12.04 Ubuntu - vypínanie wifi
Jednoducho povedané pripojím sa na wifi, chvíľku ide a potom sa odpojí a akoby sa nevedelo napojiť.. to chvíľu trvá a potom po nejakom čase to vždy skúsim znovu a história sa do bodky zopakuje. Vôbec neviem čo by mohlo byť príčinou, vedel by mi tu niekto skúsenejší poradiť?
Ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
skúšal som aj iné verzie ubuntu, napr. 10.04 alebo 11.10 teraz napríklad a tam mi nejde wifi vôbec, píše tam len Wireless Networks device not ready .. ak by bol riešiteľný tento problém jednoduchšie tak mi je prakticky jedno že nebudem mať najnovšiu verziu, hlavne potrebujem aby mi to fungovalo, začal som práve nosiť PC aj do školy na poznámky takže bez funkčného systému som nahraný
Potom v okne Network Connections na karte Wireless označ sieť a skús zrušiť zaškrtnutie "Connect automatically" a uložiť Save.
Zruš to pri všetkých dostupných sieťach, tá automatika zvykne robiť problémy a stále sa chce prihlasovať k dalším sieťam, ked kolíše sila signálu.
Potom v okne Network Connections na karte Wireless označ sieť, stlač Edit a vo vyskočenom okne skús zrušiť zaškrtnutie "Connect automatically" a uložiť Save.
Automatické pripájanie mám nastavené.. mám tam len jednu sieť takže iné ani nie sú . To DHCP mám tiež nastavené (ak si to myslel takto) a čo sa týka tlačidla na ovládanie wifi to by blbnúť nemalo .. na windowse mi to išlo normálne.
Ak máš prístup k telefónu s WiFi na ktorom je Android, tak si ho požičaj aj s majiteľom ktorý tam dá nejakú wifi scanner alebo wifi radar. Ten krásne ukáže zarušenie pásma.
Ďalšia vec čo ma napadá, je agresívne vynucovanie šetrenia elektrikou keď to začne odpájať komponenty. Niečo ako laptop mode.
A ešte jedma vec ma napadá. Ovládače na WiFi kartu sú ktoré?
Ale, dosť by sa zišiel výpis z príkazu dmesg po opetovnom vypadnutí.
a čo je potrebné spraviť ak by to bolo tou batériou? všimol som si teraz že mám PC v elektrike a zatiaľ signál nevypadol ani raz .. zatiaľ
Napríklad preladiť to na iný vysielací kanál. Routre majú také klikátko čo je prístupné cez prehliadač a v ňom to ide nastaviť.
> ak by to bolo tou batériou?
Ubrať agresivitu režimu riadenia spotreby.
Inak, kôli tomuto vydala EU odporúčanie aby routre sami nastavili kanál tak aby nerušili ostatných. Ale, nebolo to nariadené a tak sa na to vykašlali výrobcovia. Takže, smelo do toho.
Podobný problém som mal, keď môj telefón mal lepší príjem WiFi ako notebook s centrinom a anténou.
Pánty na displeji náhodou nemáš zalomené, a ani Ti NB určite nespadol keď si si s plnými rukami odomykal dvere.
lo no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"rado_home"
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 54:E6:FC:A0:8D:6C
Bit Rate=12 Mb/s Tx-Power=16 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:on
Link Quality=30/70 Signal level=-80 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:8 Invalid misc:5 Missed beacon:0
či vydali novší bios to netuším ale keď zadám príkaz iwconfig vyhodí mi to toto
Odhliadnúc od toho, že BIOS/EFI sa dá obvykle stiahnúť na stránke výrobcu kde sa dá aj skontrolovať či vydali novšiu verziu.
S tým biosom atď.. toto http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=UX31E&p=3&s=369 ?
A ako ho nainštalovať keď tam teraz dajme tomu nemám žiaden systém?
Bol by som brutálne happy keby sa to dalo vyriešiť lebo už som premýšľal aj nad tým že sa toho nb zbavím a niekomu ho predám lebo som kus v koncoch.. v podstate je teraz moja každodenná zábava skúšať sa zbaviť problému ale tak aspoň som si vyskúšal 1500 distribúcii a našiel som jednu čo mi vyhovuje ešte viac ako ubuntu :)
Tak fajn, ako sa teda dostanem k tomu tipu wifi karty, nech ti to sem pošlem? myslím že to je ath9k alebo tak nejak ak myslíš toto, ak nie tak potom neviem
Do terminálu napíš bez úvodzoviek "lspci -v" a niekde naspodu bude odstavec o wireless.
