Akú gr. kartu - názor
A neviem sa rozhodnúť medzi nVidiou a ATI. Čítal som nedávno že na nových nVidiach ide parádne akcelerovanie videa aj dekódovane a je to priamo v Linuxovom jadre zakomponované. Viem že na Linuxe idú krásne bez problémov. A ako sú na tom terajšie ATI karty? A kebyže mám teda nVidiu na AMD čipsete pojde mi SLI?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Keď už sa rozhodneš (napr.) pre NVIDIA kartu, nezabudni na najnovší proprietárny ovládač 260.19.x (pozri si podporu Tvojej budúcej NVIDIA karty).
:-)
Keď budem najbližšie kupovať grafickú, tak vsadím na ATI a sieťovku intel alebo realtek. Ale to je asi tým, že nepoužívam Linux, a teda ani "nvidia" driver. Bežalo to iba na "nv" a aj s tým boli problémy. Sieťovku môj "nfe0" nezvládal tiež, spojenie padalo, bolo prerušované, nevyriešené DNS a pod.
Hmm, ale na Linuxe by som siahal po Nvidii, asi.. Neviem, Linux už primárne nepoužívam.
Čítaj tento server, sú tam všetky potrebné informácie:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=opencl_nvidia_ati&num=1
A čo sa týka toho, tak ja používam awesome wm.. v práci mi to na widescreen monitore úplne stačí, je to jednoduché , ľahké a krásne.. ( programujem, takže tam toho veľa nepotrebujem )
článoček o konfigurácii awesome3wm bol aj tutok na linuxose
výhody riešenia postaveného na platforme AMD - opensource ovládače:
- rýchle 2D vykreslovanie
- VT v natívnom rozlíšení
- rýchle prepínanie medzi VT a X (bez zmeny rozlíšenia)
- jednoduchá údržba (netreba nič kompilovať)
- žiadny proprietárny blob destabilizujúci kernel
nevýhody:
- zatiaľ len elementárna podpora 3D (ale dajú sa hrať hry ako napr. Nexuiz, Urban Terror, Heroes of Newerth, atď...)
- rozpracovanosť - neustále vo vývoji, pre využívanie najnovších funkcií je často treba používať rôzne experimentálne repozitáre, alebo kompilovať z gitu, svn...
- chýba podpora akcelerácie videa (kvoli patentom)
Čo sa týka proprietárnych ovládačov priamo od výrobcu HW, sú použiteľné a sprístupňujú funkcie a výkon daného hardvéru (aj keď určite je tu veľký priestor pre optimalizácie). No kvalitou zaostávajú za tými od konkurencie (nvidia).
Každý musí sám zvážiť čo od daného hardvéru očakáva a na akú činnosť ho chce využívať. V prípade že sa bez proprietárnych ovládačov zaobísť nedá, mierne vyhráva nVidia. No v prípade že používateľ chce mať opensource systém do špiku kosti, ktorý je zároveň rock-stable a nebazíruje na hraní náročných 3D hier, odpoveď je jasná.
Stav opensource radeon ovládačov:
http://www.x.org/wiki/RadeonFeature
http://www.x.org/wiki/RadeonProgram
Nešlo by mi o hry a hranie (možno tak príležitostne) ale o vypočtový výkon. Napríklad dekódovanie videa pomocu gr. karty a tak ďalej. Napríklad viem že Backtrack Linux pri šifrovaní a lámani hesiel dokáže využiť vypočtový potenciál nVidie.
Až niekto chce byť ťažkým crackerom a natrafí na WEP šifrovanie, tu je klikátko :) Dá sa použiť aj na WPA, ale treba stiahnuť kvalitný slovník odchytiť viac ako milión IV a ešte treba mať šťastie, to už nieje tá správna sranda, ale kto sa celé dni nudí a býva pri NBU ...