Instalacia K/X/Ubuntu
Doteraz som Linux skúšal pod VirtualBoxom, teraz si ho chcem nainštalovať “naostro”. Plánujem inštalovať Ubuntu (klasika s Unity) + Gnome Shell + XFCE + KDE (aby som sa s tým všetkým bližšie oboznámil). Koľko cca priestoru vyhradiť pre systém a aplikácie, aby bolo dosť (s nejakou rezervou) a zároveň aby som zbytočne neplytval? Keďže s linuxovými aplikáciami mám zatiaľ minimálne skúsenosti, chvíľu potrvá, kým si “odfiltrujem” nepotrebné veci, takže inštalovať budem jednotlivé prostredia v predvolenom rozsahu.
Ešte jedna otázka k rozdeleniu disku. Ak som to dobre pochopil, ak dám samostatnú partíciu pre /usr, aj v prípade, že by som chcel v budúcnosti zmeniť distribúciu, toto si môžem ponechať. Je to tak? Ako odporúčate rozdeliť disk, koľko GB na / a koľko na /usr?
Ďalej: Windows zatiaľ neopúšťam, potrebujem ich k práci... Čo so zdieľaním dát? Urobiť samostatnú partíciu (Ak áno, aký formát? FAT alebo niečo iné?), alebo sa môžem spoľahnúť na ntfs-3g a zapisovať z Linuxu priamo na NTFS?
A ešte k swapu. Mám 4GB RAM, predpokladám, že v Linuxe ich tak skoro nevyužijem. Potrebujem nejaký swap, alebo sa zaobídem bez neho? A keby som chcel používať hibernáciu, swap musí mať min. veľkosť RAM-ky, alebo stačí toľko, koľko bude RAM-ky obsadenej?
Vopred ďakujem za odpovede.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Nedokážem s istotou potvrdiť, že môžete používať ten istý /usr pre viac distribúcií. Inštalátor každej distribúcie nainštaluje svoj /usr s predvoleným zoznamom softwaru. Potom môžete balíčkovacím programom doinštalovať a odinštalovať programy podľa svojho uváženia. Odborníci zásadne neodporúčajú pridávať a odoberať programy mimo balíčkovacieho systému.
Zdieľanie dát medzi operačnými systémami nutne nevyžaduje samostatnú oblasť. Múdri ľudia tvrdia, že linux je schopný stabilne pracovať s NTFS. Pravdepodobne nájdete programy pre w... na prácu so súborovými systémami používanými v GNU/Linuxe.
Štandardné pravidlo pre veľkosť swapu je dvojnásobok veľkosti ram práve kvôli uspávaniu. Ale pri súčasných veľkostiach operačných pamätí sa od toho ustupuje a dá sa fungovať aj bez swapu.
Pokiaľ sa tvoje náviky moc nezmenily, tak cca o trochu viac ako pri tom virtualboxe.
:Ako odporúčate rozdeliť disk, koľko GB na / a koľko na /usr?
Pokiaľ sa takto pýtaš, tak disk nepotrebuješ deliť. Len si ho nepreplň zálohovaním internetu. A mymochodom, asi si myslel /home.
:Čo so zdieľaním dát?
Ovládač ntfs-3g je stabilný i keď pomalý. Ale, pozor pri zápise ak budeš prepínať hibernované systémy.
:A keby som chcel používať hibernáciu, swap musí mať min. veľkosť RAM-ky, alebo stačí toľko, koľko bude RAM-ky obsadenej?
Keď to budeš inštalovať, tak Ti to pri otázke o hybernácii navrhne riešenie.
Nie, nemyslel som /home.
A riesenie mi to pri rucnom rozdelovani disku nenavrhlo ziadne...
Dal som / 5GB, /usr 5GB, /home 9GB, na swap som dal na skusku nieco vyse 1GB. Uvidim, co to urobi... Ale ten swap uz viem, ze som dobre neurobil, hibernovat sa mi nepodarilo, takze na tento ucel je to ocividne malo a inak ho nepotrebujem... takze ho asi pri najblizsej zmene zrusim uplne...
Ohľadne riešenia, vybral si pri inštalácii že budeš hibernovať? Ak áno, tak Ti to malo vytvoriť všetko tak aby to fungovalo. A ak nie, tak je pochopiteľňé, že sa to nezdržovalo s odmietnutou možnosťou.
Otazku tykajucu sa hibernacie som pri instalacii nezaregistroval...
Linux zatial nepouzivam ako pracovny nastroj, ale skor ako "hracku", aby som sa s nim lepsie oboznamil. Takze predpokladam, ze skor ci neskor sa nevyhnem nejakej reinstalacii, pripadne zmene distribucie... Nie vsetko, co pobabrem (ako napriklad vcera odstranenie prepinaca ploch z panela Kubuntu) budem schopny opravit v ramci existujucej instalacie, aj ked sa o to urcite budem pokusat...
Z hladiska variability sa mi KDE paci viac ako Gnome, ale (podla mna) je menej intuitivne, budem sa asi musiet poobzerat po nejakom manuali...
Ale pozeram, ze sme uz dost odbocili od povodnej temy... Su tu nejake pravidla, ako a kde diskutovat, resp. je urcene miesto pre taketo zaciatocnicke otazky?
Co robim pod Windows? V poslednej dobe sa jadro mojich sukromnych aktivit presuva do cloudu, takze po tejto stranke by problem nebol. Ale do prace z casu na cas potrebujem pracovat s dokumentmi, ktore Open/Libre Office nezvladne, resp. nie bez dlhotrvajuceho prisposobovania. A pouzivam aj aplikaciu, ktora nema open source alternativu, pod Wine som to este neskusal...
Po odskúšaní distribúcie inštalovať druhú do pôvodných partícii aj s možnosťou neformátovať home. Niekedy však pôvodné konfiguráky
KDE a Gnome môžu robiť problémy, najmä pri radikálnej zmene verzii.
MS Office a niektoré ďalšie win aplikácie pracujú pomerne spoľahlivo cez Wine, PlayOnLinux, CrossovweOffice, kvôli tomu by si nemusel
bootovať do windows.Ak by sa dal rozchodiť ten komerčný program vo wine, tak by si windows potreboval len málo.
Na nete som našiel diskusiu o využití výhod linuxu a pohodlia použitia niektorých osvedčených win programov. Môžeš si to pozrieť.
http://www.linuxon.sk/forum/20-ine/6962-linux-pre-windowsakov
pri špecializovanom programovom vybavení musí mať človek sto percentne kompatibilný nosný systém. Pozri sa koľko stojí ten program a načo mu slúži. Doménu majú slovenskú.
Ak bude chcieť naplno riešiť Linux, tak si ten program môže nehať v dual boot-e alebo vo virtuálnej mašine.