Ten sem okopíruj.
Subsystem: AzureWave Device 2086
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at dea00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Expansion ROM at dea80000 [disabled] [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ath9k
Kernel modules: ath9k
Spravne?
Niekomu pomohlo Vypnúť správu napájania ako sa píše v tejto téme:
na ubuntu.cz
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: asus-wlan: Wireless LAN
Soft blocked: no
2: asus-bluetooth: Bluetooth
Soft blocked: yes
toto tiež nemám bloknuté..
Dobrá otázka, ale tú by som s chuti smeroval tak na výrobcu alebo predajcu. Bios sa dá stiahnúť, ale nástroje ponúkajú len pre winblows.
>Btw, nemáš skype alebo niečo také?
Skype, teda software ktorý podpočúva MS za štedrého sponzoringu FBI nemám. A ani nič podobné.
Takže skús si preložiť novšie jadro z kernel.org.
Skús si preložiť novšie jadro z kernel.org, znovu otázka - ako? pre teba to sú možno veci samozrejmé ale pre mňa veľmi nie takže ak to nepridáš ku svojim odpovediam bude sa to týmto spôsobom naťahovať :-/
Dobrá otázka, ale tú by som s chuti smeroval tak na výrobcu alebo predajcu. Bios sa dá stiahnúť, ale nástroje ponúkajú len pre winblows.
>Skús si preložiť novšie jadro z kernel.org, znovu otázka - ako?
Napríklad takto. Možno tam bude treba pridať aj novšie ovládače.
O možnosti vymeniť tú WiFi kartu za niečo podporované pomlčím. Dosť notebookov malo vymeniťeľné WiFi/BT, ale niektoré zas nebrali iné ako výrobcom schválené karty.
...
Ku kernelu, čo všetko sa dá pri jeho kompilácii pokaziť? Pretože popravde veľmi tomu článku nerozumiem.. je tam toho kopu ale nikde to nie je normálne napísané v krokoch aby tomu pochopil aj niekto ako ja :->
Ty si naozaj myslíš, že tento portál slúži ako kontaktné miesto výrobcu alebo predajcu Tvojho notebooku? Nepredpokladám, že by si vyrýval. Tǔ pomoc potrebuješ Ty, a isto vieš že vyrývaním do človeka čo sa snaží pomlcť v rámci svojho voľného času dosiahneš len negatívny efekt.
>Ku kernelu, čo všetko sa dá pri jeho kompilácii pokaziť?
To je na dlho. Ale, musel by si veľmi dlho hľadať čo sa dá pokaziť.
>je tam toho kopu ale nikde to nie je normálne napísané v krokoch aby tomu pochopil aj niekto ako ja.
V krokoch to tam je normálne napísané, aspoň v tom prvom linku. Ak preferuješ obrázky pred písaným textom, tak máš rýchly internet.
Nepredpokladám, že by bol český jazyk problém.
rado@UX31E:~$ sudo apt-get install build-essential bin86 kernel-package gcc gcc-3.4 libncurses5 libncurses5-dev fakeroot
[sudo] password for rado:
Načítavajú sa zoznamy balíkov... Hotovo
Vytvára sa strom závislostí
Načítavajú sa stavové informácie... Hotovo
E: Nedá sa nájsť balík gcc-3.4
E: Nebol nájdený žiaden balík zodpovedajúci regulárnemu výrazu „gcc-3.4“
rado@UX31E:~$
Aplikace patchů
Pakliže jsme si stáhli vanilla kernel je vhodné upravit zdrojáky k našemu obrazu a nejlépe o nějaké zajímavé patche.
