novy laptop - aky? do 400-450 evr - sucasna ponuka
poradi nejaky dobrak, ktoru z nalsedujucich znaciek (pripadne aj konkretny model dostupny v SR a CR) mozno povazovat za slusnu. Pripominam, ze screen by nemal mat menej ako 15 palcov, RAM = 3+, obstojne CPU, kapacita HDD/flash = 100+ GB, wifi = b/g/n, web kamera+mic, DVD mechanika = netreba
Vaha az tak nerozhoduje. Nakolko laptop bude na bezne domace pouzitie - pre mamu - hlavne na pristup na internet.
- Lenovo
- Toshiba
- Acer
- Dell
- pripadne vas iny typ
(HP a ASUS nezaradujem - hracky s nizkou zivotnostou nekupujem)
Alebo pockat a kupit nejaky tablet? Nehladam komp, ktory si mozno kupit cez net, nakolko nemam kreditnu kartu - teda len SK a CZ obchody. Alebo kupit repasovany nejaky - napr. macbook na tejto stranke?
dakujem za typy a rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Do tabletu by som nesiel. Pisal si ze chces aby mal viac ako 15", ale tablety su okolo 7-10". A urcite to nieje nahrada za PC/NB. Ja osobne preferujem Toshiby a Lenova (ale to je len moj subjektivny nazor). Delly maju dobry support, ked sa ti pokazi pridu ti ho do 24h opravit domov. (ale neviem ci vsetky modely)
Koľko si ochotný čakať kvoli Tablet-u ? Preto tablet ? Preto, lebo píšeš:
"Nakolko laptop bude na bezne domace pouzitie - pre mamu - hlavne na pristup na internet."
Mozno este prichadza do uvahy NotionInk Adam, kt. uz zacali expedovat prvym zaujemcom.
ako nahrada PC/laptopu to nie je
pisat na tom dlhsie state - velmi neprakticke (s diakritikou takmer nekonecne) ale da sa kupit klavesnica
absencia prednej kamery na videohovry
HLAVNE bez ITUNES sa do ipadu neda takmer nic dat (ziadna hudba videa ...) jedine pdf (cez dropbox alebo mail) office dokumenty sa sice daju prehliadat v mailovom kliente ale na upravu treba plateny soft (kedze nemas kreditku nekupitelny)
nepodporuje FLASH
BTW ak si niekto kupuje ipad - itunes ucet odporucam registrovat ako US uzivatel nie slovenky, US maju vsetky apps v store ostatne krajiny maju obmedzenia (napriklad google earth - iba US)
inak je to super vec na net, youtube, videa na cestovanie citanie dokumentov, knih, ako fotoalbum (po dokupeni SD citacky aj ako fotobanka pre fotak) samozrejme hry, dokonca remote desktop (pouzivam denne) a vydrzi 10h pouzivania
minusom je cena aspon u nas v US sa da kupit za 500 dolarov - vyse 300€, u nas raz dvakrat tolko co viem
LENOVO a TOSHIBA su dobre volby mozno este SONY VAIO (nemam skusenosti len sa mi pacia)
dell je celkom kazovy aj ked servis naozaj do 24h a opravia vsetko
ak HP tak jednie probook ale HP je tiez pomerne kazove (zalezi od stastia na kus)
ASUS, FUITSU a podobne srandy by som ani nepozeral,
momentalne mam MSI a to tiez uz nie - vcelku sice fajn ale otrasne, nekvalitne, rozpadavajuce sa plasty
bral by som este lenovo, alebo z nudze HP - ale to jedine compaq seriu.
