Gentoo based distros, Sabayon Linux

Sekcia: Aplikácie & Desktop 24.10.2010 | 18:33
dash   Návštevník
Ahojte,
ako mi vsetci hovorili, ze kazdy Gentoockar si raz uvedomi a prejde na distribuciu s binarnym balickovacim systemom - tak ano ja som Gentoockar, uz asi 1 rok a zacinam sa rozhliadat po inej ale Gentoo-like distribucii na desktop. Gentoo je super, problem vznika pri kompilacii, kedy uzivatel (teda ja) musim dlho cakat na update a podobne. (na to nemam cas)

No na druhej strane, nic ine by som nemenil, naozaj mi plne vyhovuje kompilovat kernel, kompilovat niektore baliky, customizovat si ich a podobne. Preto Gentoo mam, no cesta Linuxom je nevyspitatelna a kazdy nakoniec narazi na system, ktory mu najviac vyhovuje.

Rad by som skusil Sabayon Gentoo based distro, a chcel som sa Vas spytat, ze ci mate s tou distro nejake skusenosti? Pripadne ci by ste mi vedeli odporucit inu Gentoo-based distro. Ide mi o to, aby som mal silu portage a zaroven silu binarneho balickoveho systemu.

Vdaka.
dash
    • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 18:57
      Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
      Sabayon mám pár mesiacov, môžem smelo doporučiť.
      • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 19:33
        dash   Návštevník
        Nerobi problemy mergovat binary a source balicky?
        Nebol co sa tyka tohto nejaky problem? Baliky a zavislosti? Lebo Gentoo to ma perfektne vyriesene, tak ci to je tak aj u Sabayon Linuxu.
        • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 08.11.2010 | 00:03
          Avatar Ferdinand Neusch   Používateľ
          Praveze bohvieaka slava to nie je, mne sa v Sabayone celkom casto stavalo, ze portage chela nainstalovat veci, co uz boli nainstalovane tym binarnym toolom (meno si dako nespominam, daco s Q :D).

          Co sa mi definitivne nepacilo na sabayone bolo to, ze v grafickom mode sa casto odmietol nainstalovat (s 2x overenym DVD) - ci uz pre chybu pri formatovani alebo pri nejakej inej, nespecifikovanej chybe. Ked som si pomyslel, ze to mam instalovat stylom Gentoo, tak som si stiahol Gentoo a na Sabayon som sa vykaslal (dakeho pol roka dozadu).

          Od vtedy binarky nemusim, hoci mam C2D amd64 BINHOST, ale pouzivam ho len vtedy, ked flagy dokonale suhlasia (inak povedane malo kedy, kedze som si upravoval eselect profile profil uz pri instalacii).

          Obcas ma portage hneva, obzvlast ak ma clovek kompilovat na tabletPC xulrunner, ale vtedy radsej na dialku nastartujem normalny PC a skompilujem to tam :)
    • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 20:10
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Vyskúšaj OpenBSD/FreeBSD ( podľa toho, čo od toho systému očakávaš.. Ja preferujem OpenBSD ), miesto portov ktoré sa kompilujú používaj binárky, ktoré spravuješ cez príkazy s preffixom pkg_ . Myslím že ten systém ťa očarí. Kompilovať kernel a pod, v tom ti samozrejme nič nebráni. V prípade že budeš používať aktuálnu verziu (snapshot) verziu, bude tvoj soft aj aktuálny.

      Sabayon neodporúčam.. Je to pre mňa najhoršia distribúcia s ktorou som sa zatiaľ stretol.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 20:30
        dash   Návštevník
        Mam jednu otazku na Teba: "Nieje OpenBSD na desktop divocina?"

        Ja som totiz kedysi testoval aj OpenBSD a aj FreeBSD a mozem povedat, ze vsetko, ale uplne vsetko som musel nastavovat. V tom systeme mi v tu dobu (par rokov do zadu) poriadne nic nefungovalo. Proste - divocina :)

        Ja som za OpenBSD na server, ale na desktop? Povedz mi ze to tak nie je, a dam mu este sancu :) OpenBSD som si vyhliadol uz viac krat no vzdy to skoncilo, ked som si spomenul ako to prvy krat zacalo...
        OpenBSD je pecka, no urcite si myslel desktop? :)

        Par geekov na nasej skole mi odporucaju FreeBSD, no im fici na desktope Mac OS. Naozaj som teraz zmateny, dostal si ma :) necakal som taku odpoved.

