Huawei E173

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.05.2011 | 15:25
Avatar Tomas Hreben OpenSuse 12.1 , win 7  Používateľ
Ahojte


pred nedavnom som si kupil mobilny internet od Orangu a nainstaloval som si ovladace do netobook-u cez Wine. Po nainstalovani som si to siel spustit a nenaslo mi to ziaden signal. Nedalo mi a siel som to hladat riesenie na internete http://blog.kucerka.sk/2011/05/ako-nainstalovat-usb-modem-huawei-e173-na-ubuntu/ len mi nechce ist neviete ako sa to da vyriesit?
    • Re: Huawei E173 28.05.2011 | 16:19
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Hmm, ja mám doma Huawei e220 usb modem a ide out of box, na akom distre bežíš? Vtedy keď som ho testoval to bolo tuším ubuntu 10.10 a bolo to všetko dobré. Nepotreboval som nič ani spúšťať cez wine
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Huawei E173 30.05.2011 | 01:14
      peter.kucerka   Návštevník
      Ahoj,

      ked vlozis USB modem do PC na ako svieti a kolko krat?

      Popripade napis lsusb do terminalu a hod sem vysledok

      Ako som pisal niesom si isty tym riesenim ale u mna na dvoch roznych pocitacoch fungoval. ALe ja som to riesil na Ubuntu 11.04 ak pouzivas 9.04 mohlo by pomoct keby si nainstaloval samostatne aj usb_modeswitch

      A urcite pomoze ak upgradujes verziu na najnovsie ubuntu pretoze mylsim tam je priamo modeswitch implementovane
    • Re: Huawei E173 31.05.2011 | 14:08
      Avatar vojto   Používateľ
      S Huawei nie sú žiadne vážne ťažkosti, čo sa týka používania pod akýmkoľvek novším GNU/Linux systémom. Jediné, čo môže byť problém, že v nejakom konfiguráku chýba v zozname podporovaných zariadení číslo práve toho tvojho. Stále sa vyrábajú novšie verzie zariadení a ak máš verziu softvéru spred 3 rokov ...

      Wine na rozbehanie tohto USB broadband modemu (ani ziadneho ineho) nepouzivaj. "Tudy cesta nevede". Rovno môžeš toho Orange softvéra aj odinštalovať.

      Stránka, ktorú si spomenul, sa mi zobrazila normálne, ale ak ti stále nefunguje, skús hociktorú inú. Začni tými, ktoré sú písané zhruba v čase, keď bola v platnosti verzia tvojej distribúcie. Ak stále používaš Ubuntu 9.04, ktorú máš v popise, tak zhruba rok 2009 a novšie.

      Zoznam stránok ohľadom rozbehania Huawei je dosť veľký a najjednoduchšie sa k nemu dostaneš, ak si dáš vyhľadať slovo huawei napr. na stranke linuxos.sk/search
      Osobne som používal 3 rôzne Huawei modemy na Ubuntu aj na Slackware. Na Ubuntu 10 bežalo všetko samo od seba, na Slackware som pre 2 z nich potreboval dopísať ich identifikátory zhruba rovnakým spôsobom, ako o tom píše p. Kučerka.
      • Re: Huawei E173 01.06.2011 | 18:12
        peter.kucerka   Návštevník
        AHoj vojto,

        ako som mu pisal ja ono prave s tymto modemom je problem. Ja som ho riesil dost dlho - preto aj ten blogovy clanok. Ono ten modem sa tvari ako usb kluc ked ho vlozis. Je to hlavne pri starsich distribuciach. nova 11.04 uz ma automaticky usb_modeswitch a stym naovodm by to malo ficat (minimalne ako som pisal u na na dvoch kompoch ano)

        A k tomu sakis3g ktory ti kompiluje automaticky vsetko len tie identifikatori :)
    • Re: Huawei E173 19.10.2011 | 10:54
      erik80   Návštevník
      ahoj.
      snazim sa nainstalovat huawei e173 od orangeu do ubuntu 10.04. postupoval som takto:
      1.dpkg -i usb_modeswitch-data...deb
      2.dpkg -i usb_modeswitch...deb
      3.pridal som to co pises do /etc/usb_modeswitch.d/12d1:1c0b
      4.pridal som to co pises do /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules
      5.tu som sa zasekol lebo subor /etc/udev/rules.d/20-hsdpa.rules na disku neexistuje. tak som ho vytvoril a zapisal tam to co popisujes.
      6.skusil som startnut sakis3g ale zastavil sa pri "switching..." a skoncil s chybou (unable to connect). a do terminalu sa este vypisalo:
      root@localhost# ./sakis3g
      error: libhal_acquire_global_interface_lock: org.freedesktop.Hal.Device.InterfaceAlreadyLocked: The interface org.freedesktop.Hal.Device.Storage is already exclusively locked either by someone else or it's already locked by yourself
      (skusal som este umountnut adresar ktory vytvoril ten huawei ale nepomohlo)

      zrejme mi chyba nieco doinstalovat? nieco co suvisi s 20-hsdpa.rules?
      neviete poradit?
      • Re: Huawei E173 19.10.2011 | 16:42
        WlaSaTy   Návštevník
        Podľa tej chyby by som skôr typoval že už pridali do Ubuntu podporu takmer všetkých EDGE modemov tak ako sľubovali pred nejakým tým rokom. Modem je uzamknutý a asi s ním komunikuje niečo ako network manager. Skús si to pozrieť, či to tak nie je.