Prepinanie Intel HD/ATI HD6630
Chcel by som poradiť ako sa dá nastaviť prepínanie grafickej karty.
1. Intel HD
2. ATI HD6630
Stačilo by blokovanie Intel HD grafickej karty
Používam Linux mint 12 64bit.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Stačilo by mi ba vedieť ako vypnem tu intel grafiku a budem fičať na ATI.
V biose možnosť vypnutia intel HD chýba.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg (podobných stránok určite najdeš veľa) a do sekcie Monitor settings a tam je vzorový config, ide o túto časť
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "vesa" #Choose the driver used for this monitor
EndSection
no a tam miesto vesa dáš driver prislušný driver. Radeon???
Defaultne tuto časť v xorg.conf asi nemáš, ale ked si ju tam dáš, bude sa tým X-server riadiť. Teda mal by:)
Druhá možnosť je uplne zakazať natiahnutie intel grafického driveru pri štarte, teda konkrétne pre moju intel grafiku je to i915, a dal by som to do nejakého blacklistu v /etc/ (presný súbor a postup z hlavy neviem) Toto riešenie by som uprednostnil...
Holt, Linux je zdarma, ale za cenu testovania novších verzií ako sa pchajú do platených distribúcií. Niekto z nás to musí otestovať. Stálo by za hriech vyskúšať aspoň liveCD novšej verzie. Nejaké aktuálnejšie.
Skôr by som odporučil otvoriť synaptic a pozrieť či neboli omylom odinštalované ovládače X Window System pre ATI/Radeon, hlavne tie čo majú v mene HD. Potom by som ako obvykle odporučil pozrieť obsah konfiguráku pre xwindows a skontrolovať čo je v ňom ako už bolo spomenuté. Nakoniec by som odporučil skontrolovať log z X Window System ktorý je v /var/log ako X.?.log. Podľa toho sa dá niečo poradiť. Bez toho je tu len čítanie z kryštálovej gule.
PS: Ani nebudem hovoriť koľko krát sa tu tento spôsob riešenia rozoberal.
Takže čo vlastné robí modul i915 na mojom PC? slúži iba pre textovú konzolu? Ak ho zakážem, a PC naštartuje aspon do textu, dokáže si potom Xserver natiahnuť vlastný intelacky modul?
Ale, na tú otázku Ti odpovedať môže hocikto. Ovládač i915 slúži na prácu v konzole, teda v písmenkách. Ale, ten ovládač umožňuje aj nejaké základné grafické operácie. Na prácu s plnohodnotnými okienkami X Window System potrebuješ ovládač xserver-xorg-video-intel alebo nejako podobne. Názvy ovládačov sa občas zmenia.