Pridanie repozitárov
Chcel by som sa spýtať, ako pridám ku Gnome 3 ďalšie grafické rozhranie - xfce4
Vďaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Fedora 17
Pozeral som totiž v balíčkoch čo tam je, čítal popisy, ale nebolo mi to jasné a nenašiel som súpis balíčkov, ktoré tam majú byť.
Vďaka
pre teba relevantne: yum groupinstall XFCE
tymto nainstalujes kompletne xfce , aby sa sa do neho prihlasil staci sa odhlasit a vo svojom display manageri, cize GDM , vybrat prostredie/sedenie , vyberies xfce
sudo yum groupinstall XFCE
Ešte sa spýtam - použijem su, pretože niečo nemám v poriadku - "tom in not a sudoers, this incident will be reported"
Inak vďaka, tá posledná vec mi skutočne pomohla, nie vždy je dobrý režim "samouk"
1. otvor terminal
2. napis su (enter)
3. napis: gedit /etc/sudoers (enter)
4. najdi riadok root ALL=(ALL) ALL
5. pod riadok root ALL=(ALL) ALL daj dalsi riadok meno-uzivatela ALL=(ALL) ALL
6. bude to vyzerat takto:
...
root ALL=(ALL) ALL
meno-uzivatela ALL=(ALL) ALL
...
Poznamky:
- tri bodky znacia ze tam je este nejaky text (pred aj za), tie tam nepis
- meno uzivatela nahrad svojim prihlasovacim menom
7. uloz dokument
8. napis exit
9. vyskusaj sudo, napriklad napis sudo nautilus ci to pojde
terminál - su - yum update #heslo aj prihlasovacie meno ok - som prihlásený ako root
chcel som nvidiu inštalovať: ctrl+alt+f3 - tu sa proste neviem v textovom režime prihlásiť
tomy login>
password:
aj keď to urobím 10x tak login incorrect
Vďaka
môžem "vystúpiť" z terminálu a som prihlásený
/telinit3/ a zostanem prihlásený, ale že sa tam neviem prihlásiť to mi nie je jasné
2./ ak sa prihlásim v termináli /som v grafickom režime/ ako root a vystúpim pomocou príkazu telinit3 tak zostanem prihlásený ako root a som v textovom režime
ale prečo nie, ak vy stúpim tak, ako v prvom prípade
Mám takú skúsenosť, že ovládač od nvidia je dobré inštalovať tak, že v GRUB-e vyberieš a ideš cez Recovery.
Pridať na blacklist nouveau mnoho krát nestačí.
Lebo nouveau ovládač má takú nepríjemnú vlastnosť, že sa tam stále pchá a je otravný, ako jehovisti.
Takže prívetivosť by nemala byť na úkor funkčnosi.
Mal som na mysli to, že pridávajú rôzne automatické funkcie, a to môže byť v konečnom dôsledku viac na škodu.
Používam niekedy mobil k notebooku ako modem a v 12.04 sa tak isto pripojím/používam a v Network Connections sa vytvorí na karte Wired
nastavenie Wired connection 1.
Potiaľto je to OK.
Potom mobil odpojím a po čase ho chcem znova pripojiť a tak sa vytvorí Wired connection 2.
Problém je, že v obidvoch prípadoch sa automaticky vytvorili tie spojenia s nastavením Connect automatically.
A NetworkManager ich na striedačku pripája pričom ja chcem využiť Mobile Broadband.
Takže musím editovať tie spojenia a zrušiť zaškrtnutie Connect automatically pre obidve spojenia na karte Wired.
Až potom môžem použiť modem v mobile.
Obnov si vedomosti aj odtialto:
http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f17.html#sudo
:-)
sudo som vyriešil - vysvetlil mi to Radovan Kopča
stále však neviem, prečo sa neviem prihlásiť po zadaní ctrl+alt+fx - toto mám už po druhý, alebo tretíkrát,
prečo sa ide prihlásiť v termináli, ale nie v textovom režime