Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť

Sekcia: Aplikácie & Desktop 14.05.2011 | 03:33
Avatar plazivec   Používateľ
Dovolil som si založiť toto vlákno. Mám na to právo. Mám na to právo, ako nový priaznivec linuxu. Ako nový propagátor, ako nový užívateľ, nepredpojatý, nezaujatý, bez predsudkov, bez skúseností, bez znalostí a vedomostí.
Vyzývam celú komunitu, znalcov, priaznivcov, priateľov a podporovateľov linuxu k zakopaniu vojnovej sekery. Za tých pár týždňov, čo sa zaoberám linuxom, som pochopil v čom je Achillova päta jeho masového rozšírenia. Nie je problém pri inštalácii na nový comp, ani pri inštalácii ako dual system na existujúci OS, tvorcovia install, alebo LIVE distribúcií sa veľmi pekne posnažili.
Problém je inde. Je tam, kde by ste ho nečakali. Je u vás samotných. U linuxákov. Ľudia sa delia na ženy a ľudí. A potom sa ešte delia na windowsákov a ostatných. Windowsákov je 9x% a ostatných - škoda odhadovať.
Vyzývam komunitu linuxu, aby sa zjednotila na distribúcii, bez ohľadu na skúsenosti a sympatie!!! a začala podporovať jednu jedinú distribúciu, s plnou podporou slovenčiny. Ja neviem ktorá to je, ale ak sa na tom nezhodnete, tak pre mňa je to Kubuntu.
Vyjadrite svoj názor, v záujme veci obetujte vášeň, objektívne, ale naozaj nezaujate posúďte. Bez vás, čo sa v linuxe vyznáte, to nepôjde.
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 11:48
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      nieco taketo sme tu uz riesili, ale v mnohom si to vystihol. ono clovek sa spociatku snazi, ale potom aj tak mnohi nan kaslu. ja napriklad osobne vyzdvihujem uzivatelov samox86 a tomolc za pravidelne organizovanie InstallFest-ov, stana hofereka za neustalu snahu zlepsovat greenie (no flame prosim!), dodoeda za pravidelny prisun spraviciek, misa palenika za neustaly rozvoj projektu freemap.sk a mnoho dalsich, vratane chalanov z linuxon.sk, ktori tiez priniesli mnoho zaujimavych clankov. ja chystam teraz tiez jedno male prekvapenie, ale zial casovo mam sam co robit. rozrobene to je, nieco uz aj hotove, ale ...

      a na zaver len varovanie: ak sa tato tema zvrhne na flame, okamzite ju zamykam!
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 11:52
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        ja chystam teraz tiez jedno male prekvapenie, ale zial casovo mam sam co robit. rozrobene to je, nieco uz aj hotove, ale ...
        Ja chystám trošku väčšie prekvapenie, rozrobené to je, ale o týždeň mám maturu, takže mám teraz trošku iné starosti :)
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 12:11
      50 / päť = (číslom)   Návštevník
      No ty si teda kus keketa... PREČO by sa mala podporovať len jedna distribúcia? Prečo by to malo byť práve Kubuntu? Prečo by to malo byť práve prostredie KDE? A za to tvoje "vyjadrenie", že ľudia sa delia na ženy a ľudí by som to tu hneď zatvoril...

      A ešte len tak pre zaujímavosť, čo to znamená pri inštalácii ako dual system na existujúci OS. Ako možem mať "dual system", keď si iný OS nainštalujem na ten pôvodný?:D:D
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 12:30
        Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
        pre 50 / päť = (číslom):

        Preco mu hned nadavas? Co tak ho jednoducho poopravit?
        To hned ho musis chytat za slovicka a poopravovat v kazdej blbosti, ked sam si cital, ze je novacik? Ty si zo zaciatku tiez urcite nevedel niektore vyrazi. Tak PEACE! (bez flamu ta prosim)
        Strongest community ever. Linux_
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 12:26
      Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
      Ahoj. Ano...ako hovoril eMDI, nieco sa tu riesilo uz. Problem bude ale v tom, ze jednu jedinu distribuciu si vybrat bude hlupost. Pozri, medzi uzivatelmi kt. to chces rozsiritnajdes aj pocitacovo zdatnejsich aj menej zdatnych. Ja osobne som za ubuntu (teraz si X ludi povie, ze som blbecek, kt. potrebuje blbuvzodrny system)- vies niekto chce jednoduchy system s moznostou naucit sa ako co funguje, niekto zase neico narocnejsie. Osobne som povymienal niekolko distier od Fedory, cez bsd, mint, a nakoniec som ostal pri ubuntu.

      Ja sa snazim v mojom okoli rozsirovat linux tak, ze ho ponukam ludom. Kazdy sa proste zacuduje ked vidi otvoreny notebook a zacne sa pytat co to je...ja im pekne vysvetlim zaklady o linuxe, poviem, ze maju moznost vybrat si z XYZ distribucii s roznym stupnom narocnosti, ze je to zadarmo a ak ich aspon trosku bavia pocitace tak casom ich to urcite pohlti a budu chiet vediet ako samotny system pracuje. Takymto sposobom som nalakal uz ozaj niekolko ludi.

      A co sa tyka roblemov tu v komunite, niekedy mi to pride take, ze su ludia kt. su zaujati voci svojmu distru a ked zistia, ze niekto druhy pouziva take a onake distro tak sa zacne krvopotne buchat po hrudi, ze "ja som ten spravny linuxak, lebo ja mam XXX a ty si len nic" ....fakt niekedy som maval taketo pocity, teraz casom je to uz lepsie :)

      Treba brat linux ako taky. Jadro mame vsetci rovnake ! :)
      Ono aj take stretavky niesu zle, lebo tam dotiahnes znameho, sadnete si, porozpravate sa poukazujete a vzdy sa tam da comu priucit. Osobne som v KE chcel organizovat jedno, nozaujem mali okrem mna asi 2 ci 3 ludia.

