Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí

Sekcia: Aplikácie & Desktop 26.12.2012 | 21:33
Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
Zatial nevidim "do hlbky" Linuxu, tak sa chcem opytat na vase skusenosti (resp. znalosti), co sa tyka roznych grafickych prostredi na roznych distribuciach. Resp. ich kompatibility. Viem, ze niektore distribucie maju "v sebe" viacero prostredi, ine len jedno, ale dalsie sa daju doinstalovat. Preco sa vlastne pytam?

Vyse roka aktivne pouzivam Ubuntu. Po pociatocnom tapani som vo vydani 12.04 zakotvil pri Gnome Shell, fungoval mi celkom pekne, bol som spokojny. Po upgrade na 12.10 mi Shell zacal blbnut, vlastne hned po upgrade som ho musel odinstalovat a nanovo nainstalovat, aby mi to chodilo. Zakratko som aj tak presiel na stabilnejsie Unity a nedavno som Shell uplne odinstaloval, aby mi nevyskakovalo tolko chybovych hlaseni.

Pred par dnami som si doinstaloval Cinnamon, moznostami konfiguracie sa mi paci viac ako Unity (hoci tiez su veci, ktore ma riesene horsie ako Shell alebo Unity). Ale nie je to ono, jednak som uz parkrat zaregistroval niekolkonasobne dlhsie prihlasovanie alebo odhlasovanie, jednak mi uz 2x zamrzol. Raz "docista docista", ked pomohlo len tvrde vypnutie pocitaca, druhykrat mi sice ikonky, na ktore som klikal, preblikovali, ale aplikacie sa nespustili. Nastastie som sa mohol aspon odhlasit a prepnut na Unity.

Ako to teda je, musi distro "oficialne" podporovat dane prostredie, aby som mohol ocakavat, ze bude fungovat bez problemov, alebo by to teoreticky fungovat malo vzdy, len sa obcas vyskytnu nejake softverove konflikty, ktore sposobuju problemy?
    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:07
      Avatar default Debian  Používateľ
      Podla mňa očakávať nemôžeš vôbec nič, neni spolah na nič. Ani v stabilnom vydaní nemusíš mať pokoj, ak napríklad máš starý program v, ktorom je bug, nemusí byť aktualizovaný ak sa napríklad oprava dodáva iba s celou novou verziou, a ak by si to aj spravil ručne, zas tá nová verzia môže mať svoje nové bugy. Takže podľa mňa je všetko do poslednej veci relatívne, preto mám rád taký štýl, že dám si distro, keď sa mi páči, a ja som zo všetkým spokojný nerobím radšej ani updaty , lebo na čo? A dakto si zas veselo updatuje, skúša nové veci a nemusí mať problém. Poznám také prípady. Proste nechcem ti nejak brať istoty niečoho, ale podľa mňa univerzálna odpoveď na tvoju otázku neexistuje, pretože sa stále niečo mení. Je to môj subjektívny názor, ale som o ňom pevne presvedčený. Ak ti mám poradiť, tak nájdi distro, ktoré ti vyhovuje, daj si tam všetko čo potrebuješ, a keď všetko pôjde a nebude ti nič chýbať, tak zbytočne nešpekuluj, ako s tým ubuntu 12.04 , mal si funkčný systém, ktorý si vymenil za peklo, neviem či si k tomu vôbec mal nejaký dôvod. Ja by som updatoval len veci čo ma zabezpečia, ak je ohrozená moja bezpečnosť, alebo veci čo nutne potrebujem, ale nie vyšiel nový chromium, všetko mi ide, tak si dám novú verziu a tam mi zrazu seká zvuk, dejú sa blbosti , k čomu je to dobré?
      R.K
      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:42
        mascoo   Návštevník
        kompatibilita nikdy nebude idealna , na ubuntu je najlepšie asy unity , ked chceš kde tak kubuntu čisto bez toho aby si do ubuntu inštaloval kde atd , vždy je najlepšie to predvolené . a myslím si že aj aktualizovať ubuntu 12.04 na 12.10 tieš nebolo vhodné riešenie . ale pri čistej inštalacii by problem určite nebol
        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:54
          Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
          KDE som mal v Ubuntu nainstalovane este v 11.10, do 12.04 som ho uz neinstaloval prave kvoli skusenosti, ze v Ubuntu sa to potom vsetko zmixuje dohromady. Obcas si najdem chvilku a skusim si nieco vo VirtualBoxe a tam som videl, ze distribucie, ktore maju Gnome aj KDE (nie ako Ubuntu a Kubuntu, co su de facto dve samostatne distribucie), v tom maju (resp. mozu mat) poriadok. Tusim to bola Mageia, uz sa nepamatam.