        Tak ako to teda je? Da sa OpenBSD pouzit aj na desktop? Je to bezproblemove?
        • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 20:40
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Používam ho na desktope - teda workstation .. Len je problém s českým mirrorom,často padá, takže treba vybrať iný zdroj balíkov ( napr. nemecko ). OpenBSD je v základnej inštalácii ( prí rýchlom mirrori ) nahodené < 10 min. Reboot, spustí sa ti XDM, zadáš login, heslo, spustí sa ti FWM.. pkg_add -i bash, chsh -s bash.. pkg_add -i firefox , pkg_add -i thunar .. čokoľvek, všetko je to pomerne rýchle s binárkami. Ja odporúčam OpenBSD viac ako FreeBSD. Čo sa týka dokumentácie.. Všetko nájdeš v man pagesoch. Je to úplne iný systém ako Linux - rozumej - tu vývojári robia svoju prácu. A keď je raz napísané ženiečo ide, tak to ide a nepadá.. OpenBSD kvalitne beží aj na noťasoch. Ale treba počítať s tým, že Flash pokiaľ viem ide len v Opere, ja flash nemám nainštalovaný, takže neviem.. A ani nechcem vedieť :). Inak mi nič nechýba. Mne robia všeobecne distribúcie ako sú ubuntu, opensuse, mandriva, fedora.. všeobecnú divočinu.. OpenBSD je krásne, čísté a veľmi dobre nastaviteľné. Treba aj počítať s tým, že to jednoducho nie je Linux, je to Unix, je tu veľa vecí iných - pre mňa lepších ( aj keď Linux nezatracujem. Na noťase ktorý budem onedlho kupovať plánujem dualboot Arch + OpenBSD ). Niektoré aplikácie chýbajú, prevažne tie ktoré používajú HAL - napr. taký networkmanager. Tu si ale sieť ( predpokladám že na desktope budeš stále pripojený na kábel ) jednoducho nastavíš automaticky pri štarte v konfiguráku /etc/hostname.INTERFACE ( napr. /etc/hostname.bge0 ) - či už cez dhcp, alebo staticky.. Alebo potom ifconfig.. Je to kvalitka :P A lanárim nových ľudí, OpenBSD-čkárov je na slovensku primitívne málo, treba rozšíriť komunitu a písať články, a tak..
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 20:51
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Tak ako to teda je? Da sa OpenBSD pouzit aj na desktop? Je to bezproblemove?
          Pokúsim sa ešte reagovať na toto.. No, je to tak.. "Dá sa Gentoo používať na desktope? Je to bezproblémové?" - tá istá podstata otázky.. Dá sa to, keď ten systém poznáš a vieš ho nastaviť.. Problémy to robí, keď nečítaš dokumentáciu. A máš tri voľby : používať binárky / používať porty / používať binárky kombinované s portami .. Mne sa OpenBSD veľmi páči a prakticky aj teoreticky nemám nič, čo by som tomu systému vytkol. Samozrejme, nie je to systém pre ľudí ktorí chcú hrať hry a pozerať si online videa cez flash a pod.. Napríklad ja používam aj soft pre profesionálnu úpravu RAW fotiek, ktorý beží len pod Linuxom.. Takže ja budem nútený používať dualboot. Samozrejme, niekedy sa hodí aj ten flash, a podobne.. Ale ako hovorím, bežím na workstatione na OpenBSD a nerobí žiaden problém. Ale zároveň, som programátor a snažím sa učiť na sysadmina, takže mne tam v podstate nemá čo chýbať..
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 23:45
            dash   Návštevník
            No a prave o tom hovorim o com pises
            • Len je problém s českým mirrorom
            • Flash pokiaľ viem ide len v Opere
            • Niektoré aplikácie chýbajú
            • nie je to systém pre ľudí ktorí chcú hrať hry a pozerať si online videa

            Ja by som rad pouzival najbezpecnejsi system na svete, ale neda sa :)

            Gentoo je system kde si mozem bez problemov zahrat Starcraft 2 :) uz vies na co narazam, OpenBSD je sice geekovina, ale taky flash by mi urcite velmi chybal, napr. s priatelkou nemame v byte TV tak pozerame JOJ cez flash player a podobne.