      Takti prajem vsetkjo dobre, vitaj vo svete linuxu, bav sa, uc sa a nedaj sa odradit chvilami, ked sa nieco pokazi, lebo aj to sa stava:)

      Lemmy
      Strongest community ever. Linux_
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 12:35
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      Ľudia sa delia na ženy a ľudí. A potom sa ešte delia na windowsákov a ostatných. Windowsákov je 9x% a ostatných - škoda odhadovať.
      čo má ako toto znamenať??? ako poviem to mega jednoducho, áno? Niečo sa ti nepáči a tak to odprezentuješ - no odprezentuješ to tak príšerne, že niekoho úplne zbytočne urazíš. Tak schválne, z nasledovného urážaš ženy. Neviem, či o tom vieš, ale bez ohľadu na OS môžeš ísť s niekým na pivo alebo na kofolu, bez ohľadu na systém môžeš fandiť s niekým tomu istému športu a ešte asi milión ďalších vecí. Hromada ľudí, s ktorými pracujem, má v počítači úplne iné SW vybavenie a je mi to jedno. Ak chcem, aby mi niekto pomohol s A, tak mi je totálne jeho aké má X Y Z.
      Vyzývam komunitu linuxu, aby sa zjednotila na distribúcii, bez ohľadu na skúsenosti a sympatie!!! a začala podporovať jednu jedinú distribúciu, s plnou podporou slovenčiny. Ja neviem ktorá to je, ale ak sa na tom nezhodnete, tak pre mňa je to Kubuntu.
      a to ako prečo? fedora je v niečom lepšia ako Ubuntu, Ubuntu je v niečom lepšie ako Fedora. Mám napríklad Greenie, ktoré je podľa mňa lepšie ako Ubuntu a podľa niekoho iného je lepšie originál Ubuntu. Sám používam síce na svojom pc len jedno, no ostatným dávam podľa potreby. Taktiež používam rôzne LiveCD. Má sa teraz zlikvidovať Parted Magic, Slax, Debian, Mandriva, PCLinuxOS a ďalšie, ktoré som si kvôli niečomu obľúbil?
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 12:39
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ups, dúfam, že to nikoho neurazilo.

        Najlepší spôsob ako pomôcť Linuxu je tam, kde to najviac chýba.

        Každá distribúcia v pdostate funguje tak, že sa zoberie jadro a rôzne prídavné programy. Ak sa niekto pridá k aktívnym vývojárom jadra, budú mať z toho úžitok všetci. Ak sa niekto pridá k prekladu programov do niektorého jazyka, napríklad do Slovenčiny, tak z toho budú mať účinok znovu všetci. Čo ďalej treba? Dobrých testerov, grafikov, niekoho kto vie písať dokumentáciu... a samozrejme miesto, kde sa môžu riešiť rôzne problémy a kde sa môžu nachádzať rôzne tipy a triky.

        Ak veľmi chceš pomôcť a za to ťa chválim, môžeš napísať, v čom si dobrý, na čo máš talent.
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 13:18
          Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
          To, aby sme všetci používali jednu distribúciu, ktorú by zároveň rozvíjali všetci linuxoví vývojári a programátori, to moc reálne asi nie je, ale treba uznať, že rozmanitosť linuxových distribúcií a celkovo linuxového softwéru je aj trochu nevýhodou. Kopa ľudí pracuje na podobných veciach, pričom by často bolo lepšie, aby sa spojili a pracovali na jednej spoločnej. Volá sa to trieštenie síl pri vývoji softwéru. Zároveň ale tiež asi nie je možné zhrnúť potreby všetkých ľudí do jednej jedinej distribúcie. Ja ťa odkážem na jeden pekný článok a dávam ti do pozornosti odstavec "Proč taková rozmanitosť". článok
          http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 18:44
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            no... veľa linuxákov tvorí nejaký konkrétny program a ten pôjde potom do ubuntu, do fedory...
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 09:36
        menom   Návštevník
        Ľudia sa delia na ženy a ľudí. A potom sa ešte delia na windowsákov a ostatných.

        Ja to chápem tak, že autor chcel vtipným spôsobom poukázať na odlišnosť myslenia vo vzťahu k linuxu.
        Lebo skúste porozmýšľať akým číslom sa dá vyjadriť množina žien, ktorá dá prednosť skúšaniu Linuxu pred sledovaním tej Tureckej pomazánky.
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 11:05
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          v kontaktoch mám linuxáčky... škoda, že sa dajú porátať na jednej ruke :(
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 17:05
          Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
          Paradoxne, poznam skoro tolko linuxacok ako linuxakov.
          Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 03:14
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Priateľu to kde žiješ? Aj ja chcem :)
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 03:18
              Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
              Kosice, Europske hlavne mesto kultury 2013 :) Ale kedze linuxakov poznam mozno 5, tak linuxacok poznam tiez radovo tolko :)
              Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 10:01
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                náhodou... poznáš niekoho, kto by vedel osobne pomôcť jednej z Michaloviec? :)
                • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 17.05.2011 | 20:41
                  Hoferslav Stanorek   Návštevník
                  ak jej treba pomôcť zbaviť sa panenstva, tak ja jej s tým rád pomôžem :)
                  • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 17.05.2011 | 21:30
                    Avatar dash Gentoo  Používateľ
                    Najhorsie co moze byt - nadrzany Linuxak :D
                • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 17.05.2011 | 21:15
                  Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                  Z Michaloviec nepoznam zial nikoho.
                  Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 14:19
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      uprednostnenim jednej distribucie by si zobral linuxu jednu zo zakladnych vyhod a to VYBER
      nehovoriac ze aj ked maju 2 to iste distro moze sa spravat a vyzerat uplne inak

      jedna distribucia by mohla mat zmyselmkeby existoval len 1 hardware ako napriklad pri mac os x, ale ani to by sa mi nepacilo, preto existuju distra na starsie pc a podobne