Patche známých hackerů kernelu:
Con Kolivas
Alan Cox
Andrew Morton
Samotný proces patchování se dělá pomocí utilty patch a cat (v případě komprimovaného patche pomocí .bz2 využijeme utilitu bzcat).
tomuto nerozumiem absolútne, čo tu treba spraviť? môžem to preskočiť?
rado@UX31E:~$ make gconfig
make: *** No rule to make target `gconfig'. Stop.
rado@UX31E:~$ make menuconfig
make: *** No rule to make target `menuconfig'. Stop.
rado@UX31E:~$
Čo všetko mám spraviť?? Pred tým ako som zadal ten prvý príkaz som mal ešte niečo spraviť alebo nie? To čo som stiahol, čo s tým? A prečo mi zase teraz nejde toto?... :-/
Ohľadne príkazu make gconfig, tak by si mal byť v adresári v ktorom máš rozbalené zdrojové kódy jadra.
Tam, kde sa to vyžaduje.
>niečo mi to už robí
Takže to asi robíš správne.
>neviem či som spravil dobre ale v tom bode kde som vyberal volby jadra som nechal všetko tak ako bolo.
Minimálne si mohol skontrolovať či je povolený ovládač pre danú kartu.
>ja už len čakám že v ktorej časti spravím najväčšiu chybu lebo sa cítim jak slepec na križovatke.
Keď očakávaš vlastné zlyhanie, tak si ho aj pričaruješ. Abraka dabra.
Vidím že sa vyznáš v technických veciach ale nechápem jedno, prečo mi nedokážeš pomôcť ako normálny človek ale musíš vystavovať svoj sarkazmus čo to dá.. ak ťa baví do ľudí dodrbávať tak čo robíš na fóre kde sa pomáha??? ja si tvoju pomoc cením, ale takto to fungovať nebude, takže ak máš čas a chceš mi pomôcť napíš mi normálne čo mám robiť, ak nie tak ďakujem za tvoj čas a nebudem ním ďalej plytvať, toť vsjo
Ak mám skontrolovať či je povolený ovládač pre danú kartu bol by som rád ak by si mi najprv povedal kde to môžem v tých nastaveniach skontrolovať.
Máš pravdu, s takýmto prístupom je akákoľvek pomoc zbytočná.
A ak chceš vedieť kde si skontroluješ či mášpovolený ten ovládač, tak sme sa bavili o make gconfig. To Ti vyhodilo také klikacie okienko do ktorého si sa nepozrel ale si ho radšej zavrel krížikom. To bola chyba ktorej si sa bál. Druhá chyba je v tom, že sa toho zbytočne bojíš a kôli tomu reaguješ podráždene. A túto vastnosť sa snažíš prisúdit niekomu inému. -nebudem sa pýtať prečo, viem že by si nedokázal pravdivo odpovedať. Dobrú noc, a dúfam že sa ukľudníš.
Building modules, stage 2.
MODPOST 3251 modules
ERROR: "__modver_version_show" [drivers/staging/rts5139/rts5139.ko] undefined!
WARNING: modpost: Found 2 section mismatch(es).
To see full details build your kernel with:
'make CONFIG_DEBUG_SECTION_MISMATCH=y'
make[2]: *** [__modpost] Chyba 1
make[1]: *** [modules] Chyba 2
make[1]: Leaving directory `/home/rado/linux-3.5.4'
make: *** [debian/stamp/build/kernel] Chyba 2
rado@UX31E:~/linux-3.5.4$
... a to že mi ty pomáhaš ti nedáva právo robiť si zo mňa prdel .. alebo áno? k tomuto netreba ani infantilného smajlíka
Mám to trochu ináč ako to čo si sem postol:
http://tinypic.com/r/ih2p04/6
Inak, máš to tam rovnako ako ja, len ja som použil vyhľadávanie v textovej konfigurácii kde mám asi ten ovládač vypnutý.
A ako som spomínal, tak je dosť možné, že keď nepomôže najnovšie jadro z kernel.org tak bude treba použiť tie doplnkové ovládače o ktorých som spomínal. Ale, až potom.
Could not find kernel image: gfxboot
http://linuxos.sk/forum/21566/index.html#link_190500
Pomohlo vypnúť a zapnúť tú krabičku AirLive. A nechať medzitým zapnuté notebooky. Potom bola sieť stabilná. Aj na notebookoch aj stolnom PC.
Z toho vyplýva, že airlivko bolo asi pripojené na veľmi zarušenej frekvencii (alebo potrebovalo reštart) a robilo problém rooteru, ktorý sprostredkúva internet.