PHP začiatok

Sekcia: Programovanie 10.10.2011 | 12:27
Avatar default Debian  Používateľ
caute, chcem sa zacat ucit php, a chcel by som si nechat poradit materiali na ucenie, najlepsie daka kniha (nie elektronicka) , (jazyk: cestina, slovencina), uz som dostal dake linky , ale radsej by som toho videl viac, nieco dobre na zaciatok, zatial viem len html a css , php som si len daco malo skusal, ale kniha by bola najlepsia pre uplnych zaciatocnikov, vdaka
R.K
    • Re: PHP začiatok 10.10.2011 | 12:37
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      HTML som sa učil cez staršiu knižku od Jiřího Koseka. Má aj PHP, určite to bude mať niekto doma... ja mám v práci PHP Programujeme profesionálně - 2002, 656 strán. ak by si chcel, daj vedieť
      • Re: PHP začiatok 10.10.2011 | 13:13
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        2002 ? To snad nemyslis vazne..

        To je, ako keby niekto pytal referencie a skusenosti na kupu novej telky, a ty mu odporucis staru projekcnu bednu z roku 2002

        Uvedomte si, ze technologie idu tak rychlym tempom vpred, ze uz to co je pol roka stare je naozaj stare, oproti tomu co je dnes.

        Nekupoval by som knihu starsiu ako 2 roky. To je moj nazor. Rado mail na mna mas, popr. jabber, ak chces, poslem ti viac linkov z viacerych knihkupectiev. Napis - myslim ze viem objektivne posudit, co je pre zaciatocnika vhodne ( kedze poznam tvoje programatorske znalosti ).

        Viktor
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: PHP začiatok 10.10.2011 | 13:18
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          je to staršia kniha, ktorú mám k dispozícií. To je všetko, čo som chcel k tomu povedať. Takže alebo tu bude zapadať prachom, alebo sa dostane do rúk niekoho, kto sa o PHP zaujíma.
        • Re: PHP začiatok 10.10.2011 | 16:26
          Avatar default Debian  Používateľ
          naposledy si mi poslal link na jednu knihu, ten som stratil, ja som skor chcel aby ked pojdem do knihkupectva (nechcem davat zbitocne postovne, a cakat na to) aby som si vedel nieco vybrat zo zoznamu, tak je vela PC lyteraturi a o php a mysql tiez tak preto, by som chcel dako viac nazvov aby ked tam pridem budem si vediet vybrat daco s toho, aby som ako si ti povedal nekupil daco stare alebo pre mna nie moc uzitocne
          R.K
          • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 17:29
            Wreskot   Návštevník
            ja sa o PHP zaujímam mám knihu od Martina Pokorného ale neviem neiako nemôžem na PC rozfachať apache mysql ... CSS html mi nerobí problém ale to PHPčko je už tahšie a chcel by som vedieť robiť weby v PHP
            • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 17:38
              Avatar default Debian  Používateľ
              pomozem s tym , napis ake mas distro a aky problem konkretne
              R.K
              • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 17:40
                Avatar default Debian  Používateľ
                ta kniha je s roku 2004 , php musi byt aspon 4 , 5 sa vraj este moc nepouziva, ale 4 musi byt , ak je strasie tak je zle podla mna :)
                R.K
                • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 21:31
                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                  Rado si blazon? :D Ja som potreboval zmenit stroj v praci, pretoze tam bola verzia PHP 5.2 a ja som potreboval pracovat s PHP 5.3 , taky velky rozdiel je medzi jednymi SUBverziami, nie to este medzi jednotlivymi VERZIAMI. Nic, kde sa pouziva PHP starsie ako 5.2 nekupuj.

                  Ak chces, za dve eura ti poslem knihu o PHP 3 :D
                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                  • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 22:21
                    Avatar default Debian  Používateľ
                    to ze si 5 este v praxi moc nepouziva mi povedal brat a som si myslel ze ma pravdu :D
                    R.K
                    • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 22:30
                      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                      WTF ?? PHP 4 uz nikde v repozitaroch nenajdes. Debian Lenny ma PHP 5.2 a to je DINOSAURUS, Squeeze ma 5.3.3

                      A ja uz mam doma knihu PHP 6 Programujeme profesionalne ( PHP 6 je este len v pro-alfa verzii tusim ), no vacsia veci ktore tam su spomenute uz v PHP 5.3.* normalne pouzivas.
                      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                      • Re: PHP začiatok 11.10.2011 | 22:32
                        Avatar default Debian  Používateľ
                        jaj tak potom myslel asi 5 a 6 ze sa este nepoziva, dobre teda , som zase dobre nepocuval :)
                        R.K
      • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 16:51
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Túto knížku mám aj ja, som Radovanovi písal že už veľa vecí z nej je deprecated a treba kupovať aktuálne vydania s PHP5 a nazrením aj do PHP6 v ktorom nepôjde fakt veľa webov :)
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: PHP začiatok 10.10.2011 | 16:23
      Avatar default Debian  Používateľ
      radsej by som nieco aktualne, 2002 tam budu zmeny a mozes sa podla toho naucit blbosti ktore uz tak nemusia fungovat, aka je zavislost php na mysql, teda je dobre sa to ucit spolu, mam skompilovany lighttpd bez mysql support , aby som vedel ci to bude treba prekompilovat znovu keby tak
      R.K
    • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 10:27
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Sorry, že takto s oneskorením odpovedám, ale až teraz som sa k tomu prehrabal.