      niekto si radsej zoberie ubuntu a upravi si ho doplni a nastavi podla seba, iny radsej siahne po PinguyOS kde uz vsetko ma ale za cenu ze ked zacne daco menit hrozi rozpadnutie dalsich veci lebo ani nevie ze od seba zavisia

      delenie na debianistov a fedoristov a ubuntakov je prirodzene lebo fedorista ubuntakovi pomoze ovela tazsie ako iny ubuntak

      este vyssie dakto napisal ze vsetci mame rovnake jadro- nie je pravda - okret toho ze zalezi od distra ci pouziva najaktualnejsie tak kazde distro ma v jadre nejake vlastne patche a kazdy uzivatel ich moze mat tiez
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 15:02
        Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
        Tym jadrom som chcel povedat len to, ze vsetci pouziatelia linuxu maju zaklad ten isty. Neverim, ze niekto tu ma windows core a na nom hodene gnome/kde ... Ak o niekom takom vies, rad si to pozriem :D

        A k tomu deleniu. Delenie je prirodzena vec...predsa nebude ubuntak kricat, ze je fedorista....ale narazal som na tych ludi, kt odsudzuju tych druhych.
        Strongest community ever. Linux_
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 15:31
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
          ja chapem a suhlasim, len som sa to snazil trosku rozsirit, hlavne to jadro
          BTW zda si mi ze nieco ako kde pre windows je alebo malo byt, takze NT jadro a na nom KDE nemusi byt az tak nerealne :-))))) kde on win
          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 17:38
            Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
            No teraz si mi normalne pripomenul,ze som kedysi (2roky?) dozadu toto skusal :D aj som nato zabudol...a vtedy om to nevedel ani spojazdnit. Tak beriem spat no....existuje nieco take:)
            Strongest community ever. Linux_
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 18:44
          Avatar Adam MintPPC, Void Linux PPC(PowerPC), MXLinux(Intel)  Používateľ
          KDE 4.5.x pre windows existuje a aj ja som ho mal a nie som jediny
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 15:02
      jano   Návštevník
      Pekná myšlienka, nad ktorou by sa možno trebalo kúštik zamyslieť.

      Ono krásna predstava, že všetci by začali pracovať na jednej jedinej linuxovej distribúcii, ktorá by bola prepracovaná a vyhovovala by každému, ale to sa asi nestane. Samotná myšlienka Linuxu a GNU je cielená k tomu, čo sa s linuxom deje, k úplnej voľnosti... každému vyhovuje niečo iné.

      Možno sa raz stane, že si dajú vývojári hlavných linuxových/GNU distribúcii session a porovnajú pre a proti vo svojich balíčkových manažéroch, systémoch balíčkovania a ich formátu, vyberú z nich len to najlepšie a vznikne z toho jeden ultra balíčkovací systém a ultra balíčkový manažér. A možno by sa mohli dohodnúť potom aj na spojení repozitárov a potom načo mať toľko distibúcii, keď stačí jedna hlavná linuxová distribúcia do ktorej potečú všetky peniaze od sponzorov na jej vývoj :) Linuxáci všetkých krajín spojte sa, ale linuxáci by som to nenazval, GNU-ňáci všekých krajín spoje sa ? Nie nie ani to nie. Ounixáci(ako otvorený unixáci) všetkých krajín spojte sa :D

      To bola len taká časť môjho neuskutočniteľného myšlienkového pochodu.
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 15:35
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
        cital som clanok na strankach fedory o tom preco pouzili YUM a nie APT (alebo daco podobne)
        tam jasnepokazali ze kazdy balickovaci system je napisny v inom jazyku a s inymi cielmi tekze spojenie asi nehrozi
        ale mohol by vzniknut novy unikatny system balikov a repozitarov a ich spravovania ale to su riadne divoke sny :-D
        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 17:42
      WlaSaTy   Návštevník
      Pekná myšlienka, ale je sformulovaná ako flame. Blogy tu asi naozaj chýbajú.

      Nebudem sa pýtať prečo nepovažuješ ženy za ľudí, alebo prečo nútiš ostatných ľudí akceptovať tvoju jedinú pravdu. Niesom kresťan, takže na pojem jedinej pravdy nereagujem. Ale, skús sa zamyslieť kam sa dostane trh bez konkurencie. A choď povedať do suse a redhat-u aby okamžite na tvoj povel ukončili prácu na enterprise verziách. Cestou sa môžeš zastaviť aj v oracle. Ich zákazníci ťa odmenia zlatou kazajkou.

      Navyše, tie štatistiky boli vždy lož. Skús sa zamyslieť nad tým, prečo sa zas zmenily podmienky počítania.
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 22:09
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        Niesom kresťan, takže na pojem jedinej pravdy nereagujem. Ale, skús sa zamyslieť kam sa dostane trh bez konkurencie.
        Blogy neblogy... keby bolo toto na facebooku, tak stlačím to malé tlačidlo "Páči sa mi to". Úplný súhlas, v niečom sa zhodneme :)
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 14.05.2011 | 23:56
      Avatar dash Gentoo  Používateľ
      Zjednotit distribucie mi pride trochu ako komunizmus / centralizacia :)

      Diverzifikacia je to najlepsie, co moze byt, inak by sme vsetci pracovali na Microsoft Windows. To, ze je Linux rozdeleny vidim pre seba len ako vyhodu. Mozem si vybrat, co mi pasuje. Uprimne, keby bol Linux len napr. najstarsia distro Slackware urcite by som ho nepouzival a switchol na Mac OS.
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 12:22
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
        ja by som na mac switchol hned aj ked mam na vyber mnozstvo distribucii ale nikto mi nechce kupit macbook :-((
        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 13:07
          WlaSaTy   Návštevník
          Tak si naňho zarob.
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 15:27
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
            aj tak sa da
            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 16:46
      stewe   Návštevník
      ak chcete pracovat a venovat sa jednej distribucii, za akym ucelom tak konate? myslim, ze pritiahnut k linuxu viac ludi, co je asi vasa priorita. pritiahnut najma viac slovakov? je pekne pracovat na linuxe pre pospolity lud, ale za akym ucelom? co mozete ponuknut viac ako "zabehnute" distribucie? Podla mna, okrem jazykovej podpory nic. Preto sa treba zamerat na pracu uz zabehnutych distier, ktore maju ake take meno a nevybafnut na uzivatela s nejakym naozaj no-name systemom.

