Buducnost Gnome

Sekcia: Aplikácie & Desktop 21.04.2011 | 01:16
Missko   Návštevník
Som velmi spokojny s aktualnym gnome, je to pekne jednoduche a citim sa produktivny s tymto prostredim.

Dnes som intenzivne skusal novu fedoru (15) s Gnome 3 a nove Ubuntu s Unity (11.04) a som sklamany z obidvoch. KDE sa mi tiez nepaci.
Co myslite, ako dlho sa este udrzi stary Gnome? Mam si pomaly hladat nieco kam prejdem ale zostat ako partizan pri starom Gnome?
Rozmyslam nad XFCE, neviete ako je to s temami? Funguju gnome 2.x temy alebo je to kompletne inak? A co LXDE? Je to citelne sviznejsie? Ako to je skompatibilitou?

Diky!
    • Re: Buducnost Gnome 21.04.2011 | 03:21
      pepe   Návštevník
      Riesenie sa vola Mint.

      XFCE - funguju iba niektore temy. Slaby uzivatelsky komfort.

      LXDE - je sviznesie. Velmi slaby uzivatelsky komfort
    • Re: Buducnost Gnome 21.04.2011 | 09:08
      Avatar Lubos ubuntu  Používateľ
      Ja som mal na NB unity a vobec som si nevedel nanho zvyknut. Co mi najviac vadilo ze prave tlacitko mysky bolo skoro nanic a osobne ho dost vyuzivam. Gnome 3 som este neskusal. Ale bude to pre mna tazke, lebo ked si zvyknem na jedu vec tazko sa mi zvyka na druhu. Niekedy si uz pripadam ako stary dedko :)
      a zaspal so svojim starym joystickom v ruke...
    • Re: Buducnost Gnome 21.04.2011 | 10:02
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      je to v podstate jednoduché. Ubuntu je čoraz viac liberálne, až tak, že niektoré pôvodne viac liberálne systémy na ňom založené sú viac konzervatívne. Myslím, že napríklad z tých čo zakladajú na Ubuntu, pôjdu niektoré do Unity a dosť významná časť prejde na Gnome Shell alebo iné prostredie.
    • Re: Buducnost Gnome 21.04.2011 | 13:37
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      pokial viem tak sa planuje (alebo uz aj je) nieco co sa vola gnome fallback, ide vlastne o zachovanie 2 paneloveho rozhrania namiesto SHELL rozhrania
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Buducnost Gnome 21.04.2011 | 17:32
        dash   Návštevník
        Už som sa začal tešiť, že GNOME2 je konečne použiteľné a oni urobia taký nezmysel... Dúfam, že dokiaľ vyjde nový stabilný Debian tak sa to nejako normálne vyrieši a doladí. Zatiaľ na pár rokov mi bude GNOME2 v Debian squeeze úplne vyhovovať. Ak sa potom nič nezmení smerom k použiteľnosti porovnateľnej s GNOME2 tak možno u mňa dostane šancu Xfce.
        • Re: Buducnost Gnome 22.04.2011 | 01:40
          Avatar Kexo KDE4 & Mint 64bit  Používateľ
          Dnes som nahodil Mint 10 KDE idem testovat ... musel som si vela veci poupravovat podla seba hlavne co sa tyka temy a programov ktore potrebujem.... ale co ja viem ... to KDE nieje zle ale nejako sa v nom citim nesvoj proste nieje to ono ... doteraz najlepsie distro bolo Mint 10 a Mint Debian ... Najviac sa mi na minte paci to ich menu tlacitko ... je tam vsetko co potrebujem ... a este je aj pekne ...

          Unity a Gnome shell no neviem pride mi neprakticke jedno aj druhe ....

          Celkovo mi pride divne menit koncept ktory je tu uz od windowsov 95 .... proste ludia su na to zvyknuti a tak to ostane .... je to ako keby ste gulaty volant vymenili za štvorcovy lebo na ten štvorcovy date viacej tlacitiek ... dokedy sa nezmeni ovladanie na najpouzivanejsich operacnych systemoch tak to nikam nevedie.... sam si myslim ze Unity bude dost velky pruser a Gnome shell tak isto ... Keby je ten koncept zly tak ho microsoft prepracuje ... lenze on je dobry a preto ho vzdy len nejako upravia alebo pridaju nove funkcie.

          Ide mi hlavne aj o to ze ked posadim cloveka ktory cely zivot pracuje s windowsom za moj PC tak si asi ani nevsimne ze tam windows nema ... spodny panel priesvitny tak ako aj vo win7 ikonky dost podobne ... je tam start tlacitko .... proste je nauceny ze ked klikne na tu blbu ikonku dole v rohu tak tam bude mat vsetko co potrebuje .... MAM TO OVERENE DVAJA CLENOVIA RODINY OBCAS NAVSTEVUJU AJ TENTO PC.... PRITOM V DOMACNOSTI SU 2 PC JEDEN S LINUXOM A JEDEN S WINDOWSOM .... ANI JEDEN Z NICH NIEJE ZDATNY S PC ... ALE NEPOZNA ROZDIEL KED PRIDE SEM .... PROSTE PRIDU POROBIA CO POTREBUJU.... VYTLACIA ALEBO SI NAHRAJU NA KLUC A HOTOVO... JEDINA ZMENA KTORU VNIMAJU SU KRAJSIE IKONKY A OKNA VDAKA COMPIZU.... TAKZE ASI TOLKO :-)

          Teraz si predstavte ze ho posadite za Gnome shell alebo Unity ... co asi nastane ??? myslim ze toto je velky krok späť. Preco vymyslat nieco co uz je vymyslene ... Tymto sa Linux vzdiali este viac od beznych uzivatelov ... lebo kazdy z nich ktory tam pride tak bude z toho uplne tela ....

