inštalácia Linuxu na dialku..
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
nastavis pouzivanie vnc, pripojis sa a instalujes
spustit si live cd a podla tohoto obrazkoveho manuaulu si nastavis vnc.
http://www.ubuntugeek.com/share-your-ubuntu-desktop-using-remote-desktop.html
u seba si spustit vnc klienta a pripojis sa.
Potom mozes instalovat za predpoladu ze ste v tej istej sieti respektive druha strana ma verejnu ip.
Kazdopadne nerozumiem na co to ches insalovat na dialku ked uz raz budes pri tom pc mozes to za 15 min
nainsalovat.
Môžem sa opýtať prečo potrebuješ vzdialene inštalovať Linux na pracovnú stancu?
Ja len, že podľa obrazovej príručky by sa to dalo spraviť. Ale, čo by si urobil v prvom prípade keď by na Teba vyskočilo o trošku iné okienko?
Táto otázka začne mať zmysel po začiatku inštalácie, keď to už niečo zapíše na disk. Vtedy už bude dosť zaujímavá cesta speť. Presne kôli tomuto sa v priemysle vyrábajú karty ktoré Ti umožnia na diaľku kompletne ovládať systém. Ale sú drahšie ako nejaký bežný notebook ktorý môžeš poslať rovno nainštalovaný zo zahraničia (alebo zakúpiť s určitým predinštalovaným Linuxom).
Ak to je len na vyskúšanie, tak som toho názoru, že stačí LiveCD. Ak je to na prvé kroky, tak sa to dá nainštalovať do nejakého softu, napríklad do virtual boxu kde to bude žiť v svojom okienku. A inštaláciu by som odporučil až po zoznámení sa s týmto typom systému cez predchádzajúce kroky.
dakujem za pozitívnu reakciu..
1.)potrebujem to pre dcéru ktorá sa nemôže dostat na svoj pc lebo jej matka zamyká xp(takže to nepojde cez virtualbox ,wubi atd)
2.)tiež som nad tým premýšlal čo keby sa tam oblavilo niečo iné ako by som očakával ale keby sa to dalo neako vyskúšat aby som mohol predíst problémom
3.)tiež ma napadlo či to nebude pre ňu na začiatok zložité(Ubuntu) akú lahšiu distribúciu (osobne som pár distribucii cez virtual box skusil ešte sa mi pozdáva Fedora Xfce)
4.)ja som začiatočník dosť často sledujem vašu stránku a rád sa nechám poučit..
Pokiaľ stará zamyká počítač, tak má na to dôvod. Pravdepodobne tam má nejaké účtovníctvo, alebo chce aby mladá netrpela skoliózou pri športovaní na klávesnici ale aby športovala normálne vonku. Ochranu voči úchylom nezabezpečí metódou vezenia, to sa rieši osvetou.
Takže, takéto niečo sa dá fyzicky riešiť len dohodou. Ále, najpravdepodobnejšie je zaslanie nejakého NB (naríklad s Linuxom kôli vírusom).A ak bude stará trvať na športe, tak nech mladej schová nabíjačku a nech sa stará stará o nabíjanie toho stroja. Aspoň nestratí mladosť pri hovadinách na nete. Je to menšie, skladnejšie a obojstranne akceptovateľné. A Teoreticky to aj šetrí cenu za telefón, keď si zavoláte po interfernete.
Len pozor na ADSL modemy, tie človek nepripojí naraz do dvoch kompov.
PS.: Pre ostatných. Zamknutie a vypnutie počítača sú dva rozdielne úkony. A v prípade vynúteného pripojenia pevného disku na ktorom je uspaný primárny OS môže dôjsť ku strate údajov. Takže by som poprosil rady s rozumom.
Ale, tieto detaily sa na verejnosti nevyťahujú. Ak by to tak bolo, tak jej tatino kúpi mobil ktorý zvoní tým komárovskím pískaním (z ktorého ma akurát tak vždy bolela hlava).
dík za reakcie sú na zamyslenie
teraz spät k podstate skusil som aj ten Knnopix nevedel som že to má hlasový (ako to nazvat)komunikátor ale to je pre mna osobne zložité(a moc mi to nevonalo sto ludí sto chutí nechcem nokoho urazit)ale fajn nápad ...skúsim ešte neaké distribucie vyskúšat ...
Ale je tu možnosť nainštalovať to na USB klúč.
Treba to skúsiť s Knoppix bootable DVD .
Držím palce pre správnu vec.
:-)