          Ak raz budem menit distro, mozno si vyberiem prave nieco taketo, aby som mohol skusat KDE a Gnome nezavisle od seba, bez toho, aby ich aplikacie boli v menu pomiesane.

          Ale momentalne riesim, co dalej s mojim Ubuntu. Po problemoch s Cinnamonom zase bezim na Unity...
        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:54
          Avatar default Debian  Používateľ
          Rofl za to slovo "na ubuntu je najlepšie asy unity" , to si mi veľmi zlepšil náladu :) , tie problémy čo má vôbec nemusia byť dielom upgradu, ak je chyba v samotných nových balíkoch, tak je to jedno, aj keď s tým, že je to istejšie súhlasím. Ale podľa mňa je jedno z hladiska stability či si dá ubuntu, potom sa rozhodne dať si tam KDE do toho, alebo si dá rovno kubuntu, tam ide o to isté. Rozdiel je len v poriadku v systéme.
          R.K
          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 03:15
            mascoo   Návštevník
            tak chápeš region trnava a frašták , tun sa šecko píše ináč jak inde na slovensku x)
            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 10:50
              Avatar default Debian  Používateľ
              :D :D
              R.K
      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:48
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Ved vravim, ze este s Linuxom nemam vela skusenosti. A k comu je to dobre? Nebyt toho upgrade, nevedel by som, ze upgrade moze niekedy narobit poriadnu paseku. :-)
        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:55
          Avatar default Debian  Používateľ
          No mohol si sa ma spýtať :D .
          R.K
          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 22:59
            Avatar default Debian  Používateľ
            A nieje isté, či problémy čo máš spôsobil ten upgrade, ale môžeš to vylúčiť novou inštaláciou, ale neviem či by nebolo lepšie prehodnotiť situáciu, a zamyslieť sa nad tým čo som napísal v prvom príspevku.
            R.K
            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 23:17
              Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
              či by nebolo lepšie prehodnotiť situáciu, a zamyslieť sa nad tým čo som napísal v prvom príspevku.
              Co mas na mysli?
              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 23:35
                Avatar default Debian  Používateľ
                No, musíš sa rozhodnúť sám, ale ja by som na tvojom mieste, dal novú inštaláciu Ubuntu 12.04 , pridal si tam gnome3 ako vtedy, a keď všetko pôjde zakázal by som aktualizácie, a sledoval len kritické záplaty, neaktualizoval veci, ktoré idú a nepotrebujem novšiu verziu.
                R.K
                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 26.12.2012 | 23:42
                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                  OK, zvazim. Z hladiska stability je to urcite dobra volba.
                  Na druhej strane - cim viac mi to blbne a cim viac novych veci skusam, tym viac sa pri tom mozem naucit. :-)
                  • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 01:19
                    Avatar default Debian  Používateľ
                    Čo tak to spraviť ako ja, mám 2 disky, na jednom by mal byť primárny os, a na druhom testujem / učím sa , problém je v tom, že momentálne to na prvom disku nič nemám, kedže som ešte nezakotvil, ale to je môj prípad. Pretože dakedy sa ti stane, že proste potrebuješ mať funkčný systém a nemáš čas sa s niečím babrať.
                    R.K
                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 01:28
                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                      Do notebooku 2 disky nenatlacim, takze ten druhy by musel byt externy... alebo to mat na jednom disku. Uvazoval som aj o tej moznosti... ale brzdi ma prave to, co spominas - potreba funkcneho systemu. Preto som aj zostal pri 12.10, hoci niekolkokrat denne odklikavam chybove hlasky. Jednoducho sa mi nechce venovat sa zase zalohovaniu vsetkych nastaveni, instalacii a prisposobovaniu systemu. Vlastne mam problem najst si tolko volneho casu naraz.
                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 01:36
                        Avatar default Debian  Používateľ
                        Ja zas rád ladím veci odznova, až na niektoré (apache) , preto si niektoré konfigurácie prenášam aj na iné distrá. Nájdi si čas, a vytuň to ubuntu 12.04 a daj mu potom pokoj, ale virtualbox nemám rád, pretože ja chcem vidieť ako by dané veci šlo na mojom pc, tam sú odlišnosti, pre mňa podstatné. Ja mám ten testovací, starý 20gb IDE disk, existuje taká sranda, čo ti spraví z IDE => USB , takže ak máš doma starý disk, zožen si tú redukciu a máš. Kamarát mal takto systém, zo starého ntb sa mu dal vybrať IDE disk, a na ten si kúpil tú redukciu, a dal si na to systém, ktorý bol zároveň prenosný. Možností je viac, len je dobré mať vždy dakde 100% funkčný OS . Ja sám to nemám, pretože neviem čo použiť, tak to zisťujem, našťastie ja mám času kopec na to.
                        R.K
                        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 06:19
                          Martin   Návštevník
                          ja mám pre istotu funkčný systém na usb kľúči lebo ten na disku rozdrbem tak do mesiaca :-)
                          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 10:52
                            Avatar default Debian  Používateľ
                            Aha, no tak potom čo? To máš parádne. Vzhľadom k novým skutočnostiam, by si mal svoju otázku prekvalifikovať. Čo chceš vlastne vedieť?
                            R.K
                            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 10:53
                              Avatar default Debian  Používateľ
                              Aha, nečítal som meno :D . Tak nič.
                              R.K
                              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 21:44
                                Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                :-)
    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 16:16
      WlaSaTy   Návštevník
      Je to veľmi jednoducho. Aby si mal garantovanú funkcionalitu, tak ju musí niekto zložiť a otestovať. Tí ľudia musia aj niečo jesť a bolo by vhodné aby aj niekde bývali kde majú vodu a elektrinu. Takže, môžeš očakávať že dostaneš niečo fungujúce bez jedinej chybyčky je mierne nainvé. To pochopíš, až keď Ťa prestanú živiť rodičia a budeš sa snažiť vyžiť zo svojej výplaty.

