Práva, Ftp, Apache
Rozbehal som si server na ktorom mam apache. Stranka je v adresary /home/raid/index/. Práva sú nastavené rwx rwx r-x.
Práva na /home/raid/ sú rwx rwx ---. Prečo, keď sa chcem dostať na stránku z iného PC mi napíše v prehliadači access denied?
Vďaka za radu.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ls -la /cellarweb/ :
drwxr-xr-x 3 jurajh admin 4096 2010-10-07 18:18 index
drwxr-xr-x 3 jurajh uzivatelia 4096 2010-10-07 18:20 users
Vytvoril som testusera ktorý má home /cellarweb/users/testuser. Keď sa pripojím cez ftp s testuserom, môžem prezerať všetko okrem root adresarov. To nechcem, chcem ale aby sa mohol dostať iba do svojho home adr. a aby mi to nepisalo v prehliadaci ze nemam prava. Skusal som to riesit tak ze som nastavil pre /cellarweb/ pre others ---. Ale potom nejde ten apache.
Uzivatel jurajh som ja.
Viem ze som to riadne poplietol ale snad to pochopite :).
drwxrwx--x 4 jurajh admin 4096 2010-10-07 18:20 ..
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2010-10-07 18:20 testuser
Adresár pre test usera musí vyzerať takto:
drwx------ 2 testuser testuser 4096 2010-10-07 18:20 testuser
Čo znamená, že vlastníkom adresára testuser musí byť testuser, skupina testuser, jedine vlastník môže prezerať, spúšťať a meniť obsah priečinka. Ostatný ho ani neuvidia. Dokonca ani užívatelia zo skupiny testuser.
V podstate by to malo fungovať tak, že vlastníkom adresára musí byť užívateľ čo tam má prístup. Ďalej sa to dá riešiť viacerými nastaveniami. Priečinku užívateľa priradiť skupinu apachu, predvolené skupina je www-data. Zistiť to môžeš v apache2.conf hľadaj user a grup. Potom nastavíme adresáru setgid, aby obsah priečinka dedil skupinu chmod -R g+s priečinok .
Výpis priečinku musí vyzerať takto:
drwxr-x--- 2 testuser www-data 4096 2010-10-07 18:20 testuser
Druhá možnosť je ako som už písal pridať užívateľa do skupiny www-data.
Ovšem až som to dobre pochopil a autentifikuješ sa cez apache.
PS: Je mi fakt naprd, tak pokiaľ som sa niekde sekol, nech ma niekto opravý.
Peter si TROLL, napíšeš blábol neporadíš a zmizneš.