Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí
Vyse roka aktivne pouzivam Ubuntu. Po pociatocnom tapani som vo vydani 12.04 zakotvil pri Gnome Shell, fungoval mi celkom pekne, bol som spokojny. Po upgrade na 12.10 mi Shell zacal blbnut, vlastne hned po upgrade som ho musel odinstalovat a nanovo nainstalovat, aby mi to chodilo. Zakratko som aj tak presiel na stabilnejsie Unity a nedavno som Shell uplne odinstaloval, aby mi nevyskakovalo tolko chybovych hlaseni.
Pred par dnami som si doinstaloval Cinnamon, moznostami konfiguracie sa mi paci viac ako Unity (hoci tiez su veci, ktore ma riesene horsie ako Shell alebo Unity). Ale nie je to ono, jednak som uz parkrat zaregistroval niekolkonasobne dlhsie prihlasovanie alebo odhlasovanie, jednak mi uz 2x zamrzol. Raz "docista docista", ked pomohlo len tvrde vypnutie pocitaca, druhykrat mi sice ikonky, na ktore som klikal, preblikovali, ale aplikacie sa nespustili. Nastastie som sa mohol aspon odhlasit a prepnut na Unity.
Ako to teda je, musi distro "oficialne" podporovat dane prostredie, aby som mohol ocakavat, ze bude fungovat bez problemov, alebo by to teoreticky fungovat malo vzdy, len sa obcas vyskytnu nejake softverove konflikty, ktore sposobuju problemy?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ak raz budem menit distro, mozno si vyberiem prave nieco taketo, aby som mohol skusat KDE a Gnome nezavisle od seba, bez toho, aby ich aplikacie boli v menu pomiesane.
Ale momentalne riesim, co dalej s mojim Ubuntu. Po problemoch s Cinnamonom zase bezim na Unity...
Co mas na mysli?
Na druhej strane - cim viac mi to blbne a cim viac novych veci skusam, tym viac sa pri tom mozem naucit. :-)
Ak potrebuješ niečo fungujúce za každých podmienok, tak si môžeš zaplatiť za podporu k enterprise verzii. Ak nechceš platiť, tak sa môžeš spolupodieľať na testovaní a odhaľovaní chýb ktoré vedú k ich odstráneniu tak aby sa pokrok napredoval.
(Len skoda, ze vsetky tieto tri Gnome prostredia maju svoje plusy aj minusy... a ja nie som taky frajer, aby som ich skombinoval do jedneho, co mi bude vyhovovat po vsetkych strankach... :-( )
A keď chceš predchádzať podobným problémom, tak si nainštaluj naraz dva hlavné metabalíky aby si mohol v prípade núdze prepnúť na niečo iné. Ja tak mám nahodené xubuntu-desktop a lubuntu-desktop naraz. Grafické 3D efekty nepovažujem za potrebné. A fungujem bez problémov. Ak sa mi niečo na jednom nevidí, tak sa prihlásim do iného.
Kedysi som maval aj XFCE alebo KDE, ale potom je v tom Ubuntu chaos...
Máš malý disk v čase keď sa kapacita meria na TB?
A to, že menu s aplikáciami je trochu väčšie na monitore kde sa zmestí ešte viac je ozaj argument hodný diskusie. Rovnako ako to, že sa to nepomestí na disk lebo tam máš programy čo nepoužívaš.
Pripomínaš mi kamaráta ktorý si povedal že ma veľký systém a tak z neho niečo natvrdo odmaže. Podľa jeho uváženia. Dopadlo to podľa očakávania, reinstall.
Nebude náhodou príliž veľké vŕtanie sa v systéme zdrojom Tvojej otázky?
Mam dojem, ze aj XFCE (resp. xubuntu-desktop) so sebou nesie nejaky balast, aj ked tolko vela ako v pripade KDE ho urcite nebude.
A kolko sa mi toho zmesti na disk a displej, je jedna vec, druha vec je, ze sa v tom treba aj orientovat, co v pripade nainstalovaneho balastu znamena venovat tomu jalovy cas naviac.
1. -Nainštalovať 2 metabalíky
- Povyhadzovať veci čo nechcem, s tým, že dávam pozor či dané odstránenie neberie zo sebou aj ďalšie programy, hlavne nie programy čo končia na *-desktop , ubuntu je totiž v tomto majster, zmažeš jeden smiešny program, a zrazu nemáš celú grafiku
2 - Elegantnejší, ale náročnejší:
- Nainštalovať len základne balíky prostredí, a potom k tomu podľa uváženia pridať software
Poznámka: KDE je vážne humus, potrebuješ od nich jeden program, a ono ti to chce hneď vo väčšine prípadou nainštalovať spolu s ním celé prostredie
Toto ja neriešim, a nevšimol som si že by som mal príliž veľa ikoniek v neprehľadnom menu. Takže ani neriskujem, že by som niečo odpálil. A funguje mi to v rámci očakávaní.
