Debian - X server čierna obrazovka
dnes som si po prvý krát nainštaloval Debian. Čisto zo zvedavosti. No po prihlásení sa neviem pohnúť. Grafické prostredie mi nenabehne - čo je v podstate normálne. A keď zadám "startx" tak mi v milisekunde za tým nabehne pár riadkov a zostane čierna obrazovka. V tej chvíli musím reštartovať PC. Neviem sa z tadiaľ dostať.
Ak tu padne otázka, prečo som si nainštaloval Debian. Tak sa chcem niečo naučiť o Linuxe. Kedysi som mal Ubuntu, no moc som sa pri ňom nenaučil a to čo som aj vedel som už zabudol. Chcem teda začať od znova.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Napíš lspci | grep -i VGA
Vypíše ti niečo takéto:
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G98 [GeForce 8400 GS] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
Potom napíšeš lspci -v -s 02:00.0
02:00.0 nahraď za slot čo vypísalo tebe
Na http://pastebin.com/ hoď výstup lsmod
Najskôr bude chyba v tom, že nemá nainštalované komplet prostredie, ako píše WlaSaTy vyššie. Debian už ale na gnome dostupné priamo na inštalačke asi hodil bobek, nie? Kôli nižšiemu objemu dát prechádza na xfce.
Túto otázku položil na viacerých portáloch, a všade a od rôznych ľudí dostal odpoveď že nech si nainštaluje desktop. Tým to skončilo a už sa neozval.
Takže mu môžeme dodatočne zamávať a popriať veselé objavovanie tajov Linuxu.