            Ja som tiez koder a venujem sa tiez administrovaniu systemov, no OpenBSD neriesim, lebo v praxi sa pouziva Debian (aspon s cim som sa stretol) a na desktope Windows, resp. Ubuntu. Aj preto hladam inu alternativu, lebo v OpenBSD by som neustale musel nieco riesit a to nechcem. Ja nemam problem vyriesit cely OpenBSD a nainstalovat si to ale chce to cas, ktory tam nechcem a hlavne nemam cas ho obetovat. Ovela radsej si nainstalujem Gentoo, resp. teraz uz Gentoo-based binarnu distribuciu, kde vsetko pojde a mozem sa venovat praci.

            To iste plati pre server, naco budem konfigurovat OpenBSD system s customizovanou instalaciou, ked za ten cas mozem nainstalovat 2x Debian. Ano, uznavam, ze na jednoduche instalacie je OpenBSD najlepsie, lebo je bezpecne a funkcne, ale zas tazko rozsiritelne. Ale napr. Cloud s nim postavis velmi tazko :)

            OpenBSD je podla mojho nazoru system s ktorym sa musis hrajkat. A na to nemam cas, preco som sa aj pytal na prvom mieste.

            Stale rozmyslam nad Sabayon Linuxom, vyzera to byt kvalitne prevedene, jednoduche (zvladaju aj blbuntu uzivatelia) a hlavne Gentoo based.
            • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 25.10.2010 | 00:13
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              Jo rozumiem. Ja mám PC na prácu, preto mi OpenBSD vyhovuje ( a keď nemám prácu, tak sa s ním hrajem, nastavujem, objavujem ... ). Na hrajkanie nemám čas, telku nepozerám a flash mi vyžiera oči. Takže je pre mňa OpenBSD najlepšie.

              Čo sa týka sabayonu, už sa tu vyjadrili viacerí, myslím že si urobíš mienku najskôr tak,že to vyskúšaš..
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 21:29
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Sorry, dole som vymazal môj duplicitný post a na jeden ten post sa nadväzovala aj reakcia, typu "sabayon určite nie.. mne skapal hneď po inštalácii, tak šiel hneď preč". Neuvedomil som si, že sa ten post zmaže spolu aj s vláknami, ktoré naň nadväzujú. Prosím teda toho, kto písal ten post aby ho napísal znova. Ospravedlňujem sa za prešlap. Vďaka
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 24.10.2010 | 23:49
        dash   Návštevník
        Dare_devil wrote:
        "A lanárim nových ľudí, OpenBSD-čkárov je na slovensku primitívne málo, treba rozšíriť komunitu a písať články, a tak.. "

        Pekne lanaris novych ludi, mazes inych prispevky, aby boli vidno len tie tvoje - OpenBSD forever :D (robim si srandu)
    • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 25.10.2010 | 02:18
      Avatar jajo Debian|Sabayon|win7  Používateľ
      ja mám sabayon od verzie 4.2 na desktope a som s nim max. spokojny
      • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 25.10.2010 | 13:02
        Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
        pouzivam archlinux uz cez 2 roky na desktope a max. spokojnost.
        je to gentoo-based distro. (na serveri sa mi neosvedcil, caste velke zmeny v balickoch)
        lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
    • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 07.11.2010 | 00:10
      dash   Návštevník
      Ahojte, ospravedlnujem sa, ze znova otvaram tuto staru temu, no chcel som napisat moje skusenosti so Sabayonom pre ostatnych.

