ahojte fsetci, viem ze sa sem pisu problemy, ale cez to vsetko mi to nedalo...prave som vyskusal novy ubuntu 10.4 po tom, ako mi stale padala a zamrzala win.7.bal som sa toho, ze nespustim FL Studio pod linuxom...no a uplne bez problemov fici!!...pod wine...nehram hry, ale vyskusal som instalovat pod wine Half Life 2 a fici tiez uplne super...jednoducho laska na prvy pohlad...(ja a linux)...ale predsa len jedna otazocka.potrebujem nejaky antivir ci firewall na linux?ja viem ze nieje moc virusov, ale aj tak keby nahodou...ci na linux vobec nic?? dakujem vsetkym co sa zaoberate tymto skvelym OS...cuz
Firewall je v jadre, vola sa iptables. Skus pohladat "iptables gui" vo vyhladavacoch. Urcite nieco najdes.
Co sa tyka antiviru, da sa pouzit clamav pre skenovanie mailov. Niektore zname AV spolocnosti maju vo svojom portfoliu aj produkty pre linuxovu platformu. Vacsinou vsak plati ze terajsie "virusy" pre linuxovu platformu potrebuju pre sirenie interakciu uzivatela. Potom su tu rozne exploity, ale tym sa da vacsinou predist pravidelnym aktualizovanim softveru a instalovanim bezpecnostnych zaplat. O osetrenie takychto chyb sa staraju viac ci menej spravcova softveru v distribuciach, cize staci len spustat pravidelne upgrade.
Musím Ťa poopraviť. To čo si vyskúšal, nie je Linux ale jedna z viacerých mainstreamových linuxových distribúcií, ktorých je niekoľko minimálne tak kvalitných ako je Tvoje rajské Ubuntu. Naozaj sa musíš pripraviť na to, že pri prvom vážnejšom probléme môžeš aj zanevrieť na Tvoje ponímanie Linuxu, ale stále maj na pamäti že je to iba jedna z linuxových distier Ubuntu. Linux je naozaj niečo omnoho viac ako Ubuntu, ale slúži niekedy to Ubuntu ako úvod do Linux sveta.
:-)
Odpoviem Ti protiotázkou: "Si uzrozumený s tým, že najväčší malware na svete sa vždy nachádza medzi niekde klávesnicou PC a stoličkou pri PC ??"
Ak je Ti to jasné a nasal si tento fakt do seba, potom jediné čo musíš v Linuxe urobiť je to, aby si sa držal vždy čo najdalej od tejto definície Teba-uživateľa Tvojho PC a.k.a. MALWARE!
Ako na to?
Jednoducho sa sám, neustálym doplnaním vedomostí a učením sa a experimentovaním v Linuxe dostaneš do limba-stavu kedy Ti bude jasné prečo nemôžu byť v Linuxe zrúdy typu MS_vírusov, prečo nedochádza k zahlcovaniu registrov po vzore Windows, čo je to vlastne linuxovský malware a aké je dôležité root heslo a prečo Ti Linux dáva celkovú slobodu na rozdiel od hraní hier pod Windows .....
To nie je samoúčelné, má to svoj veľký zmysel snažiť sa prichádzať veciam na kĺb ...
:-)
Aj to spomínané "limbo" prichádza ako vedľajší produkt po vynaloženom úsilí jednotlivca experimentujúceho s Linuxom. (Na rozdiel od vyfajčenia tej onej správnej zmesi okvetných lístkov, kde limbo príde ako hlavný produkt, ktorí Ťa zničí zvnútra).
Hlavne si nezabudni po-experimentovať v Tvojej distribúcii a nájdi si sám spôsob ne ZÁLOHOVANIE SVOJICH DÁT. (to už je iný thread).