlak bol asi spôsobený nečistotami v tej vodičke či vate. Totižto skladovanie alkoholov je trošku ťažšie ak nemáš na to určenú nerozpustnú nádobu s perfektne priliehajúcim vrchnákom. V polyetylénovej fľaši by som to dlhšiu dobu neskladoval. A rozhodne by som to nepil.
PS.: odstraňovanie mechanických mečistôt z umelohmotnej optiky na sucho môže dopadnúť dosť zle. Podobne ako keď človek chce očistiť zablatené slnečné okuliare bez vody, len tak pošúchaním kapesníkom.
Ale, ajtak. optika na NB obvykle trpí prenášaním. Najmä ak človek pozerá DVD placky vo vlaku alebo aute či autobuse. A to sa vyčistiť moc nedá.