PHP začiatok
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
To je, ako keby niekto pytal referencie a skusenosti na kupu novej telky, a ty mu odporucis staru projekcnu bednu z roku 2002
Uvedomte si, ze technologie idu tak rychlym tempom vpred, ze uz to co je pol roka stare je naozaj stare, oproti tomu co je dnes.
Nekupoval by som knihu starsiu ako 2 roky. To je moj nazor. Rado mail na mna mas, popr. jabber, ak chces, poslem ti viac linkov z viacerych knihkupectiev. Napis - myslim ze viem objektivne posudit, co je pre zaciatocnika vhodne ( kedze poznam tvoje programatorske znalosti ).
Viktor
Ak chces, za dve eura ti poslem knihu o PHP 3 :D
A ja uz mam doma knihu PHP 6 Programujeme profesionalne ( PHP 6 je este len v pro-alfa verzii tusim ), no vacsia veci ktore tam su spomenute uz v PHP 5.3.* normalne pouzivas.
Sorry, že takto s oneskorením odpovedám, ale až teraz som sa k tomu prehrabal.
Takže PHP je len veľmi malá časť toho, čo sa webdeveloper má naučiť. Niektorí tu tvrdia, že medzi verziami PHP sú nejaké veľké rozdiely, ale reálne až na drbnosti ako táto funkcia bola nahradená inou, alebo premenovaná som nič špeciálne nezaznamenal. Je to stále zhruba rovnaký jazyk so všetkými jeho "kvalitami".
Vývoj webu už nie je len PHP. PHP slúži len na generovanie nejakého toho výstupu pre prehliadač na serveri. Čoraz viac ale prevláda kód bežiaci priamo na prehliadači (javascript) čo je asi jedno z najväčších svinstiev, ktoré som kedy videl.
No a prirodzene samotný jazyk bez frameworku nemá moc zmysel. Občas v práci musím programovať menšie veci pre wordpress, takže nemôžem použiť framework .. toto človeka zabíja, ničí mozgové bunky, spôsobuje zvracanie a množstvo ďalších zdravotných problémov. Takže k znalostiam samotného jazyka by som rozhodne pridal aj nejaký framework (ako pythonista/djangista poviem symfony, alebo code igniter) s ktorým sa teda pracuje už o triedu lepšie hoc vytváram stále hnusný hnusný web.
A co sa tyka verzii - skus nejaku konkretnu app kodenu pre PHP5.* spustat na PHP4.*, v praci sme s tym mali velmi vela problemov, ked sme potrebovali spsutat nieco na starom stroji - a hold, bolo potrebne robit take prasaciny a upravovat kod aby bol spustitelny v php4, ze fuj fuj, ruky prec.
Uz len medzi PHP5.3 a PHP5.2 je ten rozdiel, ze PHP5.3 prinieslo namespace-i, a ked pouzivas framework, ktory pouziva namespace-i, na PHP5.2 to jednoducho nespustis, musel by si robit kvalitne zasahy do kodu a portovat to spatne.. Fujky.
Tu hovoríš o prechode z vyššej verzie na nižiu. Lenže keď sa učíš nižšiu verziu v phode to využiješ vo vyššej verzii, akruát si zrejme prebehneš zmeny, ktoré tam nastali. Predstav si, že si začiatočník. Tu nejde o to naučiť sa s najnovšou technológiou, ale o to vôbec naučiť sa nejaké základy programovania. Ako už povedzme ostrieľaný programátor som sa napr. naučil python za nejaké 3 hodinky, django k tomu za asi deň. Keď človek má základy tak stačí prebehnúť tutoriály, poštudovať praktiky, ktoré sa v danom jazyku / frameworku používajú a môže začať pracovať.
Takže zo zmien vypichnem ereg -> preg (iný názov + pridanie delimiterov, naštudovanie kuknem viem), trochu iná syntax konštruktorov (kuknem viem), private/protected/public (zdá sa mi jednoduchá záležitosť na pochopenie), interfacy (vec OOP, pomerne jednoduché), namespacy (kuknem vidím) a možno ešte niečo na čo si neviem spomenúť.
Ako nehovorím teraz, že by sme mali začínať s neviem akou starou literatúrou, len hovorím, že u začiatočníka to nie je až také dôležité ako skôr naučenie sa obecných princípov (OOP, AOP, lambda funkcie, uzávery ...).