Dneska sa mi podarilo nainstalovat do Arch linuxu graficke rozhranie Gnome, najprv som nainstaloval xorg a potom gnome vsetko nastavil, funguje to ked, ale neviem ako to dat do grubu nech to bootuje tak rovno, ked to chcem standardne spustit musim spustit Arch ako konsolu potom napisat "startx" a potom v tom rozhrani X napisat "gnome-session" , robil som to podla jedneho navodu ale tam som nezaznamenal ze by sa to nejak pridalo do grubu niecom ze rovno pri starte OS by slo zvolit gnome ako prostredie, a dalsia nevyhoda je ze s tym xorg to mam dake divne, tie okna maju vrch s toho stareho rozhrania X a po ploche mam s toho az 4 terminali, ak dakdo vie co myslim tak pls poradte, inac Arch je super ze ide tak prisposobit pekne od zaciatku, a ta instalacia softwaru je priam genialna ziadne riesenie kompilacie deb, rpm a nvm co staci len napisat "pacman -S a nazov programu :)
R.K
týmto nainštaluješ grafického manažéra prihlasovania:
pacman -Sy gdm
a aby sa ti hneď spúšťalo grafické rozhranie, máš dve možnosti, ale ja ti poradím tú jednoduchšiu cestu lebo sa mi nechce písať :)
zadaj príkaz:
nano /etc/rc.conf
a nájdeš tam riadok DAEMONS=(nieco nieco), nachádza sa úplne na konci súboru. Do tých zátvoriek úplne na koniec pripíš gdm.
Program skončíš kombináciou kláves CRTL+X dáš Y a potvrdíš enterom. Hlavná vec je čítaj, čo ti tam píše.
To je všetko. Existuje ešte jedna cesta, ktorá je viac Archovská, ale tam už treba editovať viac súborov. Nechce sa mi to však rozpisovať. Zatiaľ používaj toto :)
Návod ako nainštaluješ display manager nájdeš tu.
takto ti priamo pusti konzulu. dalej v /etc/X11/xinit/xinitrc dole zamen bordel za
exec gnome-session
a do.profile
si mozes dat ze startxefekt bude nasledujuci: automaticky ta prihlasi do konzole kde sa pusti X a to natiahne gnome :)
nevyhody: nedostanes sa do dalsej konzoly (netusim preco, jednoducho mi to nejde), pri kazdom prihlaseni ides automaticky do X
To neni moc šťastné riešenie, oveľa lepšie je hneď spustiť X-ká pre konkrétneho užívateľa, jediné čo musí byť správne nastavené je ~/.xinitrc, ktorý sa nachádza v domovskom adresári.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Start_X_at_Boot (ak sa chceš zakaždým prihlasovať tak pomocou .bash_profile, ak nie tak pomocou /etc/inittab)