prosim pomozte, som totalny zaciatocnik a pocitacovy amater, svagor mi nainstaloval na PC ubuntu 10.10 namiesto windows vista. v obci mame free wifi, tak som kupila usb antenu pre linux (asus wl-167g v3) ale neda sa mi spravit instalacia. prestudovala som prirucky na tejto stranke ohladne prikazovych riadkov a postupovala presne podla navodu na instalacnom cd, ale bez uspechu.
Este stale je tam vela vyrazov ktorym nerozumiem a myslim, ze je jednoduchsie poprosit vas o pomoc ako pokusat sa tu hladat vsetky vyrazy pouzite v navode.
za rychlu pomoc vopred dakujem
ifconfig
prikaz ifconfig vypisal:
eth0 Link encap: Ethernet HWaddr 00:1b:fc:dl:61:cb
UP BRADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
lo Link encap: Local Loopback
inet addr: 127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACKRUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txquelen:0
RX bytes:7152 (7.1 kB) TX bytes: 7152 (7.1 kB)
Skor by bolo zaujimave ze co pribudne vo vystupe z dmesg po zasunuti daneho USB lizatka a a ako to lizatko identifikuje napriklad vystup lsusb.
vystup lsusb:
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 03f0:0f0c HP Wireless Keyboard and Optical Mouse receiver
Bus 002 Device 002: ID 0b38:0003
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 005: ID 0b05:1791 ASUSTek Computer Inc.
Bus 001 Device 004: ID 058f:6377 Alco Micro Corp. Multimedia Card Reader
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Pri výstupe z dmesg toho vypísalo hodne veľa. Bolo by to min na A4, takže ak to nie je nevyhnutné, nebudem to tu prepisovať.
Teda, pokial to nie je doska od ASUS aj s integrovanou sietovou kartou ktora sa prepaja kablom a s pichnutou web kamerou do USB slotu.
Na pracovnej ploche na lište som klikla na pripojenia a otvorila. Vybrala wireless connection a dala pridať nové pripojenie. Vyplnila som všetky údaje, ktoré to pýtalo a ktoré som vedela, ale stále sa mi nerozsvietilo tlačidlo apply. Tak teda neviem aké údaje to po mne ešte chce, resp. je aj iný spôsob ako to inštalovať?
Na dcérinom PC je XP-čko a tu sa pripájam cez wifi MSI na ZyXel. Cez notebook sa pripojím tiež. Má síce slabší signál, ale to mi robilo aj na služobnom s integrovanou SIM na orange internet, raz som mala 3G a inokedy len GPRS, podľa toho kde v dome som bola.
Inak, je dost mozne ze ak je pracovna umiestnena pod garazou, tak tam signal z vonku nebude pouzitelny. Aj ked ho budu vysielat z kostolnej veze.
Tvoje železo sa identifikuje ako obsahuje chip od realteku a to rtl 8192su.
Našťastie je tu oficialna podpora od výrobcu, čiže si stiahni driver for rtl8192su (preklikaj sa cez downloads>Communications Network IC s>Wirelles Lan IC s>IEEE* b/g/n>RTL8192SU)
rozbal si ho niekde , napr na plochu , potom sa presuň do priečinka "driver" , tam je ovádač zabaleny v archíve , rozbaliť a v termináli sa presuň do tohoto priečinka (cd /cela/cesta/k_driveru), potom už len: nazov ovladača 8172u ,čiže hneď po úspešnej inštalácii zaveď modul do jadra
a zasuň usb wifinu ,ak je uspešne zavedené
ifconfig -a # vytvorí sa ďaľšie zariadenie "wlan0"
a cez network managera sa pripoj ( mala by si už vidieť bezdrôtové siete) na kompiláciu budeš ešte potrebovať základné balíky , ak ich ešte nemáš , potom zadaj do terminálu : to je všetko
Pre WlaSaTy : nie, nie som.
Nakolko ten vyrobca (a nie je sam) zverejnil zdrojove kody ovladacov, tak je vysoko pravdepodobne ze sa uz dostali do distribucii a ich reinstalacia z ineho zdroja nemusi pomoct i ked moze. Dalsia vec je, ze vravela ze dodrzala postup a nainstalovala tie ovladace z CD. Mozno boli starsie ako to co je na internete, ale ci aspon trochu funguju sa da zistit prikazom
iwconfig
. Ak tam bude nieco o radiu/wireless, tak :-)no wireless extensions
Takze to vyzera ako keby sa ten ovladac nechytil alebo ako keby chybal firmware.
Odporucil by som niekolko veci:
Obcas sa totizto stane ze vyrobca zverejni ovladac, ale neudrziava ho. A to, co je v linuxovych distribuciach je novsie a pouzitelnejsie. Takze instalacia ovladaca od vyrobcu to moze pokazit. Ale nie vzdy.
No, a teraz je dost vhodne zistit ze v akom je to stave.
ulozene je to v home folder (mojpc)
na prikaz cd/mojpc/.../drivers mi odpoveda
no such file or directory
na prikaz pwd bola odpoved /home/mojpc
vies mi poradit co teraz? lebo stracam nervy aj nadej a uz som dostala radu, aby som zobrala comp do servisu a dala ho odblokovat aby sa dal instalovat aj iny windowsacky OS
skusala som sa z tohoto adresara presunut aj do inych ale vzdy bola odpoved rovnaka no such file or directory