/home nejde pripojiť
/home terminated with status 32
a taktiež ma odkázalo aby som skontroloval systémové logy, v tých boli posledné dve hlásenia chybové:
VIA82xx Modem: probe of 0000:00:11.6 failed with error -13
ext 3: no journal filesystem on sda6
Keď si pozriem sda6 čiže môj /home oddiel cez Disk Utility na liveCD ubuntu, tak ho zobrazuje ako ext2 partíciu aj keď by mal byť naformátovaný na ext3. Keď dám "check filesystem" tak mi píše že "File system is clean". taktiež aj k dátam mám stále prístup a vyzerajú nepoškodene.
Čo s tým môže byť? A hlavne, čo sa s tým dá robiť?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ext3 sa líši od Ext2 len žurnálom a tie dva FS sú do určitej miery medzi sebou kompatibilné. Takže ak dáta vyzerajú do určitej miery v poriadku, tak asi aj budú dourčitej miery v poriadku.
Ohľadne tej chyby pri štarte, prebehla daná aktualizácia do konca pred tým reštartom? Ak nie, tak sa asi vynechala rekonfigurácia nejakého systémového balíka. Riešení je obvykle viac, ale na začiatok je vhodné pozrieť či je nejaká chyba ohľadne disku v dmesg pri štarte . Takže skús vypnúť v grube pri štarte
splash
(a poprípade aj zapnúťverbose
), myslím že je na to tlačítko 'e
' ako edit. To vylistuje tony balastu kde sa môžu nachádzať aj informácie prečo sa to vyrúbalo. Listuje sa myslím cez CTRL+PGUP. Možno to len neprebalilo initrd (a tým pádom to nemuselo načítať ovládač radiča diskov), alebo je zmršený fstab kde stačí opraviť názvy diskov. Alebo stačí dať vybrať iné jadro pri štarte po aktivovaní voľieb v /etc/default/grub:#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=3
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=false
GRUB_TIMEOUT="3"
z tohoto linku vychadza tiez rovnake riesenie
skus skontrolovat co mas v /etc/fstab teda co sa tam pise o /home
ci tam nemas dva x /home /home
teda napr. /home /home dazukofs 0 0 0
Skôr by som odporučil pozrieť tú chybu (poprípade aspoň odfotiť tak aby to bolo čitateľné a fuknúť sem na skontrolovanie).
K tym chybam co napisal:
Ta druha chyba je spojena s problemom
Prva vyzera byt o modem/audio drivery, nemyslim si ze by mu nebootoval pocitac kvoli tomu. Mozne riesenie
aufs / aufs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda5 swap swap defaults 0 0
Akosi tam /home ani nevidím
Čo sa týka aktualizácie tak bola prerušená , ale po prerušení bol komp reštartovaný, zapol sa v pohode, aktualizácia sa doťahala, a až potom nastali problémy.
Skus prestudovat tieto linky: 1, 2 teda 2.1 popripade 3
Pisal si sice ze si kontroloval disk ale mozno ta tie linky dovedu na nejaky uzitocny prikaz co by si mohol skusit a pomohol by ti.
Pokial mas moznost tak skus zalohovat data na externy HDD. Nasledne skus mountnut HDD
mount /dev/sda6 /mnt
dmesg | tail
e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda6
fsck -f /dev/sda6
Inak, asi by som dal do fstab záznam pre home a skúsil či to nabehne.
PS.: Môj posledný problém s EXTFS bol keď ext2fs prestal byť v tichosti podporovaný v balíku util-linux. Používam ho roky, a nevšimol som si u neho nejaké problémy.