Požiadavka na inštaláciu Windows na strednej škole
Moze skola na ktorej studuju aj ludia ktori vobec nevlastnia pocitac studovat a ludia ktori maju pocitac a na nom nainstalovany Linux nie?
Viem ze su to velmi hlupe otazky, no akurat nieco taketo riesim - a rad by som Vas nazor.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
podla mna kvoli tomu, ze budu chciet ucitelia v dochodkovom veku ucit studentov nieco co davno vedia.
dokonca ak sa na skole vyucuje nejaky specificky software.
Problém je v dodatočnej informácii ktorá potvrdzuje že sa nejedná o vysokú školu mikrosoftích technológií. Takže, ak majú v osnovách základy práce s internetom, písanie tlačovej korešpondencie v textovom editore alebo vytváranie drobných reportov v tabuľkovom editore, tak im to môžeš predviesť (pozor, nie ukázať keďže iné fonty :-) osobne aj s vysvetlením cenovej politiky. A ver tomu, že cena za kompletný balík od MS, aj s podporou, hoci aj pre garážovú firmičku, tak tá cena urobí v pohode aspoň jedno auto na lízing. A ver tomu, že aj tá garážová firmička potrebuje podporu. Ani oni si nemôžu dovoliť aby im stál biznis niekoľko dní len kôli chybe SW.
A v hotelovej škole študuje dosť študentov, ktrí skončia v rodinných podnikoch o veľkosti garážovky.
bohuzial, myslim si skor ze ide o to, ze ludia zodpovedni za informatiku na niektorych skolach povazuju za samozrejme, ze kazdy ma windows, ms office a tak dalej. no a ak sa niekto spyta ci moze pouzit linux, tak asi pride odpoved, ze treba sa ucit s windows...
cele vlakno vzniklo jednoducho. bol som na navsteve u jednej rodinky, kde isiel windows velmi zle na ich pc, no nic ine nepoznali. po dohode sa tam dal linux a vsetko funguje ok. no a kedze ich dcera ide teraz na taku a taku skolu, tak sa pytala ci si musi pozhanat windows...
dalsia moznost by bola, ak by bola nutnost mat windows kvoli napriklad uctovnym programom, ktore prekazatelne funguju len vo windows.
A popritom zaútočili aj na školstvo pomocou akademických licencií. Kedysi boli zdarma v akademickej sfére, ale teraz sa za to myslím že na Slovensku platí. Jediný problém čo z tohoto celého vznikol, je prístup k IT a duševnému vlastníctvu ktorý kazia už na školách. Koľko študentom dali ich učitelia stiahnuté prepálené CD/DVD, rovno aj s crackom a tvrdili o nich že je originálne a legálne? Potom sa môže diviť programátor, hudobník alebo filmár keď sa mu do ksichtu niekto zasmeje a povie že by si to nekúpil ani keby to bolo za mincu ale že to bude používať lebo to potrebuje ?
Z týchto plánovaných výchovných akcií MS ktoré doslovne vychovali jednu generáciu pirátov je jasné prečo sa na slovensku zlikvidovala BSA.
Myslím že aj ty si si aspoň privyrábal predajom nehmotného majetku, takže uznáš že ten prístup školstva je nesprávny. To už môžu rovno učiť na školách ako otvoríš zámok tak aby si nezobudil sustedov. Vyjde to rovnako.
ta otazka ma uplne odrovnala. je vlastne treba mat nieco legalne ked aj nelegalne funguje?
vyucujuci PhD na pravnickej fakulte si od studnta vypyta pracu vo worde, pricom slovenka legislativa (ktoru by snad aspon on mohol ovladat kedze ju vyucuje ) zakazuje statnej sprave vyzadovanie .doc dokumentov a je povinna vsetky svoje dokumenty uverejnovat okrem .doc aj v .pdf alebo html,rtf,txt
a este sa skus stazovat
tak potom preco by nejaka stredna alebo aj vysoka skola bez hlbsej znalosti legislativy alebo alternativnych softwarovych produktov mala povolovat a nedajboze podporovat linux ci OOo
dalsi priklad sesternica studuje fotografiu na strednej skole a Photoshop je povazovany za standartny a dennodenne pouzivany nastroj, pricom skola nevlastni ani jedinu licemciu a studenti samozrejme ze tiez nie
Inak, s výrazom "a este sa skus stazovat" sa nestotožňujem. U mňa to vždy vyšlo. Možno preto, že som na to išiel iným spôsobom. Ale, to som uź viac krát rozoberal.
no, niekedy je proste jednoduchsie spravit vyucujucemu radost a moc sa v tom netoto...clovek iba straca nervy a hovno z toho. (pardon)
vyucujuci ti na cvikach povie : bratia misankovci sa vcera anonymne stazovali na profesora takze na zapocet vam odteraz okrem ucasti na cvikach bude treba napista test na 65%
a potom sa stazuj:D
Bez toho sa jedna naozaj len o drazdenie hada bosou nohou. A to doslovne, najme ak mu povies ze je to jeho starost. Skus zobrat do uvahy jednu vec, ze ITckar za tabulkovy plat nema preco sledovat trendy hoci aj 10 rokov stare. Zakony sice musime dodrziavat vsetci, ale k tomuto na skolach je skoda vyjadrovat sa.
jedine co ja viem je ze je v BA
Smola je, že vlastník, teda v tomto prípade (vzhľadom na spomenutý SW) členovia BSE určujú mieru im vzniknutej škody. A oni na nej zaryźujú.
legalny a nelegalny soft, standard je taky, ze pri mojej praci potrebujem legalny soft, aby som dokazal ist do akehokolvek konfliktu, ale u mna to je skor o tom svedomi, ze ja tiez vytvaram dusevnu pracu a soft, ktory uzivam je tiez niekoho dusevnou pracou a teda nemozem robit to, co nechem, aby bolo robene mne...
fakt je, ze vacsina ludi si neuvedomuje co vlastne robi a kopec ludi, ktori to naopak vedia nechavaju ludi v omyle...
inak, preco sa tu stale pise, ze linux a vsetky tie nastroje na office su alternativy??? nejak tomu nerozumiem, ja stavam Win, Linux a Mac OS X do jednej roviny, takze su to podla mna rovnocenne systemy, ziadny nie je alternativou k druhemu, s kazdym spravim to iste, to akoby ste povedali, ze len NOKIA je telefon a vsetko ostatne su alternativy, je to nezmysel, tak ak by sa dalo, skuste si to utriast...
Pokojne to môžeš nazývať alternatívou, bez utriasania si pojmov, je to vyjadrenie vzťahu tej konkrétnej veci voči Tebe, ja volám zvyčajne SAMSUNG mobil ako alternatívu pre používateľa (user) voči NOKIA mobil, podľa vyspelosti daných alternatív je to aj napríklad sídlisko v Dúbravke ako alternatíva ku košickému sídlisku Luník IX.
;-)
Ruku na srdce, milý používateľ Apple/MAC OS X, VŠETKO sú to iba alternatívy.
A ešte jeden šprtík: Skúsil by si žiť v takom svete, kde by platila okrem rovnocennosti operačných systémov Win, Linux a Mac OS X aj rovnocennosť sídlisk v Dúbravke a Luník IX ??
a tie sidliska su rovnocenne, pretoze zo zakona tam su robene vsetky ukony, ktore sa maju, zial je to tak, ze kazde ma iny standard a ludia, co byvaju na jednom by nebyvali na druhom (toto je sice silne jednostranne, ale to je fuk), pretoze by im to nevyhovovalo...