      Ak potrebuješ niečo fungujúce za každých podmienok, tak si môžeš zaplatiť za podporu k enterprise verzii. Ak nechceš platiť, tak sa môžeš spolupodieľať na testovaní a odhaľovaní chýb ktoré vedú k ich odstráneniu tak aby sa pokrok napredoval.
      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 21:50
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        No dobre, teoreticku cast mame za sebou, skusme nieco z praxe. Ako to teda vidis? Ubuntu odporucas len s Unity, ak chcem funkcny Cinnamon, tak Mint, ak davam prednost Shellu, tak si mam vybrat distro s default Shellom?

        (Len skoda, ze vsetky tieto tri Gnome prostredia maju svoje plusy aj minusy... a ja nie som taky frajer, aby som ich skombinoval do jedneho, co mi bude vyhovovat po vsetkych strankach... :-( )
        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 22:04
          Avatar default Debian  Používateľ
          Skús fedoru s gnome-shell . =17
          R.K
          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 23:48
            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
            Neviem, kedy sa dokopem k reinstalacii na tomto stroji, ale keby sa mi v praci podarilo dostat k niecomu vykonnejsiemu, ako je ta stara sunka, co mam momentalne, tak asi skusim Fedoru alebo Mageiu. Teraz mozem nanajvys Lubuntu. :-)
        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 23:28
          WlaSaTy   Návštevník
          Musím Ťa sklamať, to bola praktická odpoveď.

          A keď chceš predchádzať podobným problémom, tak si nainštaluj naraz dva hlavné metabalíky aby si mohol v prípade núdze prepnúť na niečo iné. Ja tak mám nahodené xubuntu-desktop a lubuntu-desktop naraz. Grafické 3D efekty nepovažujem za potrebné. A fungujem bez problémov. Ak sa mi niečo na jednom nevidí, tak sa prihlásim do iného.
          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 23:46
            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
            Donedavna som mal Unity+Shell, momentalne mam Unity+Cinnamon.
            Kedysi som maval aj XFCE alebo KDE, ale potom je v tom Ubuntu chaos...
            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 23:50
              WlaSaTy   Návštevník
              Nerozumiem pojmu chaos.

              Máš malý disk v čase keď sa kapacita meria na TB?
              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 01:07
                Avatar default Debian  Používateľ
                Skôr má na mysli duplicitné aplikácie, a pomiešané gui.
                R.K
                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 01:13
                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                  Ano, aplikacie KDE a Gnome boli pomiesane, nehovoriac o tom, ze velku cast z nich som vobec nepotreboval. A napriklad monitory systemu som mal dva, chvilku mi trvalo, kym som pochopil, preco. :-)
                  • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 01:28
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Jeden o koze, druhý o voze. Ja som hovoril o XFCE versus LXDE a Ty hovoríš o Gnome versus KDE. Gnome a KDE si zo sebou ťahajú haldu applikácií. Ale XFCE alebo LXDE sú len minimalistické prostredia bez balastu.

                    A to, že menu s aplikáciami je trochu väčšie na monitore kde sa zmestí ešte viac je ozaj argument hodný diskusie. Rovnako ako to, že sa to nepomestí na disk lebo tam máš programy čo nepoužívaš.

