Bola vydaná nová verzia distribúcie SparkyLinux 2021.03, ktorá v rolling vydaní prvý krát ponúka aj desktop KDE Plasma 5.20.5. SparkyLinux v rolling verzii (ponúka aj stable verziu) je postavený na vetve Debianu Testing a ponúka aj vlastné nástroje, ako napríklad APTus. Bližšie informácie sa dozviete na stránkach distribúcie a na stránkach DistroWatch.com. Linky na download Sparky.
Správcovia projektu GRUB vydali celkovo 117 opráv kódu
Matematik Claus Peter Schnorr a jeho teória, ktorá môže ohroziť šifrovací systém RSA.
Ako posunúť Zabbix na vyššiu úroveň alebo "Čo nenájdete v out of the box inštalácii" odprezentuje séria Zabbix webinárov v slovenčine.
Medzi témami nájdete napr. servisný strom, integráciu Openshift klastrov, monitoring SAP prostredia a iné.
Bola vydaná nová verzia Mageia 8, ktorá je nasledovníkom Mandriva Linuxu. K stiahnutiu sú aj Live ISO s desktopmi GNOME, Plasma a Xfce. Linky na download nájdete na domovskej stránke a na stránkach DistroWatch.com
Server debugpoint.com zverejnil oznámenie o dostupnosti MX Linuxu pre Raspberry Pi aj s inštalačnou príručkou.
TensorFlow je end-to-end open source platforma pre strojové učenie.
Bola vydaná nová verzia Linux Mint 20.1 Ulyssa s LTS podporou - v troch vydaniach s desktopmi Cinnamon, MATE a Xfce. Bližšie informácie ako aj linky na download nájdete na domovskej stránke a na stránkach DistroWatch.com
Na vyše 100 tisíc firewall, VPN gateway a access point controller zariadeniach značky Zyxel bol nájdený účet s administrátorskými privilégiami, ktorý bol zapísaný priamo v kóde firmvéru. Tento účet zabezpečil útočníkovi root prístup či už cez ssh, alebo cez webadmin interface.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Linuxove systemy pouzivaju pomerne inteligentne rozvrhnutie particii.
Na tzv. root oznacovany ako / sa naintaluje system a programy
do /home/ sa ukladaju vsetky uzivatelske nastavenia, popr. hudba, filmy, dokumenty, tvoja plocha.. a tak..
( Cize v porovnani s windows: "/" mozes povazovat za disk ":C" a /home/ mozes povazovat za ":C/Documents and Settings/" s tym, ze "/" a "/home" su v Linuxe nezavisle od seba, narozdiel od Windowsu, ked zmazes C , s nim zmazes aj Documents and Settings.. )
Popr. ja to si stale vytvaram aj particiu /data, kde mam zalohy a veci, o ktore nechcem prijst.
Riesenie:
PRi instalacii novej distribucie odporucam zvolit MANUALNE ROZVRHNUTIE DISKU, zvolit, ze chces SFORMOVAT LEN "/" particiu, nastavit jej pripojovaci bod na "/" , a "/home" ponechat NESFORMATOVANE a nastavit pripojny bod tzv. mountpoint "/home"
Po nainstalovani novej distribucie budes mat vsetko okrem povodneho programoveho vybavenia z xubuntu dostupne.
Prajem vela zdaru, keby nejaka otazka, pis, odpovieme.
Musel by napr. 950 GB /home, z coho ma zaplnenych 750 GB zmensit na 770 GB , vytvorit novu 180 GB , pripojit si obe particie za pomoci prikazu mount, nasledne si z /home nakopirovat na napr. /data tych 180 GB ( pri com by si ale mohol preriedit data - na tie , ktore potrebuje a ktore mu chybat nebudu ), obe particie odpojit, /home zas zmensit o tolko, kolko tam ma volneho miesta, /data znova zvacsit.. a opakovat cyklus s pripojenim kopirovanim a odpojenim..
Je to pomerne zdlhave a za predpokladu, ze ma zle rozvrhnutu particnu tabulku by to ani nebolo mozne - ak chces zmensit particiu /home a zvacsit /data, /home musi byt v particnej tabulke pred /data
Cize ak by si mal particie v poradi: / , /home, /data , tak by to slo, ak by si mal /, /home, swap, /data, tak nie ( za predpokladu ze by si nezmazal swap, s tym mozes pomerne jednoducho manipulovat a na konci ho vytvorit zas ), horsie by bolo rozvrhnutie /data, /, /home, s tym by si nezmohol hold nic.
Ja som s Linuxom zacinal, ked sa taketo veci robit nedali a taktiez sa casto dojebali particie, ked sa zmensovali a pod... :)
aj ked mne sa to este nestalo, klepem na drevo, gparted zatial zvladol vsetko co som mu kedy nakazal