Buducnost Gnome
Dnes som intenzivne skusal novu fedoru (15) s Gnome 3 a nove Ubuntu s Unity (11.04) a som sklamany z obidvoch. KDE sa mi tiez nepaci.
Co myslite, ako dlho sa este udrzi stary Gnome? Mam si pomaly hladat nieco kam prejdem ale zostat ako partizan pri starom Gnome?
Rozmyslam nad XFCE, neviete ako je to s temami? Funguju gnome 2.x temy alebo je to kompletne inak? A co LXDE? Je to citelne sviznejsie? Ako to je skompatibilitou?
Diky!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
XFCE - funguju iba niektore temy. Slaby uzivatelsky komfort.
LXDE - je sviznesie. Velmi slaby uzivatelsky komfort
Unity a Gnome shell no neviem pride mi neprakticke jedno aj druhe ....
Celkovo mi pride divne menit koncept ktory je tu uz od windowsov 95 .... proste ludia su na to zvyknuti a tak to ostane .... je to ako keby ste gulaty volant vymenili za štvorcovy lebo na ten štvorcovy date viacej tlacitiek ... dokedy sa nezmeni ovladanie na najpouzivanejsich operacnych systemoch tak to nikam nevedie.... sam si myslim ze Unity bude dost velky pruser a Gnome shell tak isto ... Keby je ten koncept zly tak ho microsoft prepracuje ... lenze on je dobry a preto ho vzdy len nejako upravia alebo pridaju nove funkcie.
Ide mi hlavne aj o to ze ked posadim cloveka ktory cely zivot pracuje s windowsom za moj PC tak si asi ani nevsimne ze tam windows nema ... spodny panel priesvitny tak ako aj vo win7 ikonky dost podobne ... je tam start tlacitko .... proste je nauceny ze ked klikne na tu blbu ikonku dole v rohu tak tam bude mat vsetko co potrebuje .... MAM TO OVERENE DVAJA CLENOVIA RODINY OBCAS NAVSTEVUJU AJ TENTO PC.... PRITOM V DOMACNOSTI SU 2 PC JEDEN S LINUXOM A JEDEN S WINDOWSOM .... ANI JEDEN Z NICH NIEJE ZDATNY S PC ... ALE NEPOZNA ROZDIEL KED PRIDE SEM .... PROSTE PRIDU POROBIA CO POTREBUJU.... VYTLACIA ALEBO SI NAHRAJU NA KLUC A HOTOVO... JEDINA ZMENA KTORU VNIMAJU SU KRAJSIE IKONKY A OKNA VDAKA COMPIZU.... TAKZE ASI TOLKO :-)
Teraz si predstavte ze ho posadite za Gnome shell alebo Unity ... co asi nastane ??? myslim ze toto je velky krok späť. Preco vymyslat nieco co uz je vymyslene ... Tymto sa Linux vzdiali este viac od beznych uzivatelov ... lebo kazdy z nich ktory tam pride tak bude z toho uplne tela ....
Namiesto toho aby sa linux staval pristupnejsim pre masy aby clovek proste nemal problem pracovat na Linuxe a nasledne na windowse ti TU PRIBUDNE NEJAKE ROZHRANIE GNOME SHELL A UNITY .... CO MYSLITE CO SI LUDIA POMYSLIA KED NEBUDE NA GNOME SHELL TLACITKO MINIMALIZOVAT .... ODKIAL SI MA BEZNY UZIVATEL VYCUCAT Z PRSTU ZE JE NEJAKA SKRATKA KTORU PREDTYM NIKDY NEPOUZIL A JE NA TO ABY MU UKAZALO VSETKY OKNA ????
Myslim ze zachrana este bude v distribucii Debian alebo jeho derivate Mint Debian ktory je urceny aj pre nezdatnych .... ale je to len na 2 roky .... dovtedy sa hadam nieco zmeni.... ak sa nezmeni ... s linuxom to vidim zle .... BODAJ BY SOM SA MYLIL !!!!!!! och to je román mal by som koncit :-D
inak mám na toto taký zaujímavý názor. radšej nech sa dá systém napríklad vypnúť na troch miestach, ako na jednom. kým to totiž človek nájde, hlavne keď sa ponáhľa... napríklad v ubunťáckom hlavnom menu v gnome bola možnosť vypnúť PC, v jednom ďalšom vydaní to bolo aj tam aj napravo a teraz je to len napravo. Čo nechápem prečo. Výsledok je taký, že od Windows 95 sa systém vypína vľavo dole a v niečom inom sa to sťahuje sem a tam.
gconftool-2 -s -t string /desktop/gnome/shell/windows/button_layout ":minimize,maximize,close"
Takze Gnome 2.x inak by som dal sancu alternativne asi XFCE.
O Gnome 3 som len počul, teraz som si to vyskúšal v praxi. Moje prvé dojmy z Gnome shell sú napodiv celkom dobré. Je to svižné, má to inú logiku, ale aj v tejto fáze vidno, že bol vývojármi spravený kopec práce.
Všetci "ospevujú" minimalizačné tlačítko. To mi vôbec nechýba, a navyše po kliknutí pravým tlačítkom na hornú lištu okna tam Minimze človek nájde. Nejaké veci by sa dali ešte vylepšiť. Mne chýba taký prehľad otvorených programov, i keď to nemusí byť starý task bar, ale nejaké miesto kde by som hneď videl čo všetko mám otvorené. Tak isto mi vadí absencia spätnej kompatibilita so staršími programami, ktoré som používal. Tu musí človek buď počkať na novšie verzie, alebo prejsť na iné programy. Za všetky, napr. RabbitVcs s novým Gnome 3 nefunguje... Hodil by sa aj nejaký nastavovací tool, taký Gnome tweak tool má ešte málo možností.
Ak sa doladia tieto podružné problémy, dorobia nové témy a ľudia prestanú hundrať a dorobia chýbajúce veci, bude to pekné prostredie. Zatiaľ si na pracovnom PC nechám preverené Gnome 2 a na notebooku budem testovať Trojku.
Ešte jedna poznámka, aj taký dizajn webstránok prešiel svojou cestou. Dnes by už nikto nerobil web stránky cez frejmy ako v minulosti. I keď vtedy sa to zdalo celkom logické ako rozčleniť stránku. Teraz to ide ľahko cez CSS apod.