warning pred vypnutim
hladam sposob ako nastavit automaticke vypnutie pocitaca o pol noci s tym, ze sa mi zobrazi warning ze za 60 sekund sa vypne komp.
Prikaz , ktory robi to co chcem je:
/usr/bin/gnome-session-save --shutdown-dialog
Ked ho vsak spustim ako root a prihlaseny som ako iny user, tak mi to nefunguje. Chcel by som si to dat do crontabu a aby to fungovalo (zobrazilo sa to) na vsetkych displayoch ktore pouzivaju vsetci prihlaseny useri, pripadne aspon jeden z nich, ktory pouziva display :0.0
error ktory dostanem ked to spustim ako root:
** (gnome-session-save:5342): WARNING **: Failed to call shutdown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
Keby ste vedeli s tym pomoct, pripadne poradit ine riesenie ako vypnut pocitac s upozornenim/timeoutom (aby som mohol odmietnut, ked pouzivam pocitac v noci) tak by som bol rad.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre textové sedenia stačí wall, pre grafické sa dá poslať informácia cez dbus. Ale, nie všade. Ak si užívateľ spustí grafický program na serveri tak, že sa mu bude zobrazovať na jeho vzdialenom termináli, tak to len tak ľahko nezistíš.
Alebo chces este nieco naviac?
Wlasaty - asi som to ze popisal. Ide o moj desktop doma a pouzivaju ho dva accounty, a zrejme obidva maju display 0 kedze pouzivame iba monitor a ziadne vzdialene plochy. Islo mi o to aby sa to zobrazilo obom ludom nezavisle od toho kto je prihlaseny, ci user1 alebo user2...
Musim si vsak spravit dva prikazy aby to fungovalo pre oboch userov
nie vzdy je display :0 pre usera, skusal som rozne kombinacie odhlasit/prihlasit/prepnut uzivatela a gnome-session pouziva rozne displaye
:0 pre user1
:1 pre user2
:2 pre odhlaseneho a znova prihlaseneho usera..
a pod.
no nic , skusim to este nejako doladit, nejakym awk vycucom a snad sa to podari.
Kazdopadne diky za nakopnutie!
for d in `seq 0 5`
do
DISPLAY=:$d notify-send "večierkáááááá, vypíname za chvíľku $d"
done
Myslím že viac ako 5 sedení nedosiahneš. A ak áno, tak si to upravíš. A kašle to na autorizáciu. Ale, logicky to zobrazuje len pár sekúnd a asi sa to neukáźe pri 3d hre na celú obrazovku. Ale, aj pri xmessage je Ti to jedno. Ide len o pripomienku úmluvy, nie o ponuku na úľavu.
diky moc!
toto mi viac vyhovuje ako /sbin/halt o pol jednej kazdy den :)
Da sa to 1000x lepsie a elegantnejsie, ale ako zaklad mozno niekoho kto vygoogli toto vlakno inspiruje:
#!/bin/bash
user1=igor
user2=sona
who | grep $user2 | awk '{print $1}'
if [ $? == 0 ] ; then
for d in `seq 0 5`
do
DISPLAY=:$d notify-send "odlasujem užívateľa $user2"
done
pkill -KILL -u $user2
fi
for d in `seq 0 5`
do
su -c "DISPLAY=:$d /usr/bin/gnome-session-save --shutdown-dialog " $user1 > /dev/null
done
urcite tam najdete aj svoj rukopis :) .. Este raz diky za pomoc, uz sa mi nestane ze pri pozerani filmu v noci mi vypne crontab pocitac presne v strede ...
Daj tam pred pkill nejaký sleep a potom halt. A nehaj ten notify s večierkou.
Ps ale stane. Pskill to urobí.
TO co nechapes je asi to ze najprv chcem odhlasit uzivatela sona ak je prihlasena, lebo je pravdepodobnost 99.99% ze o jednej v noci (vtedy sa spusta skript) nebude aktivna a ze sa vyzva na vypnutie pocitaca (s timeoutom gnome-session --shutdown-dialog ) zobrazi iba uzivatelovi igor, co je sanca 99.99% ze jeho plocha bude na monitore...
Je tam este co vylepsovat. najprv som planoval urobit nieco unioverzalnejsie, co bude kontrolovat kto je dlhsie prihlaseny, kto je dlhsie neaktivny , ktory user ma aky display a na zaklade tychto udajov sa bude rozhodovat komu posielat ake notifikacie , vyzvy na shutdown a pod.
halt nechcem pouzit, lebo niekedy som na pocitaci aj do jednej a gnome-session --shutdown-dialog je presne to co potrebujem, cize ak som na pocitaci, tak mozem odmietnut shutdown ak nie som na pocitaci tak sa vypne za 60 sekund sam.
este to budem vylepsovat
PS: nestane, odhlasi to iba manzelku a ako som uz naznacil jej to o jednej v noci vadit nebude :) Je ale pravda ze skript je nepouzitelny pre nikoho okrem mna, kedze je silne prisposobeny navykom pouzivania nasho domaceho _PC.
je to cele zle ale aspon sa mam s cim hrat.