          Namiesto toho aby sa linux staval pristupnejsim pre masy aby clovek proste nemal problem pracovat na Linuxe a nasledne na windowse ti TU PRIBUDNE NEJAKE ROZHRANIE GNOME SHELL A UNITY .... CO MYSLITE CO SI LUDIA POMYSLIA KED NEBUDE NA GNOME SHELL TLACITKO MINIMALIZOVAT .... ODKIAL SI MA BEZNY UZIVATEL VYCUCAT Z PRSTU ZE JE NEJAKA SKRATKA KTORU PREDTYM NIKDY NEPOUZIL A JE NA TO ABY MU UKAZALO VSETKY OKNA ????

          Myslim ze zachrana este bude v distribucii Debian alebo jeho derivate Mint Debian ktory je urceny aj pre nezdatnych .... ale je to len na 2 roky .... dovtedy sa hadam nieco zmeni.... ak sa nezmeni ... s linuxom to vidim zle .... BODAJ BY SOM SA MYLIL !!!!!!! och to je román mal by som koncit :-D
          • Re: Buducnost Gnome 22.04.2011 | 11:29
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            ak sa bude dať do gnome-shell cez nejaké príkazy pridať tlačidlo na minimalizáciu, tak by som to do greenie hneď dal.

            inak mám na toto taký zaujímavý názor. radšej nech sa dá systém napríklad vypnúť na troch miestach, ako na jednom. kým to totiž človek nájde, hlavne keď sa ponáhľa... napríklad v ubunťáckom hlavnom menu v gnome bola možnosť vypnúť PC, v jednom ďalšom vydaní to bolo aj tam aj napravo a teraz je to len napravo. Čo nechápem prečo. Výsledok je taký, že od Windows 95 sa systém vypína vľavo dole a v niečom inom sa to sťahuje sem a tam.
            • Re: Buducnost Gnome 22.04.2011 | 11:49
              Avatar Kexo KDE4 & Mint 64bit  Používateľ
              Tomu sa hovori štandard ....proste je jedno ci mas Windows 95.... 98 .... ME .... 2000 .... XP ..... Vistu..... 7 vzdy tam je ten start panel vzdy tam mas tie ikony ktore potrebujes vzdy vies ze tade sa da vypnut a nastavit ten PC .... Vyhoda je v tom ze nemusis preskolovat zamestnancov .... proste vedia s tym robit .... a to co teraz predvadzaju Gnome shell a Unity mi pride divne ....
            • Re: Buducnost Gnome 23.04.2011 | 18:41
              Avatar m4jkl   Používateľ
              gconftool-2 -s -t string /desktop/gnome/shell/windows/button_layout ":minimize,maximize,close"
    • Re: Buducnost Gnome 22.04.2011 | 01:38
      Missko   Návštevník
      No neviem, ja na Gnome 2.x ostanem do kedy nepride nieco lepsie. Mam na haku ze Gnome 3 sa cele ligoce a unity sa hra na tablet, proste chcem nieco pouzitelne to je pre mna v prvom rade.

      Takze Gnome 2.x inak by som dal sancu alternativne asi XFCE.
    • Re: Buducnost Gnome 22.04.2011 | 21:42
      mezek   Návštevník
      Tiež som nevydržal a skúsil Beta verziu Fedora 15.

      O Gnome 3 som len počul, teraz som si to vyskúšal v praxi. Moje prvé dojmy z Gnome shell sú napodiv celkom dobré. Je to svižné, má to inú logiku, ale aj v tejto fáze vidno, že bol vývojármi spravený kopec práce.

      Všetci "ospevujú" minimalizačné tlačítko. To mi vôbec nechýba, a navyše po kliknutí pravým tlačítkom na hornú lištu okna tam Minimze človek nájde. Nejaké veci by sa dali ešte vylepšiť. Mne chýba taký prehľad otvorených programov, i keď to nemusí byť starý task bar, ale nejaké miesto kde by som hneď videl čo všetko mám otvorené. Tak isto mi vadí absencia spätnej kompatibilita so staršími programami, ktoré som používal. Tu musí človek buď počkať na novšie verzie, alebo prejsť na iné programy. Za všetky, napr. RabbitVcs s novým Gnome 3 nefunguje... Hodil by sa aj nejaký nastavovací tool, taký Gnome tweak tool má ešte málo možností.

      Ak sa doladia tieto podružné problémy, dorobia nové témy a ľudia prestanú hundrať a dorobia chýbajúce veci, bude to pekné prostredie. Zatiaľ si na pracovnom PC nechám preverené Gnome 2 a na notebooku budem testovať Trojku.

      Ešte jedna poznámka, aj taký dizajn webstránok prešiel svojou cestou. Dnes by už nikto nerobil web stránky cez frejmy ako v minulosti. I keď vtedy sa to zdalo celkom logické ako rozčleniť stránku. Teraz to ide ľahko cez CSS apod.
      • Re: Buducnost Gnome 23.04.2011 | 08:20
        yajohny   Návštevník
        Minimalizacne a maximalizacne tlacidlo sa da pridat jednoducho cez tweak tool. Staci nainstalovat. Gnome3 strci Unity o par mesiacov/rokov do vrecka. Unity je len obycajny compiz s dockom. Gnome3 v sebe skryva neskutocny potencial, jeho cas este pride.
    • Re: Buducnost Gnome 24.04.2011 | 17:38
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      Na ABC Linuxu je článok o Gnome 3, pekne krásne v slovenčine. Link: http://www.abclinuxu.cz/clanky/co-je-nove-v-gnome-3