Linux, PC = Spatna RAM?
mam takú prosbu na vás. Mám problém s mojím kompom.
Ide totižto o to (dám zopár príkladov):
-- este na zaciatok moja konfiguracia --
----------------------------------------------------
MB: Gigabyte GA-870A-UD3 v2
CPU: AMD Athlon II X4 640 (4 jadrak, 3.00 GHz)
RAM: 2x2 GB RAM (kingston 1333 MHz)
VGA: nVidia GeForce GTX 460 (1 GB)
HDD: Western Digital Caviar Blue 750 GB 7200RPM (avg ping: 4,2 ms)
- PC mám, čistý, vyfúkaný, bez prachu, chladený velmi dobre.
(teplota nepresiahne cez 35°C v tomto momente a cez leto ako bolo
38°C neslo cez 70°C (a to len grafika letela tak hore).
----------------------------------------------------
Mám čisto nainštalovaný Linux (napr. Ubuntu 12,11,10). Všetko v pohode, ale po chvíľke používania (1 hodina a menej), začne spomaľovať. Až tak, že keď si zapnem Full HD Film, pár stránok vo Firefoxe, tak už nejde robiť nič.. Prehrávač s filmom sa vypne, a nejde spustiť ani kalkulačka a už vôbec ho shutdown-núť. Keď som pozeral pamäť ram, tak som si všimol že bola nacachovaná, ale tak to nie je nič "nenormálne" že?
Druhý prípad: Nainśtaloval som čistý Windows7, dal do neho VirtualBox, a do neho opäť TEN ISTÝ (z toho istého .ISO subora) linux. Čo sa stalo? Všetko :D Tam šlape ako hodinky, dokonca Compiz efekty tam idú plynulejšie ako na linuxe, ktorý je priamo nainśtalovaný.
Ale zasa tretí prípad: Vo windowse mi tiež nejde všetko dobre, napr. taký FireFox ide horšie ako na školských počítačoch, kde je Windows7, len 2 GB RAM, Intel Grafika a Intel Core 2 Dua nejake 2 Ghz.. A takto to je pri viacerých programoch, ale FireFox je pozorovatelne o dosť pomalší.
Neviete čím to môže byť? Ja som si asi takmer istý, že toto je HW chyba,
ale kto vie kde. Možno ak zoženiem, tak vymením ramky a skúsim,
ale aj tak: Nestretli ste sa s takým niečim?
Vďaka moc zatiaľ..
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tak ak nebude chyba v RAMke, tak čo potom môže spôsobovať ešte takéto problémy? Pretože ak by to bola MB, tak to asi ťažko zistím..
No graficky driver som vzdy daval defaultny ktory mi hodil ubuntu na výber pretože som k tomu neprikladal žiadnu dôležitosť v tomto probléme. Myslíš že takéto veci sa môžu diať aj kvôli grafike?
Takže keby som skúsil napr, linux bez graf. ovladaca, ist len tak "nasucho" ? Alebo dat druhý prip. original z nvidia.com ?
No so zdrojom mam mierny problem, teda nie velky. Ide len o to, ze tam par cievok píska pri zaťažení (pri hrách keď sa vyťaží grafika!) ale toto pri windowse nerobí problém. Ale všimol som si, aj pri Windowse aj pri Linuxe, ako by mi obraz nestíhal refreshovat. Proste keď napr. rýchlo presuniem okno, tak vidím ako sa v tej rýchlosti nevie refreshnut obraz, a lavá časť okna je "popredu" ako tá pravá. Je to divné celé, ale inak to ide v pohode.
Ale ono keď nespustím Full HD film, trvá mu to ovela dlhšie, kým úplne zblbne, ale vždy zblbne.
Len hovorim, divim sa ze vo VBOX to ide perfektne. Ešte lepšie ako normálne :D
(update: Pass: 3 - no errors)
Keď ho spustím vo VirtualBOX-e, všetko je ok, aj keď ho používam tak 20 hodín, tak všetko ide ako hodinky.
Ale keď ho spustím normálne, ako OS v PC,
tak tu všetko padá, samé reporty to chce posielať.
( napr.: http://webofpictures.net/pictures/349_Screenshot-from-2012-10-14-18:05:00.png )
inak ten memtest ak by bolo treba: http://webofpictures.net/pictures/350_IMAG0062.jpg
Keď Ti to beží vo virtual boxe, tak ten preberá akceleráciu z operačného systému v ktorom to celé beží. Preto tam máš ten rozdiel.
PS: Oni sa ešte robia procesory s tak malou Cache ako máš ty? Som myslel, že také niečo už zaniklo vo svete počítačov.
Ešte sa chcem spýtať rýchlo - ak by ste vedeli - aby som nemusel zbytočne nový topic zakladať.
Pri Google Chrome alebo napr. "compiz --replace" a podobne ma to vždy samovolne logoutne na prihlasovaciu obrazovku. Neviete prečo? Vďaka moc :)
Dobrý postreh.. http://www.alza.sk/amd-athlon-ii-x4-640-d180828.htm
Asi sa pozriem do nastavení biosu poriadne..