linux - znalosti
Rád by som sa opýtal na tieto veci:
1. Aké sú základné znalosti linuxu
2. Aké sú pokročilé znalosti linuxu
3. Aké sú znalosti na úrovni expert v linuxe
A kde na webe je možne si tieto znalosti otestovať free, príp. natrénovať free.
Za každú prínosnú odpoveď veľmi pekne ďakujem.
riso
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
1) podľa mňa je základná znalosť poznať skratku ALT+F2 v grafickom prostredí. Tiež niečo typu "viem akú mám distribúciu a viem čo je to jadro"
2) poriadne znalosti klávesových skratiek, schopnosť vyberať si medzi programami, schopnosť riešiť nejaký jednoduchší problém viac ako jedným spôsobom
3) presné nastavenie SW na daný hardvér, znalosti zabezpečenia, používanie terminálových aplikácii...
4) Gúgl. Tam je všeličo. Fóra, tipy a triky... taktiež sa veľa naučíš pri riešení problémov a pri vyberaní. Napríklad ti prehrávač hudby A nevyhovuje, čo urobíš?
keď si tam napíše niekto Linux/Unix - pokrocilý. A nepíšeš nič o command line, na akej úrovni.
Posledná 4. bola skôr myslená ako odporúčaná stránka, ak taká vôbec existuje na spôsob online tréningu,
prvá časť vysvetlenie, druhá časť otázky - klikačka a tretia časť vyhodnotenie na koľko % som bol úspešný.
Je to veľmi subjektívne. Predstav si, že používaš Linux 5 rokov. Niekto, kto ho má 10 rokov, vie o ňom v niektorej oblasti oveľa menej ako ty a niekto, kto ho má 3 dni, toho vie v niektorej oblasti oveľa viac.
Napr. technická podpora, alebo aj niektorí administrátori Win/linux - pokročilý alebo expert. Ja som
volakedy robil podporu Win, a 90% práce sme robili v cmd. Ja tú prácu zoberem a potom sa budem už len zlepšovať :))
2 to znalosti klavesovich skratiek pod tym myslis co ? schopnost vyberat si medzi programamy, neviem co toto ma spolocne s linuxom :D , je to napisane moc nejednoznacne, myslis tim schopnost instalovat skusat aplikacie a porovnavat a nasledna odinstalaciia nevyhovujucej ci co ? , riesit problemy je velmi individualne aby sa dalo zahrnut do bodu pretoze, moze byt problem aj neviem ako mali, ale ak ho nikdo pred tebou nevyriesil, a nieje to problem tipu, je inde ikona netu na panely ako vo windowse, tak to nemusi byt lahke, 3 presne nastavenie SW na hardware, toto je asi najvecsia sprostost, to kazdy expert potom pouziva Gentoo , (a pod. systemy) , znalosti zabezpecenia su potrebne len ak provozujes server, alebo si v prostredi kde mozu byt ohrozene tvoje data, expert kludne moze zit v kludnom rodinom prostredi kde mu na jeho pc nikdo nesiahne, a staci mu zabezpecenie prihlasenia heslom, pouzivanie terminalovych aplikacii ? to je moc pestra uroven, arch linux podla mna je niekde medzi 3-4 a potrebujes poznat nano alebo textove editory, ale normalne znalosti prikazov a ovladanie pc pomocou riadky je potrebne vediet v zavislosti od systemu, dakde sa bez toho nepohnes
to mám vymenovať všetko? dal som tam napríklad to, čo by začiatočník mohol zvládať a ten, čo to v živote nevidel, nie :D
http://www.lpi.org/eng/certification/the_lpic_program/lpic_1/exam_101_detailed_objectives
Zaklady: poznat suborovy system, spravcu balikov, zakladne pristupove prava, vediet spravovat subory ( symbolicke odkazy , mazat, kopirovat , prepisovat , editovat ), schopnost orientovat sa v comkolvek novom za pomoci manpages, poznat zaklady grafickeho prostredia, vediet si nastavit dynamicku ipku, vediet co je grub, kernel a predovsetkym byt oboznameny so shellom, poznat zaklady nastavenia siete, mat prehlad o rieseniach problemov, vediet, ako postupovat pri rieseni problemu a kde odpoved na dany problem hladat ( manpages, web )
Stredne pokrocily: dokazat nainstalovat a provozovat web, mail, ftp, nfs servery v zakladnom nastaveni. Dokazat riesit zlozitejsie problemy na zaklade skusenosti, s lahkou pomocou internetu. Dokazat spravovat siet, vediet nainstalovat Linux do RAIDu, orientovat sa na terminaloch, dokazat za Linuxom sediet aj bez pomoci X serveru, za pomoci internetu dokazat prekompilovat vlastne jadro, riadit beziace procesy, mal by vediet zvazit co je a co nie je potrebne aby bezalo, prisposobit vykon na maximum, pokrocilejsia sprava siete, pristupovych prav, mat vseobecne znalosti z bezprostredne linuxu blizkych odvetvi, dokazat downgradovat soft na stabilnejsiu verziu, dokazat nainstalovat novsiu verziu softu za pomoci kompilacie, mal by taktiez mat znalosti na to, aby dokazal posudit, kam a na ake ucely aku distribuciu linuxu nasadit, mat zakladne znalosti a vseobecny prehlad o kazdej jednej distribucii, nemalo by robit problem nainstalovat debian, ani arch.