                    Pripomínaš mi kamaráta ktorý si povedal že ma veľký systém a tak z neho niečo natvrdo odmaže. Podľa jeho uváženia. Dopadlo to podľa očakávania, reinstall.

                    Nebude náhodou príliž veľké vŕtanie sa v systéme zdrojom Tvojej otázky?
                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 01:40
                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                      Nebude. :-)

                      Mam dojem, ze aj XFCE (resp. xubuntu-desktop) so sebou nesie nejaky balast, aj ked tolko vela ako v pripade KDE ho urcite nebude.
                      A kolko sa mi toho zmesti na disk a displej, je jedna vec, druha vec je, ze sa v tom treba aj orientovat, co v pripade nainstalovaneho balastu znamena venovat tomu jalovy cas naviac.
                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 01:55
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                        Všetky tie *-desktop sú meta balíky, nesú informáciu aké balíky má systém nahodiť. Už si presne nespomínam na názvy balíkov preto budem len tipovať, napr v Debiane keby si nahodil kde, nahodí ti plno vecí ktoré nechceš, ale keby si nahodil kde-core plus kdm máš len základ. Ale na druhej strane ti bude veľa vecí chýbať a musíš hľadať čo musíš doinštalovať.
                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 02:00
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                        Takže buď si nahodíš komplet desktop s plno softom ktorý nevyužívaš ale s najväčšou pravdepodobnosťou ti všetko hneď pôjde, alebo len základ a dodatočne budeš hľadať balíky, ktoré potrebuješ. Musíš si na to nájsť čas a hrabať sa napr v Synapticu a zisťovať, ktoré balíky využívaš a ktoré nie, ale hovorím stále je riziko že ti bude aj tak niečo chýbať.
                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 10:37
                      Avatar default Debian  Používateľ
                      Dakto má rád poriadok v systéme, ani si nevieš predstaviť ako aj mňa štavalo keď som mal 2 programy na to isté. Ja bordel v pc neznášam , a preto sú 2 možnosti pri používaní dvoch prostredí:

                      1. -Nainštalovať 2 metabalíky
                      - Povyhadzovať veci čo nechcem, s tým, že dávam pozor či dané odstránenie neberie zo sebou aj ďalšie programy, hlavne nie programy čo končia na *-desktop , ubuntu je totiž v tomto majster, zmažeš jeden smiešny program, a zrazu nemáš celú grafiku

                      2 - Elegantnejší, ale náročnejší:
                      - Nainštalovať len základne balíky prostredí, a potom k tomu podľa uváženia pridať software

                      Poznámka: KDE je vážne humus, potrebuješ od nich jeden program, a ono ti to chce hneď vo väčšine prípadou nainštalovať spolu s ním celé prostredie
                      R.K
                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 13:13
                        WlaSaTy   Návštevník
                        Zrovna toto by som pochopil v minulom tisícročí keď boli disky 500krát menšie ako sú teraz. Takže podľa teba je lepšie manuálne vyhodiť zo systému vec o ktorej nevieš že ju potrebuješ? Veď potom sa spýtame že ako je možné že mi to blbne keď som si to pokazil. Ja som s tým nič nerobil, to to blbé (dosaď si náhodné distro) má v sebe chybu.
                        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 13:22
                          Avatar default Debian  Používateľ
                          Toto je problém uživateľov keď si nesledujú čo sa maže, ja keď mám rád poriadok v menu, a mám svoj výber programov, tak mi tam nemajú čo byť blbosti, ty si typ človeka , ktorému to je jedno, ale dakto má rád v menu len programy , ktoré používa.
                          R.K
                          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 13:43
                            WlaSaTy   Návštevník
                            Na jednej strane súhlasíš, že je to nesprávne a na druhej strane priznávaš že to robíš aj Ty. Skús sa pozrieť koľko je otvorených otázok teraz a len tu kôli takémuto nezmyselnému chovaniu.
                            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 13:59
                              Avatar default Debian  Používateľ
                              Lenže ja keď dačo mažem, čo bolo v systéme, tak sledujem čo s tým ide preč, a tak sa mi nestane, že by som vymazal niečo čo nechcem. Keď to dakto nevie pochopiť tak nech to nerobí, to je každého osobná vec, ja len vravím ako to je. Ja som pánom svojho systému a keď sa mi nepáči, že tam mám dačo čo nechcem tak to dám preč a hotovo.
                              R.K
                              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 18:40
                                WlaSaTy   Návštevník
                                Áno, a ku všetkému čo s tým ide preč si nielen zistíš načo sa ten program používa, ale aj vieš aké naväznosti na chod systému majú činnosti tých programov čo idú v rámci tzuningu preč. Takže, vlastne máš tak detailné znalosti, že dokážeš vytvoriť vlastnú distrubúciu od základu.