Naozaj mi nestojí tých pár milisekúnd denne ktoré miniem a pohyb kurzorom pri výbere správnej aplikácie za rozmýšľanie či si nejako nepokazím systém.
Ty si nainštaloval dve prostredia Gnome a KDE, čím si nainštaloval približne dvojnásobok aplikácií. To bola pre Teba negatívna skúsenosť, keďže Ťa vytáčalo, že si občas klikol na inú ikonku. A na základe tohoto hovoríš ako majster sveta.
Znova opakujem, riešenie ktoré používam ja (XFCE spolu s LXDE) neinštaluje do systému dvojnásobok aplikácií. Takže sa ozaj nemáme o čom baviť.
A na záver, ak budeš vyhadzovať komponenty ktoré boli v hlavnom metabalíku ktorý robí distribúciu funkčou, tak sa Ti to vždy rozpadne pod rukami. Skôr alebo neskôr. Takže, na otázku že ktoré prostredie prežije tzuningový zásah existuje len jedna odpoveď. Negaívna.
Rob si ako chceš, ale potom sa nesťažuj že Ti zrazu niečo s tým spojené nefunguje.
Teraz riesim nieco ine - ci mi nieco bude fungovat popri Unity. A dokonca som ani neuvazoval o uplne inom prostredi, zatial som skusal len ine vetvy Gnome: Shell a Cinnamon. Ale vyzera to tak, ze do Ubuntu 12.10 sa nehodi ani jedno, asi sa nakoniec nevyhnem reinstalacii.
Takže, naozaj na Tvoju otázku neexistuje odpoveď. Alternatíva ktor´u používam k spokojnosti niekoľko rokov Ťa neoslovila.
Good luck.
Jedná sa o zaujímavý experimentálny spôsob učenia sa keď človek pozoruje koľko šróbikov môže vybrať z hodiniek kým budú schopné aspoň tikania.
Presne toto vidím v Tvojom popise.
Ale, pokiaľ sa chceš Ty takto nelogicky učiť riešiť technologické problémy, prečo potom smeruješ otázky na iných? Výsledok Ti v tom prípade dá len fragment mozajky. A vzhľadom na vývoj, tak sa v kľude môže jednať o iný fragment ako si z technologického hľadiska odstránil za účelom vytvorenia problému.
Mozem byt spokojnym pouzivatelom hodiniek, nezaujimat sa, ako funguju, a ked sa mi pokazia, zajst s nimi k hodinarovi. Ked s nimi nebudem spokojny, kupim si nove.
Alebo mozem spekulovat, ci by som ich nevedel nejako vylepsit, s rizikom, ze ich uz nerozchodi ani ten hodinar a kupe novych sa nevyhnem. Ale s o to vacsou radostou, ked sa mi tie srobiky podari spravne poskladat a ono to bude opat fungovat, v idealnom pripade lepsie ako predtym. :-D
Tomu pochopiteľne zodpovedá aj pôvodná otázka. Pýtal si sa čo prežije tvoje zásahy.
Len si musim predtym otestovat, ci budem vediet korektne preniest kompletny obsah webovych prehliadacov. S ostatnym by hadam nemal byt problem.
Prípadne si vytvor vlastné distro
Fedora je totiž (ako každý starý Linux) parádna distribúcia a umožňuje svojím verným veru všeličo ....
Grafický nástroj na vytváranie VLASTNÉHO lin. zostavenia pod Fedora sa volá:
Revisor
Pre začiatočníkov aj tu:
Jednoduché grafické postupy s Revisor.
Chce to iba chuť a odvahu nebyť sračka a zmeniť názor na to, čo všetko dokážeš. (Nebudem Ti citovať rôzne hip-hop-ové texty, dobré ich už dávno cez svoje srdce poznáš, tak konečne zarev jak ten Lev ...)
To srdce Leva, ktoré nosíš si si v sebe, nedovolím nikdy zabiť v Tebe ....
Tak ako ?
Chápeš?
dodedo
Niektoré veci chápeš lepšie, a niektoré zase horšie...
Niektoré veci chápeš lepšie a niektoré zase horšie.
Včera som kúpil IDE/USB adaptér a doniesol som si domov jeden HDD, keď si nájdem čas, skúsim tú Fedoru.
Lebo omylom vyberieš ten disk čo máš v ntb,a premažeš grub čo tam je a staneš sa závislí od toho systému čo bude na tom testovacom disku, lebo akonáhle ho zmažeš tak grub začne nadávať, že mu chýba, hoci funkčný OS stále budeš mať na tom primárnom disku čo máš v ntb, potom to neni úplne lahké opraviť, takže pozor na to.
To Ubuntu tlacidlo mi hned udrelo do oci, ale nemal som cas sa nad tym zamyslat, nenapadlo ma, ze si to takto skombinoval.