Pridanie repozitárov
Chcel by som sa spýtať, ako pridám ku Gnome 3 ďalšie grafické rozhranie - xfce4
Vďaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Fedora 17
Pozeral som totiž v balíčkoch čo tam je, čítal popisy, ale nebolo mi to jasné a nenašiel som súpis balíčkov, ktoré tam majú byť.
Vďaka
pre teba relevantne: yum groupinstall XFCE
tymto nainstalujes kompletne xfce , aby sa sa do neho prihlasil staci sa odhlasit a vo svojom display manageri, cize GDM , vybrat prostredie/sedenie , vyberies xfce
sudo yum groupinstall XFCE
Ešte sa spýtam - použijem su, pretože niečo nemám v poriadku - "tom in not a sudoers, this incident will be reported"
Inak vďaka, tá posledná vec mi skutočne pomohla, nie vždy je dobrý režim "samouk"
1. otvor terminal
2. napis su (enter)
3. napis: gedit /etc/sudoers (enter)
4. najdi riadok root ALL=(ALL) ALL
5. pod riadok root ALL=(ALL) ALL daj dalsi riadok meno-uzivatela ALL=(ALL) ALL
6. bude to vyzerat takto:
...
root ALL=(ALL) ALL
meno-uzivatela ALL=(ALL) ALL
...
Poznamky:
- tri bodky znacia ze tam je este nejaky text (pred aj za), tie tam nepis
- meno uzivatela nahrad svojim prihlasovacim menom
7. uloz dokument
8. napis exit
9. vyskusaj sudo, napriklad napis sudo nautilus ci to pojde
terminál - su - yum update #heslo aj prihlasovacie meno ok - som prihlásený ako root
chcel som nvidiu inštalovať: ctrl+alt+f3 - tu sa proste neviem v textovom režime prihlásiť
tomy login>
password:
aj keď to urobím 10x tak login incorrect
Vďaka
môžem "vystúpiť" z terminálu a som prihlásený
/telinit3/ a zostanem prihlásený, ale že sa tam neviem prihlásiť to mi nie je jasné
2./ ak sa prihlásim v termináli /som v grafickom režime/ ako root a vystúpim pomocou príkazu telinit3 tak zostanem prihlásený ako root a som v textovom režime
ale prečo nie, ak vy stúpim tak, ako v prvom prípade
Mám takú skúsenosť, že ovládač od nvidia je dobré inštalovať tak, že v GRUB-e vyberieš a ideš cez Recovery.
Pridať na blacklist nouveau mnoho krát nestačí.
Lebo nouveau ovládač má takú nepríjemnú vlastnosť, že sa tam stále pchá a je otravný, ako jehovisti.
Takže prívetivosť by nemala byť na úkor funkčnosi.
Mal som na mysli to, že pridávajú rôzne automatické funkcie, a to môže byť v konečnom dôsledku viac na škodu.
Používam niekedy mobil k notebooku ako modem a v 12.04 sa tak isto pripojím/používam a v Network Connections sa vytvorí na karte Wired
nastavenie Wired connection 1.
Potiaľto je to OK.
Potom mobil odpojím a po čase ho chcem znova pripojiť a tak sa vytvorí Wired connection 2.
Problém je, že v obidvoch prípadoch sa automaticky vytvorili tie spojenia s nastavením Connect automatically.
A NetworkManager ich na striedačku pripája pričom ja chcem využiť Mobile Broadband.
Takže musím editovať tie spojenia a zrušiť zaškrtnutie Connect automatically pre obidve spojenia na karte Wired.
Až potom môžem použiť modem v mobile.
Obnov si vedomosti aj odtialto:
http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f17.html#sudo
:-)
sudo som vyriešil - vysvetlil mi to Radovan Kopča
stále však neviem, prečo sa neviem prihlásiť po zadaní ctrl+alt+fx - toto mám už po druhý, alebo tretíkrát,
prečo sa ide prihlásiť v termináli, ale nie v textovom režime