Zdravim Vas, daroval som svoj starsi pocitac znamym s tym, ze len bol dokupeny monitor. Grafika je tam standartna intelacka, na doske, doska ASUS P5-GC MX. Na tej grafike mi aj pod Windowsom aj Linuxom v pohode fungovalo nativne rozlisenie monitora az do 1920x1080. Avsak dokupeny monitor ma rozlisenie 1600x900. Je to ACER X203H. Pod Winom mi nahodi jeho rozlisenie v pohode, avsak v Ubuntu mi povoli iba 800x600 alebo 1024x768. Nevie niekto poradit, ako to rozbehat?
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
alebo ak sa niečo manuálne konfigurovalo dvojicu
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg
a
sudo apt-get install xserver-xorg
Tak isto sa stane, že niektoré ovládače odmietajú korektne komunikovať s monitorom a ignorujú práve ten servisný kanál a naschvál použijú najsilnejšie rozlíšenie na najvyššej frekvencii. A to zas nemusí zniesť ten kábel alebo monitor. Obvykle sa jedná o binárne (neslobodné) ovládače od výrobcov ako ATI alebo NVIDIA. To sa dá tiež prestaviť v konfigráku.
A tak isto sa stane, že si človek vytuní konfigurák pre X Window System a pri zmene hardware potom rieši tento typ problému. Obvykle stačí zmazať daný konfigurák a nehať všetko na systém nech si tam nastaví predbežné hodnoty podľa odhadu. Potom sa to dá prestaviť.
Takže bez tých zopár informácií sa dá len variť z vody.
PS.: už roky nechápem prečo výrobcovia ovládačov ATI/AMD a NVIDIA nasilu pchajú najvyššie rozlíšenie a frekvenciu bez ohľadu na typ monitoru. Najmä v čase LCD monitorov ktoré fungujú úplne inak. Tak isto nechápem prečo X Window System neombedzí natvrdo pracovnú frekvenciu na 50 až 60 Hz v prípade absencie DDC. A tak isto nechápem, prečo výrobcovia mointorov neimplementujú DDC alebo prečo pribalia kábel bez jedného drôtu. Pre Windows stačí nahodiť "ovládač", teda inf súbor s nastavením pracovných frekvencií monitora, ale pre Linux je to treba nahodiť do konfiguráku. Život by bol hneď ľahší a jednoduchší.
http://kenco.szm.com/Xorg.0.log a http://kenco.szm.com/Xorg.0.log.old
Inak, ten príkaz: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg nepomohol. A nebolo tam robené nič "ručne", nakoľko ide o čistú inštaláciu. Kde by som mohol "napevno" zadať to rozlíšenie?
Ten monitor má podľa toho falošného ovládača pre winblows jediné rozlíšenie 1600x900 na frekvenčnom rozsahu 31-83Hz / 56-76KHz ale cez EDID poskytuje iné rozlíšenia. To je vada výrobku ktorá je ale opraviteľná cez ten pseudo ovládač ktorý povie majoritnému OS uvedenú frekvenciu. To, že výrobca neposkytol daný fix aj pre Linux, MAC OS X, eCom station, QNX alebo iné OS sa neoplatí rozoberať.
Inak, zmeniť sa to dá takto, len neviem či by som ten konfigurák až tak silno modifikoval v dnešnej dobe. Najmä ak vezňeme do úvahy, že Login / Display Manager už má svoju nezmyselnú databázu a najprv potrebuješ preliezť cez neho.
Skôr by som odporučil prihlásiť sa na slepo keď dobliká disk, prepnúť sa do textu cez kombináciu kláves CTRL+ALT+F1 a prihlásiť sa aj tam. A potom si pozrieť čo vraví grafika o dostupných módoch príkazom
xrandr -display :0.0
. Ďalej je treba pridať nový grafický mód príkazom:xrandr -display :0.0 --newmode "1600x900_60.00" 119.00 1600 1696 1864 2128 900 901 904 932 -HSync +Vsync
a ten musíš priradiť grafickému výstupu príkazomxrandr -display :0.0 --addmode default "1600x900_60.00"
. Potom si vypíš znova grafické módy a aktivuj to cezxrandr -display :0.0 -s 4
. Potom by sa už malo dať prepnúť naspeť do grafiky cez ALT+F7 a tam to niekde naklikať tak aby to bolo na trvalo. Kde sa to kliká Ti nepoviem a asi Ti to nepovie ani nikto iný. Zabudol si prezradiť čo tam je za distribúciu a verziu. To umiestnenie klikátiek sa v priebehu rokov dosť zmenilo.Predpokladám, že z výsledku zobrazenia grafických rozlíšení uhádneš čo máš dať namiesto grafického výstupu default a tak isto vieš čo máš dať za to mínus s v poskednom príkaze. Teda, už to uhádneš. A tie číselká v tom dlhom rade dokáže krásne vyhodiť jednoduchý programík gtf z ktorého som to mal aj ja.
PS.: Tie bullsht monitory čo sa nevedia poriadne predstaviť grafickej karte sú peklo. Vyjadrovať sa na adresu výrobcov nemá význam.
da sa prist do predajne a skusit ale na nete je to stale lacnejsie, je nieco co svedci o takejto "vade" monitura
respektive mam sa vyhybat niektorym znackam vyrobcov, alebo sa sustredit na nejaku konkretnu znacku, ktora to nerobi?
planujem nakup monitora preto sa pytam
Odpoveďou Ti bude drahší model alebo starší ležiak ktorého sa potrebujú zbaviť. Internetový predajcovia sú lacnejší pretože neumŕtvujú peniaze v skladových zásobách. A tým pádom to nemajú ako otestovať. Oni dokážu poskytnúť informácie ktoré zverejní výrobca na produktovej stránke, ale tie si môžeš pozrieť aj Ty. Výnimočne môže nastať situácia keď zrovna ten model predali niekomu čo to používa na podobnom systéme ako Ty, ale to je šanca jedna k celému slovensku.
Takže si v kľude si vyskúšaj aj ty tie príkazy. Asi ich budeš potrebovať keďže ideš po cene a nie po kvalite. Potom z toho môžeš spraviť malé howto a pichnúť do databázy znalostí.
miroslav@gres:~$ xrandr -display :0.0
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 4096 x 4096
VGA1 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1024x768 60.0*
800x600 60.3 56.2
848x480 60.0
640x480 59.9
1600x900_60.00 (0xd2) 119.0MHz
h: width 1600 start 1696 end 1864 total 2128 skew 0 clock 55.9KHz
v: height 900 start 901 end 904 total 932 clock 60.0Hz
miroslav@gres:~$ xrandr -display :0.0 -s 4
Size index 4 is too large, there are only 4 sizes
gtf
, neviem či som tam nemal preklep. Písal som to z hlavy.PS.: Cez vzdialené pripojenie sa to dá naklikať, len najprv si musíš overiť grafický mód cez takúto opičáreň.