      Zanalyzujte, ako sa da prispiet do Fedory, Ubuntu, SuSE, PCBSD a podobne. Preklady, balicky ... v tom vidim hlavny prinos pre linuxovu / unixovu komunitu. Ono, casy, v akych zil Linus ked zacinal su uz daaaavno prec. Uz nevymyslite nic uplne nove a prevratne v linuxovom svete. Je tu ~300 distribucii a kazda vasa dalsia bude viac ci menej vyraznou napodobeninou niecoho, co tu uz bolo. Preto je nezmyselne tvorit nieco uplne nove. Toto pisem najma preto, ze robit dalsi x-ty fork niecoho je proste nonsens.

      Ja som uzivatelom Mac OS X, a som VELMI spokojny. GUI je dotiahnute do dokonalosti, a i ked tam nemate tu legendarnu "slobodu vyberu", zistite, ze ju ani nepotrebujete. V macu proste vsetko ide. Bodka. Dokaz namiesto slubov:
      $ uptime
      14:41 up 118 days, 4:55, 2 users, load averages: 0,23 0,31 0,37
      $ uname -a
      Darwin xSup1-2.local 10.6.0 Darwin Kernel Version 10.6.0: Wed Nov 10 18:13:17 PST 2010; root:xnu-1504.9.26~3/RELEASE_I386 i386

      Existuju distribucie, ktore sa o to taktiez velmi snazia (fedora napr) ale stale to nebude take kvalitne, pretoze to je open source projekt a robit QA je dost tazke ... na zlaty gral v linuxe si este pockame (ak je vobec jeho existencia pripustna)

      Aby ste si nemysleli ze som "blby klikac" a pouzivam "blbuvzdorny OS" , tak vedzte, ze pracujem v jednej firme na distribucii na mieru (zalozenu na slacku), a prekopal som tam asi vsetko a viem naozaj dobre, co je to linux a par veci mame vymyslenych celkom elegantne. Ale vobec sa nesnazime svoj produkt okrem naozaj uzko specializovanych situacii propagovat dalej, pretoze vieme, ze to proste nema cenu. A o tom to je ... Ak chcete prispiet, pripojte sa do existujucich projektov. Budu len radi.

      Linux sa da ohnut akokolvek chcete (fakt :D, o par veciach sa vam hadam ani nesnivalo) a spravit si tam veci naozaj "po svojom", sa da, tak ale, co z toho? :)

      Kvitujem slova Stana Hofereka. Jeho slova vytesat do kamena:

      "Ak sa niekto pridá k aktívnym vývojárom jadra, budú mať z toho úžitok všetci. Ak sa niekto pridá k prekladu programov do niektorého jazyka, napríklad do Slovenčiny, tak z toho budú mať účinok znovu všetci. Čo ďalej treba? Dobrých testerov, grafikov, niekoho kto vie písať dokumentáciu... a samozrejme miesto, kde sa môžu riešiť rôzne problémy a kde sa môžu nachádzať rôzne tipy a triky."

      Ja som si zobral jeho slova k srdcu uz davno, prekladal som aplikacie do Xfce do slovenciny, pred asi troma rokmi, mozno aj viac. Tusim sa mi zda ze som kontaktoval prveho Mira Hroncoka:) ktory je tak na polovicu slovak a mal blizko k obom jazykom. Prelozil som leafpad, tusim kalendar (orage?) a este tusim squeeze (taky archiver), a potom ma to proste prestalo bavit. Commitol som par projektov a hotovo ... Zapojit sa da, ale nie je na to cas :/

      Dalsim problemom na Slovensku je komunita ako taka. Kriticky a objektivne sa pozrite na linuxos.sk. Ja tvorcov toho webu v nijakom pripade nechcem urazat, to absolutne nie, som naozaj poteseny a aj pysny, ze Slovaci tiez maju celkom fajn linux portal. Klobuk dole. Avsak pozrite sa na weby ako root.cz alebo abclinuxu.cz. To je uplne niekde inde. Viac ludi? Viac kvalitnejsich ludi? Viac penazi? Mozno. Osobne pomer root.cz / linuxos.sk z pohladu navstevnosti 10:1. A je to proste preto, lebo tam je ta komunita zivsia. O nicom inom. Spojte usilie, ti, ktori sa venuju vlastnemu linuxovemu blogu, "pre potesenie", vyprdnite sa na to a pridajte sa k niecomu vacsiemu. spojte weby linuxon, linuxos a xyz dalsich veci, dajte to pod jednu strechu a makajte na JEDNOM portale.

      Nechcem machrovat, ale myslim si, ze viem o Linuxe celkom dost, ale nemam cas ani chut investovat do toho v podobe clankov sem na linuxos aleb podobny slovensky web, pretoze to je proste taky, vykrik do tmy. Mna to uz proste preslo. Skoda. Mam v hlave par napadov, ktore by som chcel zrealizovat, ale su ineho charakteru ako pisat clanky a prekladat softver, to ma uz proste preslo. Teraz sa napr. zaujimam o FreeBSD. Uz par rokov si na tom systeme mozem oci vyocit. Dokonalost. A par related projektov by sa naslo :)

      Ok, uz pisem offtopic, tak dufam, ze sa nejako zapojim od komunity aj ja :)
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 17:28
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Osobne nevidim ziaden dovod na to, aby sa komunity separovali na zaklade narodnosti. Celkovo mam pri pojmoch "slovenska komunita", "ceska komunita" a podobne dost zly pocit. Preco sa takto zbytocne delit? Ako jediny dovod vidim jazyk, ale dnes uz snad kazdy ovlada anglictinu na takej urovni, aby vedel bez problemov komunikovat. A my, slovaci, mame vyhodu, ze rozumieme cechom a naopak, tak preco sa umelo delit? Z akeho dovodu nemozeme vsetci byt na abdlinuxu alebo roote? Ked uz teda razis cestu zlucovania, tak podme sa zlucit s tymi najlepsimi na cesko-slovenskom trhu.