      Chcel som usetrit cas, no tak som sa pokusil o preinstalovanie Gentoo na Sabayon, jednoducho replacnut Portage s Entropy. Vsetko prebehlo v poriadku, masina mi bootla, spustili sa Xka, spustili sa programy. No po par hodinach som prisiel na to, ze niektore baliky nesli. Konkretne islo o chybu v glibc, s cim mam velmi zle skusenosti :) Googlil som asi 5 min, ked som uznal za vhodne, ze jednoduchsie a hlavne rychlejsie bude system preinstalovat a skusit Sabayon. Musim priznat, ze lakalo ma to skusit, preto som sa tak rychlo vzdal :)

      Kazdopadne, myslim si, ze casom by som problemy vyriesil a preto, ak ma niekto podobny zamer, podla mojho nazoru je to no big deal. Stretol som sa s vacsimi problemami, ktore riesit sli. Naozaj neslo o tak zavaznu chybu. Pripajam preto moje poznamky, ako sa mi podarilo nainstalovat Entropy
      1. su
      2. emerge layman
      3. edit /etc/make.conf and add the line "source /usr/local/portage/layman/make.conf" to the end of the file (Portage is now including layman)
      4. layman -f
      5. layman -a sabayon (add sabayon layman)
      6. emerge --sync
      7. emerge entropy equo (install Entropy)
      8. equo database generate (it will generate database from Portage)
      9. equo update (update database)
      10. equo upgrade (upgrade system)
      11. equo conf update (upgrade config files)


      Za hodku som potahal a napalil DVD Sabayonu - najnovsieho. Zmazal som Gentoo (uvolnilo sa mi 40 GB miesta na disku, fuuu tolko zdrojakov :) ) a spustil graficku instalaciu Sabayonu. Graficka instalacia sa nepustila, totiz nezapli sa Xka. Tak som testol konzolovu instalaciu, no ta nepodporuje manualne manazovanie particii, tak som opat skusil graficku instalaciu. Neskor som zistil, ze ked zapnem Xka manualne, v path je binarka installer, ktora spusti v grafickom rezime graficku instalaciu a naopak.

      Sabayon instalacia bola jednoducha, no zdlhava. Po asi hodinke som nabootoval do Sabayonu. Tento system pouzivam uz 2 dni a nainstaloval som si vsetky veci tak, ako na Gentoo. Neboli ziadne problemy, naozaj ma prekvapilo, ze Sabayon je naozaj jednoduchy Linux (az na tu instalaciu). Veci ako gpg, VirtualBox alebo wine slapali ako hodinky na 1. krat. Kompilacia kernelu prebehla bez akychkolvek problemov.

      Skusal som pouzivat Portage a Entropy naraz. System to zvladol, opat ziadne problemy. Customizovany web, mysql server, kompilacia VirtualBox modules alebo okresany firefox nebol ziadny problem. Binarne baliky to iste, napr. openoffice, gajim...

      Spravil som aj kompletny update systemu, bez problemov, Entropy sa mi ukazal za tie 2 dni ako pan. Pouzivam KDE a system bezi svizne.

      So Sabayonom som velmi velmi velmi spokojny (source & binary based distro - v tom je najvacsia sila, aku som kedy zazil), no je tu este nieco. Spozoroval som, ze KWin pri OpenGL renderovani zerie procesor bez zataze na 40 %. No ked som vypol KWin alebo zmenil renderovanie na XRender problem zmizol. (KWin nepotrebujem, kedze na Gentoo som pouzival fluxbox.) Mozno by stalo za zvazenie zmazat ACCEPT_KEYWORDS="~x86" z /etc/make.conf ... Mozno by to problem po upgrade vyriesilo.

      A zaver: velmi silno odporucam Sabayon. Je to system neprekonatelny - source & binary based.
      • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 07.11.2010 | 10:26
        Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
        Do nového KDE 4.5.2 pribudol jeden efekt, volá sa rozmazanie, to som vypol a bolo to OK. Myslím že to Ti žerie CPU.

        Ináč plný súhlas, prešiel som z Ubuntu po par rokoch a neviem si SaBAYON vynachváliť. A to nie som žiadny GURU :) . Len normálny user.
        • Re: Gentoo based distros, Sabayon Linux 07.11.2010 | 10:59
          Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
          Ešte k tej inštalácii, inštaloval som plné daily ISO čo má 2GB a inštalácia bez problémov v grafike a nejakých 20min.