Jednoduchý FTP server pre linuxové prístroje
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
uname -a
ja mam doma A.C.Ryan a ten ma FTP zabudovane vo firmware-i
skusil by som skor pohladat navod ako umoznit FTP pre dane konkretne MMC a nehladat univerzalne riesenie
lebo to MMC podporuje NAS a SAMBU teda v sieti ho budes krasne vidiet
a ked si nastavis na routri dynamic DNS a forwardnes spravny port tak aj zvonku by si mal mat pristup
Mám za to, že soft ftp server musí mať správne "závislosti" - čo je v linuxe dôležitá vec, ktorú sa ja usilujem pochopiť, samozrejme okrem iného :-D
pre standartnu distribuciu linuxu je instalacia FTP par klikov / prikazov, kedze tam sa o zavislosti postara balickovaci system a o nastavenie nejake GUI
ale mozno sa tu najde niekto kto by vedel ako na to
Budeš to kompilovať? Ked hej, tak pri kompilácii ti povie čo mu chýba...
Skôr by si sa mal zamerať na konkrétny ftp server, vybrať nejaký čo ti vyhovuje, a skusiť si ho nainštalovať...
Veď práve to som chcel, že keby ma niekto nasmeroval na nejaké dobré hniezdo s takýmito programami, lebo svet linuxu je skrytý pred zrakom smrteľníka dosť slušne. Dosť je výhoda automatického prekladu stránok, takže absencia angliny dnes až tak nediskvalifikuje, tak aj na staré kolená sa človek rád niečo naučí. Milujem bleskovú odozvu príkazového riadku, preto ma linux priťahuje.
Inak, jediný problém je v tom, že tá distribúcia asi nepoužíva balíćkovací systém na inśtaláciu, takže ... Teda, pre výučby by som poradil skôr virtual box s nejakým distrom čo sa dá bezolestne pokaziť. Oživovanie prehrávača je asi zloźitejśie ako naštartovanie z CD/DVD.
Keby si mal distribúciu s baličkovacim systémom tak je to jednoduchšie, ale samotné učenie programu ti to neušetrí.
Inak skús 'gcc -v' či na tom stroji je kompilátor. Ak nie, tak to komplikuje situáciu...
alebo
simple ftp server linux
samozrejme to predpokladá znalosť angličtiny....
mainstream je napr: ubuntu, mandriva, suse...
Zabudol som poznamenať, že je možnosť nabehnúť telnetom do toho môjho prístroja zvonku, ak by sa niekomu chcelo a bol by zvedavý, no problemo.
Podarilo sa mi skopčiť obsah adresára etc, kde by mali byť konfigy systému.
Našiel som tam tieto súbory:
httpd.conf
inetd.conf
ld.so.conf
ppscdn_config
resolv.conf
udhcpc.script
Najzaujímavejším z hľadiska toho čo hľadám, bol obsah súboru inetd.conf
#
# /etc/inetd.conf A simple inetd.conf
#
# <service_name> <sock_type> <proto> <flags> <user> <server_path> <args>
#
# To re-read this file after changes, just do a 'killall -HUP inetd'
#
#
#ftp stream tcp nowait root /usr/sbin/ftpd ftpd -u 100
telnet stream tcp nowait root /usr/sbin/telnetd telnetd
#auth stream tcp nowait nobody /usr/sbin/nullidentd nullidentd
www stream tcp nowait www-data /usr/sbin/httpd httpd -h /var/www
#
# End of inetd.conf
Otázka teraz znie - domnievam sa, že ak odstránim krížik v riadku:
#ftp stream tcp nowait root /usr/sbin/ftpd ftpd -u 100
spustí sa ftp server. Je to tak?
na tom linku ktorý si dával sem do tvojich odpovedí na tvoju otázku ale nie je nič o pridávaní FTP daemona do konfiguráku (x)inetd. Ale, je tam niečo o použitom FTP servri ktorý by tam mal byť už od výroby.
PS.: ale s tým oživovaním, tak na tom trvám.
Teraz som ale čekol ten soft Xtreamer a má 213 mega, kdežto ten môj má ledva 32mega, takže to bude riadne osekaná verzia, ktorá má spoločné jadro.
PS: ešte tak ssh, s tým áno. Ak by tam vyšiel iný užívateľ. Ale ftp?
Ten konfigurák je zjavne všeobecný, a fakt daný ftp nemusíš mať nainštalovaný.
Inak ftp servery nemusia využivať inet (a väčšinou ani nevyuživajú) ale bežia ako deamoni a trvalo počúvajú na porte 21.(= dotyčný riadok ostáva zakomentovaný)
Len pevne verím, že sa nejednalo o čínske napodobeniny ktorým kompletne absentuje dosť volieb kôli veľkosti NAND.