Problem s notebookom
Vyskytuje sa mi problém so spúšťaním - po ďalšom zapnutí striedavo bliká numlock a capslock a to viackrát po sebe.
Notebook - Toshiba A660-16E
Toto sa stane vtedy, keď robím v Linuxe a odtiaľ vypnem stroj. Ak ho vypínam z W7, tak som ešte po zapnutí nemal takúto chybu, ktorá by ukazovala na HW.
Ďakujem za rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.

A tak isto by bolo rozumné skontrolovať či náhodou nemáš staršiu distribúciu ako notebook. A rovnako by bolo dobré pozrieť či nevyšiel novší BIOS (EFI) pre tvoj notebook.
mám fedoru 15 a je to pred možnosťou výberu OS - hneď po zapnutí 1-2 sekundy. najhoršie na tom je, že to urobí /pre prirovnanie/ napr. 8x z 10 spustení NB. ak to ukončím z w7 tak sa to nedeje.
niečo som našiel ohľadom acpi, ale pred tým než niečo urobím musím sa spýtať
v servise povedali, že HW je v poriadku.
zatiaľ mám "najnovšiu" verziu, podľa stránky výrobcu
zálohujem svoje súbory
Ps nakoľko sa tá chyba neprejavuje pri spúšťaní dodaného OS, tak to v servise žiaľ zmietli zo stola. Holt, niekto podporil kúpou boj proti linuxu.
ešte jednu drobnosť
pri vypínaní počítača z Linux-u si teraz všimnem "Cant't finalize......." - kde nájdem záznam - prevrtal som var/log a tam som to nenašiel
A logy sa zapisujú na disk len pokiaľ je disk pripojený. Zdroj chyby tam určite bude, I keď Ty hľadáš zmienku o dôsledku.
nemôžem totiž nájsť ten záznam vo /var/log
Nič v zlom, ale logy (denník to voláš) sa vypisuje cez volanie jadra na službu syslog. Ten to dáva na poslednú textovú obrazovku a na disk. Teda, až pokiaľ nenastanú situácie:
Pre toto som pýtal.
čo ti vypíše ??
acpi_osi="Linux"
(Nastuduj si pouzitie niektorych inych variantov pre kernel parametre grub-u tuna-)
teraz som z win aktualizoval BIOS/UEFI, upravil acpi ako si povedal, štartuje korektne v oboch prípadoch,
len ten zápis na konci pri vypínaní linux-u "Can't finalize..." by som ešte rád našiel, ak tam je
aktualizuj si systém cez "testing", ako root: alebo len parciálne kernel:
Používaš wi-fi , alebo kábel ethernet ?
Zvykne to robiť totiž niekedy Network Manager (pre wi-fi režim pripojenia), ktorý ostáva "vysieť" počas shutdown PC.
Pokiaľ máš proprietárne NVIDIA, môže to byť aj hláška graf. modulu.
HP-UNIX malo výborný log určený pre srv /etc/rc.log, ale to bol Unix a nie Linux, ...
Pozriem sa na tú tajomnú hlášku ...
takmer stále WiFi
vďaka
PS.: Vypnutie ACPI je skutočne nebezpečná vec keďže to riadi aj chladenie a napájanie.
Je to vypnuté - hneď ako bol "inštalnutý"
A tá hláška - to je otázka zvedavosti
ďakujem
Vôbec si NEODPOVEDAL či si updateoval ten Tvoj systém/kernel z "testing". Uvedom si, že update na najnovšiu verziu kernelu so sebou môže priniesť aj novší firmware pre sieťové (wifi) alebo usb zariadenia a opravy bugov.
Pre Tvoje Fedora sa najnovší kernel skoro VŽDY nachádza v "testing" repozitároch a potom putuje do update repozitárov ... preto treba vyskúšať .
Primitívne návody typu ACPI=OFF radšej vo vlastnom záujme vynechaj a nech to urobí niekto iný, kto si chce zničiť počítač / NB, Ty si vo vlastnom záujme vdelania preštuduj ten odkaz na príkazy v kernel riadku, ktorý som Ti uvádzal tam vyššie v threade!
Tá Tvoja hláška je s veľkou pravdepodobnosťou takáto a má súvis s DM zariadením pripojeným v LVM:
Cannot finalize remaining file systems and devices, trying to kill remaining processes.
Nie je treba sa znepokojovať touto hláškou, (pokiaľ sa NB nesekne pri power-off, samozrejme) a je opísaná v tomto bug-u:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=657497#c5
Tomy, nemáš náhodou povolené autologin ??
...ešte je tam čas
autologin povolený nemám, ale root a uživateľské heslo je zhodné
dal som tam nové jadro a ajhľa funguje wifi bez nutnosti novej kompilácie - to ma potešilo
BUG: unable to hsndle kernel NULL pointer dereference at 0000000000005f0
IP:[<ffffffff8148858f>]_raw_spin_lock_irqsave+0x17/0x2f
Oops:0002[#1]SMP 789067 PMD0
CPU1
Modules linked in:
systém nedokončí proces štartovania a bliká capslock zároveň nič nie je možné urobiť - len studený štart
ďakujem za radu
a teraz k tomu AKO ta chyba vznikla.
nastala po nejakom update ? ak ano, čo sa updateovalo ?
Čo si robil s systémom (ak si niečo systémové robil) ?
akmod-nvidia( sú aktívne repá RPMFusion)NVIDIA je ok, i keď to zostalo zatiaľ z neznámeho dôvodu pomalé, ťažkopádne /používam KDE a bol som spokojný
v NB je NVIDIA GT-330M 1GB /toto bolo ešte pred touto chybou/
repzitáre vrátane rpmfusion mám zaradené
ešte som aktualizoval google-chrome-beta, ale ten nepoužívam, pretože som ani neskúšal nejaké nastavenia - nejdú tam napr flash....
Pri bootovaní ti predsa Fedora dáva na výber aj staršie verzie kernelu, tak si vyber minulú, ktorá ešte išla, okamžite si nainštaluj balíček
akmod-nvidiaa skús NB nabootovať s najnovším jadrom ....2.6.40.8-4.fc15.x86_64
sú tam aj "debug"
jednoznačne musím povedať, že tej chybe nerozumiem
akmod-nvidia? (Keď sa nabootuješ zo staršou verziou kernelu).a hlavne nemusíš čakať na konkrétne vydanie kmod-nvidia (pre danú verziu ovládača + pre konkrétnu verziu kernelu) v prípade že použiješ najnovší kernel z testing Fedora.
mrzí ma, že neviem poskytnúť žiadnu ďalšiu informáciu - skús mi povedať s čím to môže /samozrejme nemusí/ súvisieť
:-)
- vychádzam z možností volieb na začiatku
uname -a
Linux s29 3.1.0 #5 SMP Tue Oct 25 19:33:09 CEST 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Jediné čo nechápem prečo mi 64bit vypisuje 3krát za sebou, ale to mi robia všetky verzie. Skúšal niekto aj Zen kernel, Greg s Linusom tam občas prispeje ale mám pocit že vývoj nejak ustrnul od kedy sa zmenil správca, ale niekomu môže pomôcť, páč tam pridávajú nejaké moduly čo nie su vo vanilke.
-m, --machine print the machine hardware name -p, --processor print the processor type or "unknown" -i, --hardware-platform print the hardware platform or "unknown"Linux m4jkl-desktop 3.1.0-7.fc16.x86_64 #1 SMP Tue Nov 1 21:10:48 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux