zdielanie priecinkov

Sekcia: Aplikácie & Desktop 29.09.2010 | 22:57
tomas   Návštevník
s ubuntu zacinam... snazim sa prist na sposob ako prepojim moj notebook (ubuntu) s domacim pc (XP) prostrednictvom wifi rootera. urcite je na to kopec trikov o ktorych som sa docital na tomto aj inych forach. bohuzial som nenasiel riesenie na moj problem... myslim skor, ze problem bude v nastaveni sotolneho pocitaca, pretoze win nevidi nic ine okrem rootera. k nemu je pripojeny desktop cez TPkabel. ja sa pripajam na rooter pomocou wifi. problem s pripojenim kabel kabel do rootera nie je problem. ja sa snazim rozbehat zdielanie priecinkov a tlaciarni z notebooku cez wifi. tam je niekde problem. okrem ineho mi moze niekto zasvateny vysvetlit ako funguje samba. preco ju potrebujem, alebo co vlastne umoznuje? chytri ludia, ktori si potrebuju nieco dokazat a povysit sa, nech necitaju. ja potrebujem radu. takze prosim tych, co CHCU poradit o radu. DAKUJEM.
    • Re: zdielanie priecinkov 29.09.2010 | 23:50
      Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ

      ahoj...poradim ti, s viditelnostou je casto problem, aby si videl vo win linuxovy pocitac musis mat spravne nastaveny wins server ;)
      A aby si nastavil wins server potrebujes staticku ip adresu (najlepsie riesenie je asi ponechat dhcp a definovat v nastaveni routra staticke adresy podla mac adresy).

      Tu je aj navod, ako to vsetko nastavit :) pozri si hlavne bod 2 ako pridat linuxovu ip do winxp (vo Vista/7 je to podobne len si treba najst nastavenie sietovych adapterov). Tiez je dolezite aby konfiguracny subor samby obsahoval riadok "wins = yes". Ostatne veci si uz uprav ako ty chces, predsa je to trocha stary navod (tu je novsi jednoduchsi).

      Linux standardne pouziva NFS (Native File Sharing) na zdielanie suborov / tlaciarni, ale kedze microsoft ma uplne iny sietovy protokol tak logicky to nebude fungovat. Ako presne funguje samba si je dobre precitat na wikipedii, ja sa do toho az tak nevyznam.

      Ak nenastavis wins server na linuxovom pc tak potrebujes z win rucne zadavat ip adresu toho pocitaca ;)

      • Re: zdielanie priecinkov 30.09.2010 | 00:47
        tomas   Návštevník
        Ahoj. dakujem za radu. skusal som aj navod. ten som zavrhol hned, este ako som sa sam na zaciatku pokusal to rozbehat, pretoze to nefungovalo. potesil som sa preto novemu "tu" navodu. no ako som sa cez neho dostaval, tak jednoducho asi som naozaj este len zaciatocnik, pretoze pri kroku, ze vlozte nasedujuci kod do suboru mi to vypisalo chybu "incompatible stripping characters and condition" a ked som to dal priamo do terminalu :( skoda hovorit. teraz naozaj neviem, ci nejako zle chapem ten navod, alebo ci je tam este nejaka zakladna vec, co som este nespravil, alebo nepochopil. mozno je to verziou ubuntu, ze tu to funguje inak ako v spominanych. staticku IP adresu som si vyhradil v routeri pre oba pocitace. hmmm pozeral som aj bod cislo dva, ale nedospel som k niecomu co by fungovalo aj u mna... ty si s tou sietou mas skusenosti? ty si to ako nastavoval? pretoze tieto navody su sice podobne, ale nie su rovnake. preto sa ani moc necudujem, ze to u mna nefunguje tak ako pisu.... prosim, ak s tym mas skusenosti a vies mi presne povedat ze co a ako mam spravit, tak ti dakujem za radu.
        • Re: zdielanie priecinkov 30.09.2010 | 10:30
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          "incompatible stripping characters and condition" si nevšímaj, je to len upozornenie a val ďalej :)
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • Re: zdielanie priecinkov 30.09.2010 | 17:32
          Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
          ahoj. ako bolo vyssie spomenute tie incompatible strings si nevsimaj a ak by si postupoval podla prveho navodu odporucam tam zmenit security = user na security = share ( nebude sa win pytat na hesla a nemusis nastavovat ucty so smbpasswd)

          proste, skusaj testuj....ten prvy navod mam odskusany...zarucene pekne funguje az na tlaciarne (s tym sa musim este pohrat)
          zdielanie tlaciarni je kapitola sama o sebe ale na tvojom mieste by som nastavenie tlaciarni zakomentoval (printers a print$) a postupoval pomocou druheho navodu

          ten druhy navod aj preto funguje lebo samba ma kazdu hodnotu uz prednastavenu a meni iba ozaj potrebne veci ku zdielaniu ;)

          ak ozaj nemas rad textovu konfiguraciu tak odporucam ti nahodit si neake GUI, napr SWAT je hojne puzivana konfiguracia samby cez webove rozhranie :)