                                Toto ja neriešim, a nevšimol som si že by som mal príliž veľa ikoniek v neprehľadnom menu. Takže ani neriskujem, že by som niečo odpálil. A funguje mi to v rámci očakávaní.

                                Naozaj mi nestojí tých pár milisekúnd denne ktoré miniem a pohyb kurzorom pri výbere správnej aplikácie za rozmýšľanie či si nejako nepokazím systém.
                                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 18:47
                                  Avatar default Debian  Používateľ
                                  Začíname sa cykliť , ukončujem túto debatu, pretože na takýto príspevok už som reagoval.
                                  R.K
                        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 14:41
                          Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                          Jedna vec je mazat nieco, comu clovek nerozumie, druha vec neinstalovat krizom krazom rozne prostredia. Nie je podstatne, ci mam na HDD volnych 50 alebo 500 GB. Ale ked pouzivam napriklad 5 aplikacii aktivne a dalsich 15 obcas, tak je rozdiel, ci ich hladam medzi 50 aplikaciami, alebo medzi 250. Dobre, Ty si mozno pamatas nazvy vsetkych aplikacii, co pouzivas, ja si este niektore nepamatam a musim ich hladat v menu.
                          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 14:46
                            Avatar default Debian  Používateľ
                            +1
                            R.K
                          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 18:46
                            WlaSaTy   Návštevník
                            Áno, presne o tom som hovoril. Jeden o koze a druhý o voze.

                            Ty si nainštaloval dve prostredia Gnome a KDE, čím si nainštaloval približne dvojnásobok aplikácií. To bola pre Teba negatívna skúsenosť, keďže Ťa vytáčalo, že si občas klikol na inú ikonku. A na základe tohoto hovoríš ako majster sveta.

                            Znova opakujem, riešenie ktoré používam ja (XFCE spolu s LXDE) neinštaluje do systému dvojnásobok aplikácií. Takže sa ozaj nemáme o čom baviť.

                            A na záver, ak budeš vyhadzovať komponenty ktoré boli v hlavnom metabalíku ktorý robí distribúciu funkčou, tak sa Ti to vždy rozpadne pod rukami. Skôr alebo neskôr. Takže, na otázku že ktoré prostredie prežije tzuningový zásah existuje len jedna odpoveď. Negaívna.
                            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 18:51
                              Avatar default Debian  Používateľ
                              Záleží od aplikácii, ak napríklad ja používam VLC, a Chromium tak načo mi je v systéme gnome-mplayer a firefox? Ale mi sa na tomto proste nezhodneme, ale už aj keby bol môj dôvod len pocit čistoty, stále je to dôvod . Nerozumiem prečo by to malo niečo pokaziť. Ale je jasné keby som mal xfce a začnem mazať veci ako thunar, xfwm , a podobné, že nemusím dopadnúť dobre, ale to je niečo iné, navyše to je ubuntu. Ale napríklad v takom gentoo sú tieto veci ako volitelné závislosti.
                              R.K
                              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 22:24
                                WlaSaTy   Návštevník
                                Balíčky s VLC sa v poslednej dobe linkujú už len s QT, teda knižnicami pracovného prostredia KDE. Nerozumiem, prečo by si mal teda miešať KDE a Gnome ak Ti ide o čistotu.

                                Rob si ako chceš, ale potom sa nesťažuj že Ti zrazu niečo s tým spojené nefunguje.
                            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 21:19
                              Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                              Gnome a KDE som mal spolu cca pred rokom, ked som s Ubuntu zacinal.
                              Teraz riesim nieco ine - ci mi nieco bude fungovat popri Unity. A dokonca som ani neuvazoval o uplne inom prostredi, zatial som skusal len ine vetvy Gnome: Shell a Cinnamon. Ale vyzera to tak, ze do Ubuntu 12.10 sa nehodi ani jedno, asi sa nakoniec nevyhnem reinstalacii.
                              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 22:18
                                WlaSaTy   Návštevník
                                Čokoľvek, do čoho sa budeš vŕtať viac ako je zdravé a bez patričných znalostí sa skôr či neskôr rozpadne. A Ty sa nevyhneš reinštalácii. Aj keby to mala byť kopa sena na konci humna.

                                Takže, naozaj na Tvoju otázku neexistuje odpoveď. Alternatíva ktor´u používam k spokojnosti niekoľko rokov Ťa neoslovila.

