ati mobility radeon x1350 driver
mam notas HP Compaq 6820s, ovladace od vyrobcu su len na vistu, ovladace na ati oficialnych strankach na x1350 niesu a ani nikde na internete som ich nenasiel, stiahol som aj podobne x1250,x1300,x1400....linux ich nechce nainstalovat...
testovane na Linux ubuntu 10.10 (momentalne ho mam), Greenie, v dodatocnych ovladacov (proprietarne vga drivers) niesu ziadne...ako to vyriesim?
iba Mandriva xtreme 3 mi ich dokazala nainstalovat...
dakujem za pomoc...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
echo -e "Graphics driver: `cat /var/log/Xorg.0.log | grep -m 1 -o -E '[a-zA-Z]*\([0-9]\):' | sed 's/\([a-zA-Z]*\).*/\1/'`\nGraphics card: `lspci | grep VGA | sed 's/.*: \(.*\)/\1/'`\nGraphics 3D info: `glxinfo | grep -E 'direct rendering|(^OpenGL [vrs].*)'`"
z tohto prikazu sa dozvies aky ovladac momentalne pouzivas, inak opensource ovladace by mali ist automaticky a ked ti to nepojde tak v cistom systeme postaci upravenie /etc/X11/xorg.conf ;-)
Graphics driver: RADEON
Graphics card: ATI Technologies Inc RV516 [Mobility Radeon X1350]
Graphics 3D info: direct rendering: Yes
OpenGL vendor string: DRI R300 Project
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RV515 7196) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2
OpenGL version string: 1.5 Mesa 7.9-devel
inak skusal som par ovladacov aj zo synapticu fglrx a podobne, na vsetkych zacal byt system nestabilny, tak isto aj pri roznych download driverov...
ked ho otvorim, je to tam prazdne bez jedineho pismena :D
Inak Ubuntu štandardne žiadny xorg.conf neobsahuje (vytvorí sa až keby si používal propietárne ovládače). Keby bolo treba tak by som ti povedal ako ho vytvoriť ale v tvojom prípade to neni nutné.
Btw konečne som sa ako-tak naučil robiť so sedom..
rôzne ovládače zvyknú zapisovať do rôznych logov. Viac info je v jednotlivých manuálových stránkach daných ovládačov. Pochybujem že ich po vyše dvadsiatich rokoch pospájali do jedného logu.
Inak, vedel si že existujú príkazy ako hwinfo --gfxcard
alebo lshw -C display ?
pozri si dobre Xorg.0.log a výraz ktorý vyhľadavám:
[a-zA-Z]*\([0-9]\):
Xorg proste do svojho logu vždy uvedie, ktorý ovládač používa.Hej poznám tieto príkazy, ale tento príkaz som urobil kvôli takýmto témam kedy používateľ neuvedie všetky údaje keďže je začiatočník a my od neho potom chceme samé príkazy ako cat Xorg.log, lspci, glxinfo atď. Glxinfo má tú výhodu, že v takom Ubuntu je štandardne nainštalované. Hwinfo napríklad na 64b Fedore ani nenainštaluješ keďže závisí na nejakej 32b knižnici. A napokon je dosť veľká komplikácia inštalovať nový balíček pre začiatočníka ako jeden príkaz, ktorý zadá a všetky info máme po ruke a môžme mu hravo odporučiť aký ovládač si má nainštalovať či nastaviť.
lshw -C display naproti tomu nevypíše info z glxinfo, ktoré je dosť dôležité, keďže vidíš ktorá knižnica sa používa na renderovanie, napríklad aj v tejto téme, z toho príkazu hneď vidieť, že sa používa zastaralá Mesa a hneď som mu mohol odporučiť experimentálny ovládač s Gallium.
som rád že si hrdý na ten tvoj siahodlhý príkaz. Ale, povedz mi. Nie je kôli takýmto veciam stále povedomie o Linuxe že je to len čierna obrazovka s nejakým riadkom? Každé moderné grafické prostredie má v sebe predsa možnosť zobraziť hardware aj s ovládačmi. Obvykle sa jedná o grafické nádstavby nad mnou uvedenými príkazmi, alebo im podobnými nástrojmi. Skutočne je to v každej distribúcii, a dokonca už dávno.
A nemyslím si že odkaz na git (vývojársku verziu) ovládača radeonhd aj s jeho kompiláciou je vhodná reakcia na začiatočníka. A už dupľom keď si zoberiem že RadeonHD sa vyhodil napríklad z gentoo a bol nahradený ovládačom Radeon. Vedecký experiment a bežný človek ide dohromady len pokiaľ sa tam vyskytuje jasne definovaný pokusný zajačik.
PS.: Zaujímalo by ma koľko bude trvať kým sa na takýchto neprehľadných príkazoch priživí nejaký zmrd a pridá tam príkaz na likvidáciu diskov. A čo povieme potom, že si mal sám naštudovať čo tie kliky baky robia? A presne kôli tomu sa používajú už hotové nástroje. A je mi jedno či si hľadal ten správny napríklad na tej tvojej 64bit Mmandrive.