dual boot
som novacik--mam dva fyzicke disky na jednom mi bezi win7 a na druhom chcem ubuntu, tak aby mi pri starte PC dalo moznost vyberu
dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Musíš dať viac informácií o NB/PC, alebo čo to je ?
Existencia UEFI pre dualboot s Win7 môže komplikovať veci, preto je nutné podrobnejšie info o HW.
Nesplietol si si to náhosou s GPT ktorý nagradil MBR?
;-)
sudo fdisk -l
, aby sme videli, na ktorom je nainštalovaný Win a ako sú rozdelené disky.Moja debata je skončená.
Ale, ako už bolo mimo Teba spomenuté, bez výstupu rozdelenia diskov sa dá poradiť iba jedno. Ak to chce chalan skúsiť, nech si to dá najprv ako virtuálku do napríklad virtual boxu. A až keď sa s tým niečo naučí, ta si to môže dať ako druhý OS na disk. Je to lepšie, najmä kôli možným problémom pri prvotnom výbere distribúcie na inštaláciu a voľbe oblasti kam sa má nainštalovať zavádzač systému. Alebo, keď niečo pokazí, tak si môže vrátiť už vytvorený snapshot do predchádzajúceho stavu.
A pokiaľ Ti ide len o poukázanie na Tebou dodanú správičku pre UEFI od Lenova, tak sa jedná o podobnú limitáciu aká bola v prípade starého ACPI. Windows odmietne štart ak firmware počítača nemá v sebe aspoň 20 chýb. Tým kartelové dohody odstavujú NON MS OS. A kým si to chalan vyskúša cez virtual box, tak to už v Linuxe zadrátujú aby to fungovalo.
História sa opakuje, ale to neznamená že by niečo znemožnila.
ja som nevedel ze je to taky problom s tou instalaciou.
proste mam dva HDD na jednom win7 a druhy mam prazdny a ten prazdny chcem cely pouzit na ubuntu vdaka
No nič, ja mám pomaly padla.
sudo fdisk - l
. Výpis skopíruj sem. ten výpis ukáže, kde je nainštalovaný Win. Linoxové oddiely sú totiž značené inak, ako oddiely vo Win.255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x13ef6b35
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 204812684 102302918+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 204814336 976769023 385977344 7 HPFS/NTFS/exFAT
Disk /dev/sdb: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders, total 234441648 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000885c3
Device Boot Start End Blocks Id System
Takže na 500 GB disku je Win (sda), Ubuntu sa bude inštalovať na 120 GB disk (sdb). = kontroluj ma, či je to tak :)
V podstate máš dve možnosti, ako Ubuntu nainštalovať:
1./ Nainštalovať Ubuntu vedľa Windows (automatická inštalácia) – podrobnejšie si to pozri TU – KROK 4.2 Tu si daj pozor pri výbere disku – vyberáš disk sdb.
2./ Ručné rozdelenie disku (Niečo iné) – v tomto prípade, si oddiely na sdb upravíš sám. Vo všeobecnosti sa odporúča vytvoriť 3 oddiely. Po potvrdení tejto možnosti sa ti ukáže tabuľka, klikni v tabuľke na oddiel sdb a daj ZMENIŤ: vyskočí ďalšia tabuľka a tam zadáš veľkosť koreňového oddielu (niečo ako C vo Win) – napr. 20 000 MB, prípojný bod „/“ a súborový systém ext4. Potvrdíme. Zo zvyšného voľného miesta vytvoríme ešte /home (= na naše dáta), opäť súborový systém ext4 (napr. 95 000 MB) a nakoniec swap – ten by mal mať dvojnásobok RAM, ale ak máš RAM 2 – 4 GB, tak stačí 4 GB na swap. Podrobnejšie TU – KROK 4.3
Vo výslednej tabuľke by si mal mať:
/dev/ sda 1, 2, 3 – tam je Windows
/dev/sdb
/dev/sdb1 ext4 / 20 000 MB
/dev/sdb2 ext4 /home 95 000 MB
/dev/sdb3 swap 5 000 MB
Ty si samozrejme veľkosť oddielov urči sám, ja som to uviedol ako príklad. Ak by si si v inštalátore nebol s niečím istý, tak inštaláciu môžeš prerušiť, pokiaľ nepotvrdíš „Inštalovať“. Teda nemusíš sa báť pri tvorení oddielov, tlačidlom „Ukončiť“ inštalátor ukončíš.