                                Good luck.
                                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 22:44
                                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                  Nehovorim, ze je Tvoja alternativa zla... ale ma jeden hacik: cim menej problemov, tym menej sa naucim. :-) A kedze na nejake systematicke studium Linuxu cas nemam (a v najblizsich rokoch asi ani nebudem mat), tak sa ucim na rieseni aktualnych problemov...
                                  • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 22:57
                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                    Správne, ja som sa na tom veľa naučil, až tomu nemôžem veriť.
                                    R.K
                                  • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 28.12.2012 | 23:10
                                    WlaSaTy   Návštevník
                                    To, že z bicykla zložíš reťaz a budeš sa tam snažiť zavesiť klinový remeň Ti nevyrieši problém s zadýchavaním sa pri jazde do kopca. Skôr to spôsobí niečo iné.

                                    Jedná sa o zaujímavý experimentálny spôsob učenia sa keď človek pozoruje koľko šróbikov môže vybrať z hodiniek kým budú schopné aspoň tikania.

                                    Presne toto vidím v Tvojom popise.

                                    Ale, pokiaľ sa chceš Ty takto nelogicky učiť riešiť technologické problémy, prečo potom smeruješ otázky na iných? Výsledok Ti v tom prípade dá len fragment mozajky. A vzhľadom na vývoj, tak sa v kľude môže jednať o iný fragment ako si z technologického hľadiska odstránil za účelom vytvorenia problému.
                                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 29.12.2012 | 02:55
                                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                      No dobre, takze mam dve moznosti:

                                      Mozem byt spokojnym pouzivatelom hodiniek, nezaujimat sa, ako funguju, a ked sa mi pokazia, zajst s nimi k hodinarovi. Ked s nimi nebudem spokojny, kupim si nove.
                                      Alebo mozem spekulovat, ci by som ich nevedel nejako vylepsit, s rizikom, ze ich uz nerozchodi ani ten hodinar a kupe novych sa nevyhnem. Ale s o to vacsou radostou, ked sa mi tie srobiky podari spravne poskladat a ono to bude opat fungovat, v idealnom pripade lepsie ako predtym. :-D
                                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 29.12.2012 | 07:48
                                        WlaSaTy   Návštevník
                                        Áno. Lenže Ty si priznal, že sa nechceš učiť mechaniku. Takže s tým experimentom vyhráš lotériu.

                                        Tomu pochopiteľne zodpovedá aj pôvodná otázka. Pýtal si sa čo prežije tvoje zásahy.
                                        • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 30.12.2012 | 12:37
                                          Avatar default Debian  Používateľ
                                          No, dokonca fedora narozdiel od ubuntu píše už v grafickom správcovi softwaru čo sa odstráni, alebo čo sa doinštaluje, čo ma sprosťuje potreby používať terminál, a zároveň je možné vyhlásiť to za dobrú distribúciu pre začiatočníkov, lebo takto pekne vidia čo mažú. Nie ako v lubuntu, že dám odstrániť pcmanfm, a zrazu je bez varovania fuč celí metabalík lubuntu.
                                          R.K
                                          • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 30.12.2012 | 14:02
                                            Avatar default Debian  Používateľ
                                            No prosím, povyhadzoval som veci aj čo boli zo systémom, dokonca také čo som sa viac bál, aj selinux celí som dal preč, a všetko ide ako má.
                                            R.K
                                            • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 12:59
                                              Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                              Mozno najblizsie skusim Fedoru aj ja. Takto pozitivne ladenu recenziu som v pripade Ubuntu 12.10 urcite necital.
                                              Len si musim predtym otestovat, ci budem vediet korektne preniest kompletny obsah webovych prehliadacov. S ostatnym by hadam nemal byt problem.
                                              • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 13:05
                                                Avatar default Debian  Používateľ
                                                link Toto si myslel, tým niečo medzi? :D
                                                R.K
                                                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 13:14
                                                  Avatar default Debian  Používateľ
                                                  R.K
                                                • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 15:06
                                                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                  ???
                                                  • Re: .... spin Fedora 02.01.2013 | 15:59
                                                    Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                    Keď som si to čítal, napadlo ma, že keďže vôbec zatiaľ nepoznáš štruktúry Fedora projektu, určite nevieš o takzvaných "SPIN-och", ktoré komunita Fedora ponúka používateľom Fedora Linuxu, ktorí z nejakých dôvodov chcú modifikovaný Fedora Linux. Zoznam spinov Fedora a ich stiahnutia. (Ja UBUNTU nepoužívam a preto neviem, či má niečo podobné Fedora "spinom").
                                                    Prípadne si vytvor vlastné distro
                                                    G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                    • Re: .... spin Fedora 02.01.2013 | 20:26
                                                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                      Ak som to dobre pochopil, je to nieco podobne, ako verzie Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio).
                                                      • Re: .... spin Fedora 02.01.2013 | 20:56
                                                        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                        No tak zober odvahu, a vytvor si vlastnú lin. distribúciu (Fedora_based). Veď keď si to tu preberal a šantil taký S. Hoferek, tak prečo to nemôžeš aj Ty?? Čo si od neho horší!?
                                                        Fedora je totiž (ako každý starý Linux) parádna distribúcia a umožňuje svojím verným veru všeličo ....