        Myslim, ze filozofia linuxu bola od zaciatku nieco v zmysle: "Podme robit to, co nas bavi" alebo "Podme robit system pre seba". To si zial neuvedomuju mnohi, ktori nadavaju na KDE4, Unity, GNOME 3, pripadne na rozdrobenost distribucii a ziadaju unifikaciu, jasny roadmap, centralizaciu. Ked mate o toto zaujem, mozete si vybrat system, ktory ma takuto filozofiu. Ak chcete tento sposob presadit v linuxe, tak ho degradujete na klon windowsu alebo mac os x, ktoreho jedina vyhoda je to, ze je zadarmo. Ale to dufam linux nikdy nebude. Preto, ze kazdy vyvojar robi to, co ho bavi alebo to, co prave potrebuje, mame tu skvely system, ktory ide na malych routrikoch aj na obrovskych mainframoch, pouziva sa v mobilnych telefonoch, aj v CERNe. Ked chcete urobit linuxu naozaj dobru sluzbu, tak sa pridajte a robte tiez to, co vas bavi. Ci uz je to preklad nejakych aplikacii, ktore pouzivate, alebo pisanie nejakych, ktore vam chybaju, pripadne uprava nejakych inych, ktore sa nespravaju presne tak, ako chcete. A ak nebudu chciet prijat vas patch? Tak si to forknite. To je linuxova cesta - moznost vyberu a moznost robit si "co chcem". Preto vitam milion distribucii, vitam tisic programov, ktore kazdy robia to iste, ale vzdy trochu inak a vitam aj tisic diskusnych for. Lebo vzdy si mozem najst take, ktore mi vyhovuje. A ked prestanem, stale mam kam ist. Necitim sa byt vaznom jednej myslienky, jedneho smeru a jedneho nazoru.

        A to, ze sa linux slabo rozsiruje medzi ludmi pokladam za dobru vec. To je proste cena za slobodu. Nie kazdy chce byt slobodny. Ked sa len tak zbezne clovek rozprava s ostatnymi, tak mnohi mu povedia, ze radi vymenia kusok slobody za bezpecnost. Toto proste nie su ludia vhodni pre linux. Nechajte ich pouzivat windows a mac os x. Oni su s nim spokojni. Nenicte zivot sebe aj druhym a nenutte ich robit nieco, co nechcu. Koniec koncom, vas nazor tiez nemusi byt ten jediny spravny. Preto si pouzivajte linux tak, ako chcete, ale nechajte druhych na pokoji, nech si tiez pouzivaju co chcu a tak ako chcu. Nerobte osvetu, nepresviedcajte druhych, nerobte reklamu. Kludne ich nechajte zit v nevedomosti. Ten, kto stoji o linux, si ho najde aj bez vas.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 17:49
          stewe   Návštevník
          Velmi kvalitny prispevok a stotoznujem sa s nim.

          "Ked uz teda razis cestu zlucovania, tak podme sa zlucit s tymi najlepsimi na cesko-slovenskom trhu." - to znie velmi rozumne :)

          Ja by som rad pouzival linux ako desktop ale som lenivec vypiplavat si ho k mojej spokojnosti, tak volim cestu lahsieho odporu. (a vlastne, aj mac je pod kapotou unix :) ) Samozrejme, ze aj linuxove desktopy su kvalitne, o tom ziadna, ale sloboda vyberu spociva aj v tom, ze si mozem vybrat co ide out-of-box :).

          Ohnutelnost Linuxu je velke plus a to je to, co robi Linux Linuxom. Mne sa zda, ze postoj linuxovej komunity je trochu schyzofrenicky (bez urazky, to slovo sa tam hodi). Chcu mat velmi kvalitny softver a nadavaju na roztriestenost a nejednotu a volaju po akomsi finalnom distre, ale na druhej strane chcu mat slobodu vyberu v kazdej situacii a tieto dva postoje sa podla mojho skromneho nazoru nedaju skombinovat.

          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 17:59
            stewe   Návštevník
            Ospravedlnujem sa, ak sa Vam zda, ze prilis zovseobecnujem. Nebolo to tak myslene.
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 18:07
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            Ja som si zvolil nieco, co ide out-of-the-box na desktop a pouzivam Win7 a Mac Os X :)
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 01:38
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        off topic: fotrík sa zaujíma o knihy o rôznych múdrych ľuďoch a tak som mu zobral knižku o Steveovi Jobbsovi. Zaujímavé čítanie a hlavne zaujímavé myslenie človeka, bez ktorého by Apple nebolo.
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 02:16
          Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
          Mna v poslednom case nesmierne zaujala a inspirovala kniha Masters of Doom o Johnovi Carmackovi a Johnovi Romerovi a o ich firme id soft. Velmi zaujimave citanie, naozaj odporucam.
          Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 15.05.2011 | 19:23
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Takých nadšencov a extrémistov čo chceli niečo zmeniť tu už bolo... Aj ja som medzi nich patril keď som začínal. Zvyčajne takéto zápisky vznikajú z eufórie po "ovládnutí" niečoho tajomného a mocného pred čím mal/má človek rešpekt. Následne sa s tým musí pochváliť pred komunitou a potom sa snaží svoje nové vierovyznanie pretlačiť medzi temnotou zmáhané masy tých ostatných...