      Takže PHP je len veľmi malá časť toho, čo sa webdeveloper má naučiť. Niektorí tu tvrdia, že medzi verziami PHP sú nejaké veľké rozdiely, ale reálne až na drbnosti ako táto funkcia bola nahradená inou, alebo premenovaná som nič špeciálne nezaznamenal. Je to stále zhruba rovnaký jazyk so všetkými jeho "kvalitami".

      Vývoj webu už nie je len PHP. PHP slúži len na generovanie nejakého toho výstupu pre prehliadač na serveri. Čoraz viac ale prevláda kód bežiaci priamo na prehliadači (javascript) čo je asi jedno z najväčších svinstiev, ktoré som kedy videl.

      No a prirodzene samotný jazyk bez frameworku nemá moc zmysel. Občas v práci musím programovať menšie veci pre wordpress, takže nemôžem použiť framework .. toto človeka zabíja, ničí mozgové bunky, spôsobuje zvracanie a množstvo ďalších zdravotných problémov. Takže k znalostiam samotného jazyka by som rozhodne pridal aj nejaký framework (ako pythonista/djangista poviem symfony, alebo code igniter) s ktorým sa teda pracuje už o triedu lepšie hoc vytváram stále hnusný hnusný web.

      • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 13:09
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Facebook bezi na C++, Google na Pythone, poznam ludi ktori kodia web apps v Perli, je plno vyvojarov Java Web Appletov.. Atd.. Cim menej obvykly jazyk, tym vacsi plat, ale tym aj menej pracovnych ponuk - v praxi to vyzera tak, ze ked si PHPckar, tak mas 10 ponuk a mozes si vybrat - ale mas mensi plat. Ked si Perlista/Pythonak, mas 2-3 ponuky , medzi ktorymi si stale vies relativne objektivne vybrat a plat mas ovela ovela lepsi ( kedze perlistov/pythonakov je malo, ti, ktori su, su kvalitne oceneni, lebo najst nahradu za niekoho je potom obzvlast tazke )

        A co sa tyka verzii - skus nejaku konkretnu app kodenu pre PHP5.* spustat na PHP4.*, v praci sme s tym mali velmi vela problemov, ked sme potrebovali spsutat nieco na starom stroji - a hold, bolo potrebne robit take prasaciny a upravovat kod aby bol spustitelny v php4, ze fuj fuj, ruky prec.

        Uz len medzi PHP5.3 a PHP5.2 je ten rozdiel, ze PHP5.3 prinieslo namespace-i, a ked pouzivas framework, ktory pouziva namespace-i, na PHP5.2 to jednoducho nespustis, musel by si robit kvalitne zasahy do kodu a portovat to spatne.. Fujky.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 14:07
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Tu hovoríš o prechode z vyššej verzie na nižiu. Lenže keď sa učíš nižšiu verziu v phode to využiješ vo vyššej verzii, akruát si zrejme prebehneš zmeny, ktoré tam nastali. Predstav si, že si začiatočník. Tu nejde o to naučiť sa s najnovšou technológiou, ale o to vôbec naučiť sa nejaké základy programovania. Ako už povedzme ostrieľaný programátor som sa napr. naučil python za nejaké 3 hodinky, django k tomu za asi deň. Keď človek má základy tak stačí prebehnúť tutoriály, poštudovať praktiky, ktoré sa v danom jazyku / frameworku používajú a môže začať pracovať.

          Takže zo zmien vypichnem ereg -> preg (iný názov + pridanie delimiterov, naštudovanie kuknem viem), trochu iná syntax konštruktorov (kuknem viem), private/protected/public (zdá sa mi jednoduchá záležitosť na pochopenie), interfacy (vec OOP, pomerne jednoduché), namespacy (kuknem vidím) a možno ešte niečo na čo si neviem spomenúť.

          Ako nehovorím teraz, že by sme mali začínať s neviem akou starou literatúrou, len hovorím, že u začiatočníka to nie je až také dôležité ako skôr naučenie sa obecných princípov (OOP, AOP, lambda funkcie, uzávery ...).

          • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 16:47
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Prechod z ereg na preg bol napríklad pre mňa bolestivý :) ale musím uznať že preg bol dobrá voľba na zmenu. Kopu ľuďom tieto zmeny vadia, ale sú hostingy, kde si môžeš zvoliť verziu PHP a máš vystarané. PHP zvolilo cestu, čo je staré a nedodržiava to nejaké štandady, tak to vyhadzujú, je to daň za kedysi veľmi rýchly vývoj a búrlivé pridávanie funkcií.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • Re: PHP začiatok 25.10.2011 | 23:44
              Avatar default Debian  Používateľ
              kazal som bratovi nech mi daco vyberíe, potom hodim link na to ked hu budem mat
              R.K