                                                        Grafický nástroj na vytváranie VLASTNÉHO lin. zostavenia pod Fedora sa volá:
                                                        Revisor
                                                        Pre začiatočníkov aj tu:

                                                        Jednoduché grafické postupy s Revisor.
                                                        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                        • Re: .... spin Fedora 02.01.2013 | 22:54
                                                          Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                          Vdaka za tip, mozno to skusim, ked raz zostanem bez prace. :-) Zatial sa musim uspokojit s hotovymi rieseniami, zvlast ked s rpm based distrami zatial nemam ziadne skusenosti.
                                                          • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 12:49
                                                            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                            Byť zamestnaný s tým nesúvisí, lstulajter.
                                                            Chce to iba chuť a odvahu nebyť sračka a zmeniť názor na to, čo všetko dokážeš. (Nebudem Ti citovať rôzne hip-hop-ové texty, dobré ich už dávno cez svoje srdce poznáš, tak konečne zarev jak ten Lev ...)
                                                            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                            • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 14:18
                                                              Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                              No ved keby som mal jeden pocitac na experimentovanie, tak sa do toho pustim hned, ale okrem toho, na ktorom pracujem, mam k dispozicii len stare sunky. A ten hlavny si rozbabrat nechcem, ked mam volny cas rozdrobeny na mnozstvo kratkych usekov.
                                                              • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 14:22
                                                                Avatar default Debian  Používateľ
                                                                Stačí ti zohnať si dáky starý disk ako ja, mám 20gb starý IDE, a môžem si tu robiť čo chcem
                                                                R.K
                                                                • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 16:08
                                                                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                                  Starych IDE diskov mam v praci na mraky, ale do notebooku ich nevlozim, iba ak ich pripojim cez USB.
                                                                  • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 16:32
                                                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                                                    veď už sme sa o tomto bavili, si kúp tú redukciu, a máš paráda môžeš testovať. USB klúč nieje pre malý počet zápisov dobré riešenie, tých IDE diskov navyše ani neni škoda, a majú podstatne vyšší počet zápisov
                                                                    R.K
                                                              • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 22:06
                                                                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                Tak, ako si sa rozhodol, kurva ?!

                                                                To srdce Leva, ktoré nosíš si si v sebe, nedovolím nikdy zabiť v Tebe ....

                                                                Tak ako ?
                                                                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 22:45
                                                                  Avatar default Debian  Používateľ
                                                                  Prečo ti vôbec nezáleží na úrovni tohoto portálu?
                                                                  R.K
                                                                  • Re: .... spin Fedora 03.01.2013 | 22:51
                                                                    Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                    Pretože nezáleží na úrovni tohoto (a iného) portálu. Pretože je rozhodujúce iba JEHO rozhodnutie, iba to má v následujúcom období akúsi cenu ...

                                                                    Chápeš?
                                                                    G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                    • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:17
                                                                      Avatar default Debian  Používateľ
                                                                      Omyl, tebe na tom nezáleží. A ak si myslíš, že si si tým repom hustý tak si na omyle. Nechápem prečo človek ako ty, čo sa vyzná a chce pomôcť linuxu sa presadiť (očividne) musí takým spôsobom vystupovať, ja nechcem aby sme boli všetci rovnaký, mám rád originalitu, ale rešpektujem niektoré veci, a podľa mňa by bolo dobré baviť sa na úrovni, pretože tým nič nepokazíš, zatiaľ čo keď sa na úrovni nebavíš tak s tým vieš ľudí naštvať/odradiť, nemá to úroveň proste, je to neprofesionálne, a niesom jediný komu to vadí. Zatiaľ čo neviem, že by dakomu vadilo, že ja nepoužívam vulgarizmy. Chápeš? Lebo ja nechápem o čo ti vlastne ide. A nieje to nič osobné, ja by som bol rád keby sme sa všetci bavili na úrovni. Aj aby neboli spori, lebo to je jeden s možných dôvodov zle fungujúceho portálu. Tak preto by ti mohlo na tom záležať. Vyjadriť svoj názor sa dá aj slušne, a namiesto nadávania na niekoho by si dakedy sa mal radšej snažiť riešiť problém, lebo nadávaním to nevyriešiš, aj od Stana so videl snahu niečo spraviť aby sa nejak urovnali vzťahy, ale mne sa zdá, že tebe na tom nezáleží. Dobre fungujúca komunita je základ podľa mňa.
                                                                      R.K
                                                                      • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:30
                                                                        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                        Prisahám na celý linuxový ekosystém, že Ťa nechápem a nerozumiem. Čestne a úprimne Ti hovorím, aby si to vysvetlil, nie som génius, takže nerozumiem, sorry ...
                                                                        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                        • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:32
                                                                          Avatar default Debian  Používateľ
                                                                          Nemá to význam.
                                                                          R.K
                                                                          • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:34
                                                                            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                            ČO nemá význam, vysvetli to, pls.