      A čo sa stane potom? Človek sa zobudí s rukou v šerbli ;-) Časom ťa to prejde, neboj, aj vás ostatných nováčikov plných eufórie a potom pochopíte že súčasná situácia je vlastne vyhovujúca a linux ako taký netreba nikam pretláčať či presadzovať. Každý chce mať niečo inak, každý funguje s iným systémom práce, prepojeniami a logickými pochodmi. A to je dôvod prečo je distribúcií tak veľa. Je to slobodný systém ktorý si môže každý prispôsobiť podľa ľubovôle.

      Mne osobne viac vyhovola doba keď linux bol akousi exkluzívnou výhradou len pre zasvetených, tzn. pre ludí ktorí rozumeli pc a ovládali aspoň dva programovacie jazyky. S prílivom na mainstream zameraných jedincov sa tento smer začal prejavovať aj v rôznych projektoch - viď. ako príklad GNOME 3, KDE 4, atď... Veľké ovládacie prvky, neergonomické ovládanie, eye-candy efekty by default a vydávanie nedokončených verzií s chýbajúcou funkcionalitou. Vobec nie som nadšený. Kedysi som používal KDE 3.5, potom som ušiel od KDE 4.2 k GNOME a následne k XMonadu + gnome-session. Momentálne mám všetko pekne zladené tak aby to bolo max. prehľadné a čo najviac použiteľné. No bojím sa doby keď GTK2 aplikácie nahradia ich GTK3 verzie a ja budem musieť zase všetko ladiť a hlavne napísať si dáku vlastnú tému bez tých veľkých odporných ovládacích prvkov ktoré nám momentálne všade tlačia vo veľkom.

      Smutné bude aj to že sa budem musieť zbaviť gnome-session pretože v 3tej verzii už nie je možnosť zmeniť required-components (tzn. nastaviť ako WM XMonad a ako panel zsh skript + dzen2). Takže späť k xsession, alebo inak povedané, späť na stromy... Dpč "hurá"...
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 03:51
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Je veľa ľudí čo stále hľadajú zjednotenie, akoby to bola nejaká výhra. Chalanisko je v Linuxe nový, tak ho treba nechať predýchať počiatočný ošiaľ a zapadnutie do komunity. Tiež som mal radšej dobu, keď každý Linuxák sa rovnalo programátor a systemák. Čo sa týka Gnome3, tak to hádam nebude až také zlé, počkáme si na nejakú tému s malými prvkami, zatiaľ bežím na Gnome2. Ohľadne tiled manažérov, nepoznáš ešte nejaký dobrý, ale čo si zakladá C/C++, Haskell nieje moja šálka kávy :-)
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 15:14
          Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
          Pre mňa Haskell tiež nie je niečo čo by som mal v malíčku a to ani z ďaleka. Ale XMonadu sa teda nepustím, podľa mňa má skvelú dokumentáciu a najlepšie možnosti rozšírenia zo všetkých WM ktoré sú momentálne k dispozícií (a to nielen z dlaždicových). Ono na začiatok si treba polepiť z príkladov na webe horko-ťažko prvý vlastný konfigurák od základov. To už človek nejaké tie konvencie potom pochopí. A keď objaví možnosti tohoto skvelého WM tak ostane uchvátený. Samozrejme pomoc sa dá nájsť aj na #xmonad [EN] a #haskell.cz [CZ] (oba na freenode).
          301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 04:32
        stewe   Návštevník
        skuste toto http://martin.ankerl.com/2008/05/13/human-compact-gnome-theme/

        prejdite mysou po obrazku a uvidite pred a po

        mozno vam to pomoze
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 15:20
          Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
          Ja o hruškách a vy o jablkách. Ja som komentoval GTK3 / GNOME3. Na GTK2 mám svoju obľúbenú tému momentálne aplikovanú. Normálny spacing, žiadne veľmi preoblené prvky a žiadne "lesklé" kravinky.

          A to čo ste poslali vy je pre GTK2 ;-)
          301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 16.05.2011 | 12:39
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      pekne. ale na toto musi desktopovy linux este dospiet.
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 20.05.2011 | 22:07
      Avatar default Debian  Používateľ
      Trochu uvod, ono to tak trochu je vsetko rovnaky system: rovnake jadro , rovnake program spustis, rovnake prostredia, rozdieli medzi distrami su len tie ake prida autor, a upravy programy ci prida vlastne, lokalizacia sa vobec nevztahuje na distro , ale na dane prostredie, ked ma raz gnome 27 jazykov napriklad tak v kazdom systeme jednom, pridas balik a mozes mat vsetko slovensky (prostredie), to ze je distier vela je super , pretoze linuxaci su podla mna dost individualny , a tie distra sa dakedy lisia dost, v pristupe v narocnosti, dakdo napriklad nema rad moc jednoduche veci, univerzalne riesenie podla mna sa neda vytvorit dake normalne, ja mam rad Fedoru, Debian, Arch, Gentoo, Ubuntu.... nasadzujem linuxove distra uz aj u znamich, a samozrejme vyberam podla toho ake ma skusenosti s pc, mame dam ubuntu, bratovi programatorovi Fedoru, ja testujem distra velmy, rad prestriedam ich tyzdenne aspon 10, a stale sa vraciam,a skusam a testujem a hrabem sa v nastaveniach, a kompilujem, hadam am nechces o taku svandu pripravit ? :) : ) :)
      R.K
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 00:44
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        tak ma napadá, keď z Linuxu skúšaš všeličo, máš v pláne aj iné systémy skúsiť? BSD, Reactos, OpenSolaris... ?
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 09:34
          Avatar default Debian  Používateľ
          solaris som skusal, bsd skusim jedine open alebo free, tie su dost narocne, gentoo zvladnem uz teraz v pohode nainstalovat a pouzivat a nastavit si, ale na hento si este netrufam, inak fajne LiveCD som objavil, velmi dobre, Bodhilinux, ma len daco okolo 350mb (iso subor) velmi sikovne, a dost nastavitelne, kadecoho,a mozes uz ked mas live cd instalovat programy, asi do tempu sa ukladuju.... , velmy rychle a svizne s prostredim e17, a mozes si povyberat a detailne nastavit styli, podla mna lepsie ako slax je to, stoji to za skusku, ma to moznost aj instalacie na pevny disk
          web tu
          R.K
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 10:38
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            na každé LiveCD môžeš inštalovať programy :D Inak majú sympatické logo distribúcie :)
            • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 11:09
              Avatar default Debian  Používateľ
              inac podla mna by nefungovalo ani nic take ako je narodny operacny system, to je podla mna uplne jedno, ja ked raz budem chciet gentoo v anglictine, tak so mnou nikdo nic nespravy, ziadne jednotne univerzalne distro by sa nedalo spravit, nikdo by s tym nesuhlasil, nikdo by to tak nechcel, tak ako to je, je to super, ja som za to aby vznikalo este viac projektov , jedine co by sa malo diat, je dostat linux do povedomia ludi, ale inac s zapecenimi windowsakmi je to tazke, spomenies linux, oni hned ze je to nanic, a nevedia ani nabootovat ubuntu LiveCD , tak co s takymi ludmi? :D , kto chce linux nech hlada a hrabe sa, mna by len potesilo keby o tom systeme aspon ludia vedeli, lebo ked ukazes tipickemu windowsackemu slovakakovy dake distro, hned sa spyta co je to za verzia windows...... najlepsie na linuxe je to ze je to linux od ludi pre ludi, kazdy sa moze zapojit a mat na tom svoj podiel, je to tak krasne pestre a kadecoho tu je ze sa cudujem dakedy tym smiesnym statistikam o pouzivateloch operacnych systemoch
              R.K
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 18:28
                WlaSaTy   Návštevník
                :inac podla mna by nefungovalo ani nic take ako je narodny operacny system