Mam HP 6 rokov - nx6110. Stale spokojny, bez nutnosti reklamacie. V rodine mame dokopy 5 nb od HP, najstarsi 6 rokov, najnovsi ma pol roka, plus jeden stolovy PC. Vsetky zatial ok, velka spokojnost. Mam kamosa v lenove, ma prehlad o kvalite ich vyrobkov. Z Essentials a Ideapadov neodporuca nic, Z thinkpadov akurat X2XX, X3XX rady. Co je uz pekna palka. V Delli robi kamos, aj ked nieje kvalitar ale odporuca akurat tak vyhnut sa vsetkemu pod 500 €. Pod tu cenu niesi pre nich ako zakaznik zaujimavy (lepsie povedane ich odberatel) a tym padom aj postoj ku servisu je nula bodov.
Tym ti chcem povedat ze je ti uplne jedno co si za 400-450 € kupis. Vyhni sa vsak vsetkym repasom oblukom ak nechces byt sklamany (mam skusenosti s repasom HP - odisla maticna po roku a pol). Na ten ucel co deklarujes pouzivam pre nudzove stavy Compaq EVO n600. Horcikove telo, nVidia grafika, PIII. Super stroj. Vysiel ma 100 € pred 3 rokmi.
ak niečo iné, tak niečo z tých čo ti tu ostatní navrhujú. Obrovský applet pre mamu ale asi nie je dobrý nápad. kde ho chce používať? cestuje? má ho mať na stole?
skoda, ze je tak mala ponuka tabletov, co som vydedukoval z toho, na co mame komp bude, sa mi notebook zda prilis zbytocny (rozumej zbytocne velky) - na obcasne odpisanie na email by stacila aj dotykova obrazovka - chce to len na browsovanie netu, precitat si noviny (alebo knizku?), skype - na spojenie sa s rodinou, urcite ziadne domace uctovnictvo ani marketingove prezentacie :D
v podstate jej je 1dno aky bude mat OS, otazka je ci tie bez OS, su az tak vyrazne lacnejsie
pripadne som rozmyslal nad tymto http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge-15-6-cerny-0301-gbg-d200925.htm aky mate nazor cena? dobry deal?
Ahoj, preto sa pýtam, či je to také ožehavé a koľkom chceš čakať na Slovensku (EU) na Android tablets. Pochop, že za pár rokov už bude PC/NB dosť zbytočný na to, čo sa očakáva od rýchleho I-netu a PRETO sa radšej snaž mame zabezpečiť čo najrýchlejší normálny I-net a na to vynakladaj teraz úsilie a prachy ...
vsetko je to vec zvyku, ked som mame este na stary komp nasadil linux, tak furt mraucala ze preco to je ine ako na winxp. ak clovek ma trpezlivost na to ukazat ako na to, ludia si zvyknu. (vynimku tvoria len ortodoxni privrzenci takeho-ci onakeho systemu, s takymi nepohne nikto :)
Co sa tyka toho, ze obhajujem tablety = myslim si, ze pre cloveka, ktory si chce len prezerat web a obcas odpisat na mail je masivny (klasicky) pocitact s klavesnicou za ktorou bude sediet ako nejaky "sprtko" v skole v lavici je uplne zbytocny. Pocitac- resp. tablet ma byt mobilny a nie aby som musel rozmyslat ci si ho mam zobrat napr. do autobusu alebo radsej nie, pretoze aj tak bude plno a nebudem ho mat kde rozlozit. A prave o tomto su klasicke notebooky.
momentalne cakam na nete na nejake rozsiahlejsie recenzie aj napr. Notion Ink Adam, ktory vyzera nadejne.
ja ich obhajujem tiež,
sú podľa mna najlepšie riešenie pre hocikoho, keď máš napríklad optiku pre I-net spojenie, aj ked si myslim že ak chcú predávať, MUSIA maximálne sprístupniť a zrýchliť WEB. a nezabúdaj, že Android je Linux a Linux je SLOBODA. Takže preto by som ešte trošilinku počkal na Android tablets, musia prísť, dúfam ........... We shall overcome ...
:-)
dufam, ze to nebude dlho trvat: kde to sledujes? gizmodo? engadget? alebo mas lepsi technologicky web, kde je dobre to sledovat?
dakujem zatial