Expert: Dokladne zaskoleny a specializovany pracovnik, ktory zvlada niektoru z konkretnych oblasti spravy Linuxu na profesionalnej urovni. Schopnost dynamicky a efektivne riesit akekolvek, aj zavaznejsie problemy, mat dlhodobu prax s danym odvetvim Linuxu, s ktorym pracuje. Expert je specializovany procovnik, ktoreho praca je vacsinou venovat sa jednej konkretnej veci dopodrobna, popr. venovat sa viacerym veciam, no stale v ramci jedneho tematickeho okruhu. Samozrejmostou je, ze expert nie je specializovany pracovnik iba v jednom odvetvi,ale splna predpoklady aj pre zaciatocnika a stredne pokrocileho.
práca v GUI (operácie so súbormi, web, mail) / Office
základná znalosť shellu - mv,cp,ls.. / ssh-telnet.. / simple editory ala nano-joe-pico
2. Aké sú pokročilé znalosti linuxu
pokročilá znalosť shellu - vi-vim / shell skripty, popr. python-perl / *sql / apache / php / sed-awk / iptables
inštalácia a správa systému (logy, súborové systémy, boot seq., init skripty)
kompilácia softwéru
OSI
Virtualizácia
3. Aké sú znalosti na úrovni expert v linuxe
sysctl
kernel parameter tunning
/proc /sys
system performance
vhodná znalosť jazyka C a pod.
SElinux
Cisco/Juniper atd
Fibre/Iscsi
Nieje to zďaleka všetko, ale taký krátky prehľad ako by som si to roztriedil ja, ak by som pracoval na HR..
1. subory / pohyb v cmd, nastavenie prav
2. vytvarane adresarov, mazanie,
3. zistovanie, kto bol nalogovany, kde who, w, potom finger a last -1
4.list procesov, zabijacka procesov, zistovanie vol.miesta disku
5.pouzivatelia - pridavanie, mazanie, aj komplet z adr./home
6.pridavanie skupin, mazanie skupin
7.instalacia programov mam ubuntu, cez apt-get install skript, aj rpm balicky
8.rlogin, ssh, telnet - toto som pouzival v robote a dokonca aj RD
9. cal, date
10. co neviem najdem napr. aj v man
Je pravda, ze som pred instalaciou vedel vypnut vim aj pohybovat sa po adresaroch iba prikazmi. I tak som nainstaloval Arch. Postupne som robil, co mi trebalo som vcelku spokojny. Zas nemyslim si, ci ze keby som skusil Ubuntu, mal by som ho ako hlavny operacny system. Jednak by som ani zdaleka nevedel, to, co viem dnes a nevedel by som, v com sa to lisi od Windows. Aj filozofia Arch sa mi paci :). Ubuntu mi pride ako keby sa dalo filozofiou Windowsu. Ale zas plne to chapem a urcite je to iba plus. Pekny den :)
Alebo je tu parameter -j :D
Skola? mne az od oktobra :D Ale idem do skoly zajtra,len pracovne mam tam jeden server s Debianom.
uname -a
Linux s29 3.0.4 #2 SMP Sun Sep 4 02:02:40 CEST 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Nechápem prečo je toľko krát za sebou x86 žeby preto keď som do podverzie hodil bedna, skúsim to znovu skompilovať.
...mne sa nechce riešiť tie drobné chybičky ktoré nastávajú pri každom "Rolling Stone"...
Pri každom? To hádam nie.
Kedysi zacinal na Mandrake,potom som siel na Debian,skusil som krasu Gentoo,dokonca som si vykompiloval LFS aj s grafikou.
Dnes na servery davam Debian asi zo zvyku,na desktope mam Gentoo,distribucie si vyberam podla ucelu.Ak mam cas na kompilaciu systemu tak aj Gentoo
Uroven znalosti Linuxu ani sam neviem ohodnotit.Vacsinou sa venujem instalacii a vyladovani Linuxu na serveroch alebo navrhujem system na mieru podla poziadaviek a specificke pouzitie,bud to tvorba minidistribucie alebo system na kontretne pouzitie,napriklad (Linuxova GW so spravou uzivatelov cez PHP aplikacie) vacsinou uz implementujem do existujucej siete. Uroven a znalost linuxu odzrkadluje aj suma za vyrieseny problem :-).
Inštaláciou "hardcore" Gentoo a pár hodín strávených kompiláciou obľúbeného DE to všetko ešte len začína ;)
Ziskom je úplné minimum znalostí na to, aby sa človek mohol pohnúť ďalej a začal skutočne pracovať a zarobiť si na seba.
Pýšiť sa Gentoo na PC je len taký veľmi jednodúchý odrazový mostík do sveta unixu.