                Takže už čína prestala vyvíjať vlastnú Linuxovú distribúciu a hromadne zmigrovala školstvo?
                • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 21:45
                  Avatar default Debian  Používateľ
                  tak na skolstvo to neplati, ja tiez musim v skole pouzivat windows XP , ci chcem alebo nechcem :) , keby som si tam spustil dake LiveCD tak by mi ucitelky navrhli znizenu znamku zo spravanie ze som pokazil pc...... myslis ze kazdy v cine slobodne by pouzival bez donutenia ten os ? ani nahodou
                  R.K
                  • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 15:14
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Všetko je to o komunikácii. Vydím, že si to už prejednal napríklad s čínskymi študentami.
                    Mimochodom, Ty by si odmietol silu výpočtového hniezda z top 500 len preto že na tom čínskom MIPSe nebeží Linux? Z tvojej reakcie to priamo vyplýva.
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 21.05.2011 | 18:43
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                národná distribúcia? bez problémov. stačí poriadna banda šikovných ľudí, dobrá propagácia... a to je dosť veľa peňazí...
                • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 00:14
                  Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                  Problem je, ze sikovni ludia sa snazia drzat co najdalej od cohokolvek statneho a casto aj od narodneho.
                  Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                  • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 12:01
                    Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                    myslím, že bez problémov by sa niekto pustil do toho, keby sa dalo na tom dobre zarobiť.
                    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 12:05
                      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                      Len ci sa potom o tom cloveku da povedat, ze je sikovny. A aj keby bol sikovny, asi nebude velmi bystry.
                      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 12:10
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        a to prečo? čo je hlúpe na tom robiť to, čo ho platí a byť za to platený?
                        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 14:38
                          Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                          Tu nejde o to, ze clovek dostane peniaze za pracu, ale od koho tie peniaze dostane a co za pracu to je. Ends don't justify the means.
                          Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 15:38
                            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                            no neviem, keby mi vláda slovenska, malty či planéty Jupiter dala dobré peniaze za dobrú prácu, tak by som do toho išiel.
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 22.05.2011 | 23:47
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Príčina neúspechu je v niečm inom než nejednotnosť distribúcií. Ako tak pozerám hardvér ... notebookov s linuxom nám ubúda (možno "vďaka" zmluvám MS). Študenti v školách prakticky neprichádzajú do kontaktu s open source ...

      Čo ma trochu trápi je že komunita linuxu je dosť uzavretá. Minule som usporiadaval u nás na škole jednu akciu kde som mal zopár prednášok a bol som asi jediný, kto tam dotiahol aj nejakých nelinuxákov. Je veľmi veľa ľudí, ktorí ani netušia, že existuje alternatíva a to treba zmeniť.
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 00:04
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Potrebuje vobec linux viac pouzivatelov? Ako tak sledujem vacsinu otazok na tomto, ale aj inych forach, tak mam skor dojem, ze ich ma uz teraz prilis vela. Gaussovu krivku proste neoklames.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 09:29
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          mne sa dlhodobo zdá, že veľmi veľa začiatočníkov na fóra nechodí. Keď niekto potrebuje pomoc s linuxom, tak otravuje človeka čo mu o tom povedal niečo alebo jednoducho naformátuje a hodí Windows...
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 10:36
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            Ja mam presne opacny pocit. Zaciatocnik pride na forum miesto toho, aby par hodin alebo dni stravil googlenim alebo riesenim problemu sam.

            Ako, treba si uvedomit, ze kazdy clovek robi veci hlavne kvoli sebe, bud aby mal dobry pocit, naplnil svoj tuzby (hoci aj po pomoci inym) a podobne. A tak isto sa treba pozerat na pouzivatelov linuxu. Ak ho pouzivaju, tak to robia hlavne kvoli sebe. Ak sa rozhodnu, ze naformatuju particiu a nahodia windows? Kludne, je to ich vec. Ty by si sa kvoli nim vobec nemal citit nejako zle, je to koniec-koncov ich vlastna volba. Moj nazor je, ze novacikov proste treba nechat tak. Nech sa trapia, nech bojuju. Niektori to vzdaju, druhi nie. Kazdopadne, v jednej veci mam uz davno jasno. Clovek, ktory miesto skusania a rypania do linuxu pride na forum a pyta sa uplne zaciatocnicke hluposti, s vysokou pravdepodobnostou nikdy skutocnym prinosom pre komunitu nebude. Naco mat zaujem o takeho pouzivatela? Radsej nech sa vrati k windowsu. Vsetci tymto ziskaju.
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
            • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 11:02
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              veľmi pekné názory,

              +3.14 :)
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 11:04
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                písal som to čo som písal zo zvláštnych skúseností - niekto mi napíše, že už sa pýtal desiatich kamarátov a aj tak nevie. tak takých pošlem na fórum, ak ani sám neviem odpovedať.

