samba
doteraz všetko fungovalo ako malo až kým som nepotreboval zdielat data po sieti cez sambu (pre multimedialne centrum)
doteraz som nemal ziadny problem odkedy som 1. krat nastavil smabu, stacilo ntb pripojit do siete a na MMC som ho hned videl
teraz (po preupgrade) nevidim nic
ked si v ntb otvorim siet/siet windows/WORKGROUP/ je tam len ACRYAN (to multimedialne centrum) sam seba nevidim, co som predtym videl
medzi procesmi mi bezi len smbd
co moze byt zle, ako zistim ci mam spustenu sambu ? a ci je spustena korektne?, ak nemam ako ju spustim ?? respektive ako ju restartujem
na nete som nasiel prikaz:
/etc/rc.d/init.d/smb start (ten nefunguje)
[poldo@poldo-probook ~]$ /etc/rc.d/init.d/smb start
bash: /etc/rc.d/init.d/smb: Adresár alebo súbor neexistuje
skusam rom reinstal samby, smb.conf mam skopirovany z predoslej fungujucej zostavy (funguje uz niekolko rokov)
co mozem spravit ??
vopred dakujem za odpovede
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skús si otvoriť nejakú aplikáciu ktorá umožňuje pohodlné nastavenie systému, menovite služieb pri štarte a aj nastavenie samby.
nasledne preupgrade na fedora 16 a nefunguje
nepouzil som ziadnu prirucku, len som nainstaloval sambu a povodny smb.conf som nahradil mojim (este vo fedore 15)
na nastavenie samby som skusil pouzit aj system-config-samba (vsetko pekne nastavim - vysledok ziadny)
ako teda spustim sambu ?? ked nie tym prikazom, ktorý som nasiel v clanku pre fedoru 15 - takze nebude asi az tak stary clanok (nic ine z toho clanku som nepouzil)
ale aky prikaz mam pouzit ked sa prihlasim ako root ?? lebo ten vyssie spominany nefunguje (ani pod rootom - rovnaky vysledok) to som hend skusil
teda moja otakza : akym prikazom spustim sambu vo fedore 16 ?
je to tento prikaz (samozrejme ako root)
systemctl start smb.service nmb.service
pre automaticke spustanie:
systemctl enable smb.service nmb.service
pre restart samby (napriklad po zmenach v smb.conf)
systemctl restart smb.service