                                                                            dodedo
                                                                            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                            • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:38
                                                                              Avatar default Debian  Používateľ
                                                                              No vysvetlovať ti čo je to slušnosť, mama ťa to zjavne nenaučila.
                                                                              R.K
                                                                              • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:38
                                                                                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                                Opakujem, čo si Ti zdá neslešné, pls. napíš.
                                                                                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                    • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:28
                                                                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                                                      z neutrálneho hladiska... myslím, že je ťa veľmi ťažké pochopiť a ak s tým má viac ľudí problém, tak je asi niečo niekde na P... poriadne zamyslenie....
                                                                      • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:31
                                                                        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                        Ticho tam.

                                                                        Niektoré veci chápeš lepšie, a niektoré zase horšie...
                                                                        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                        • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:37
                                                                          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                                                          niekedy sa opakuješ ako retardované dieťa krížené s pokazenou platňou... a niekedy síce tiež, ale ešte si na seba hrdý...
                                                                          • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 00:41
                                                                            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                            Môj milý.

                                                                            Niektoré veci chápeš lepšie a niektoré zase horšie.
                                                                            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                            • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 20:29
                                                                              Dumaru   Návštevník
                                                                              Neviem na čom frčíš, ale dám si to 2x,,,
                                                                              • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 21:47
                                                                                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                                                                :-)
                                                                                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                                                                • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 13:26
                                                                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                                  Myslím, že je najvyšší čas túto debatu ukončiť, už to dosť odbočilo od pôvodnej otázky. :-)

                                                                  Včera som kúpil IDE/USB adaptér a doniesol som si domov jeden HDD, keď si nájdem čas, skúsim tú Fedoru.
                                                                  • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 13:26
                                                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                                                    super !
                                                                    R.K
                                                                  • Re: .... spin Fedora 04.01.2013 | 13:32
                                                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                                                    !!!!!!!!!! LEN SI DÁVAJ VEĽKÝ POZOR KAM INŠTALUJEŠ ZAVÁDZAČ (GRUB) !!!!!!!!!!

                                                                    Lebo omylom vyberieš ten disk čo máš v ntb,a premažeš grub čo tam je a staneš sa závislí od toho systému čo bude na tom testovacom disku, lebo akonáhle ho zmažeš tak grub začne nadávať, že mu chýba, hoci funkčný OS stále budeš mať na tom primárnom disku čo máš v ntb, potom to neni úplne lahké opraviť, takže pozor na to.
                                                                    R.K
                                                  • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 18:16
                                                    Avatar default Debian  Používateľ
                                                    No čo, naval som to guinity , si vravel , že by si rád spojil vlastnosti oboch, tak som to skúsil
                                                    R.K
                                                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 18:17
                                                      Avatar default Debian  Používateľ
                                                      Gunity*
                                                      R.K
                                                      • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 20:11
                                                        Avatar default Debian  Používateľ
                                                        alebo ak máš rád aj KDE, tak tu je GKUnity , link
                                                        R.K
                                                    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 02.01.2013 | 20:29
                                                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                                                      Aha... :-)
                                                      To Ubuntu tlacidlo mi hned udrelo do oci, ale nemal som cas sa nad tym zamyslat, nenapadlo ma, ze si to takto skombinoval.
    • Re: Kompatibilita distribúcií a grafických prostredí 27.12.2012 | 22:52
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      akurát som na ubuntu-like Minte (mentolka) v prostredí Cinnamon (škorica) alebo Mate (mäta). nie je to zlé, ale... čo ja viem... čakám na Mageia 3 a som zvedavý, čo to vyprodukuje...