                často niečo typu "moja tlačiareň taká a taká robí to a to". na to by som dobre odpovedal, keby som takú tlačiareň používal. Taktieť rôzne problémy s televíznymi kartami a podobným hardvérom.
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 10:55
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Doma všetci používajú linux a to sa za ako-tak pokročilého považujem len ja. Myslím, že linux je vhodný pre väčšinu ľudí, výnimkou sú nejaké špeciálne účely.
          • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 11:02
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            Ok, viac by sa tam hodil vyraz administratorov, resp. pouzivatelov, ktori si to spravuju a instaluju sami.
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
            • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 11:48
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
              Ja som administrátorom len svojho stroja. Nevidím dôvod na to, aby som pomáhal s ubuntu. Aktualizácie si to vypýta samo, na internet sa to pripojí (na rozdiel od windowsu GUI na nastavenie siete nie je príšernosť, kotrú treba hľadať v 20. centrách).
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 12:16
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                Samo myslel riešenie problémov toho čo nejde, stačí si kúpiť nepodporovanú kartu a sme doma. Pokiaľ, ale človek sedí len pri fejsbúku, tak potom s veľkou pravdepodobnosťou bude stále happy.
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 13:12
                Avatar default Debian  Používateľ
                nesuhlasim s tymto, lebo linux neni aj graficke prostredie a programy v nom, ked si das ubuntu s gnome mas tam daky nastroj na spravu internetu kde kliknes a zmenis ip.... , ale ked si das trebars arch/gentoo , a ine, otvoris daky konfigurak a spravis si to sam, moznosti je vela, jedine ak je to myslene ze mas volbu , ze si mozes dat ten manager co je tak jednoduchy, inak sa mozu veci velmy lisit, podla mna zaklad ked zacinas pracovat s linuxom je urobit s v tom poriadok , teraz nenazazam na nikoho tu, len nemam rad ludi co pridu a povedia ze im nejde instalovat programy, pol hodinu sa s nim vybavujes, a na konci ti povie ze ten program ma priponu .exe :) , a podobne, treba daku dokumentaciu, ja som tiez zacinal tym blbsim sposobom , ze som mal vo vsetkom chaos, a az postupne som na vsetko prichadzal ako funguje, hlavne je neporovnat linux s windowsom, lebo to je uplne daco ine, ked som to tak robil tak som sa nikde poriadne nedostal
                R.K
    • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 16:21
      Avatar plazivec   Používateľ
      Páni, toto som fakt nečakal! keď som to napísal, chvíľku som sledoval. čo bude, ale keď sa nič nedialo, tak som na to jednoducho zabudol. Ale poďľa množstva reakcií som asi pichol do osieho hniezda :-D
      Čo sa týka tých dvoch vecí - prirovnanie ľudia a ženy - naozaj to bolo myslené vtipne, ale iba jediný nick "menom" na to prišiel, takže som to blbo napísal. Koho to urazilo - ospravedlňujem sa.
      Druhá vec - podpora jedného distra - ja viem že je to ťažké sa na niečom dohodnúť, ale práve na to som chcel poukázať, že toto je ten jeden veľký problém a mal som pravdu.
      Prednedávnom som hovoril s jedným ajťákom z nemenovaného úradu. Keď som mu povedal, že keby dal na mašiny úradu linux, tak by mal pokoj s antivírmi a MS office, tak vyvalil na mňa buľvy. Ja si ani nie som celkom istý, či som netrepal somariny, ale mne tak kubuntu zafungovalo. Proste som ho dal na ten môj pokusný stroj a hotovo. Kancelária ako vyšitá. Čo viac treba? A teraz mi povedzte, či by sa neušetrili obrovské financie, ktoré mimochodom platíme všetci, linuxáci nelinuxáci, na vybavenie kancelárií úradov.
      Nečítal som podrobne všetky reakcie, ale prebehol som ich. Našlo sa tu všeličo, od miniflame až po rozumné slová.
      ----
      Skúsim načrtnúť nejaké kritériá na kancelárske distro:
      1. Inštalácia s kancelárskym balíkom.
      2. Automatické detekovanie HW, netu a nastavenie.
      3. Prehľadné, winom čo najviac podobné prostredie.
      Položím k tomu jedinú otázku.
      ----- Ide to spraviť?
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 16:24
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Nevola sa to distro Mint?
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 16:31
        Avatar default Debian  Používateľ
        podla mna uz teraz existuju distra ktore dokazu vsetko co je v tom zozname, aj tvoje Kubuntu :) , dalej Linux Mint napriklad, a dalsie distra na ubuntu zalozene, ale inak prostredie by slo dat aj ine ako KDE, napriklad v gnome staci dat vsetko na jeden panel dat mu 50px dat ho dole, mozno ho urobit priesvitnym,a hned to mas podobne, problem by som videl len v instalacii ovladacov na inych distrach ako ubuntu like, tam to vecsinou treba vediet daky ten bash a praca v textovom rezime, ale keby si sa to naucil a hromadne spravil dako cez siet tak by to slo....
        R.K
      • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 16:39
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        to vsetko uz vacsinou zvladaju moderne distra v pohode (okrem tej temy "windows").
        • Re: Ako na linux - aneb ako ho rozšíriť 23.05.2011 | 16:40
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          tou temou som to myslel tak, ze nie je defaultne naistalovana...