proces, ktory vyuziva CPU na 90%+ (kworker)
jedna sa o proces Kworker, tento proces zatazuje vzdy iba jedno jadro CPU (vzdy CPU0) od 90 do 100% a celkovo CPU od 20-30% cim zvysuje hluk a spotrebu
tento proces ma nieco s ACPI a je to BUG (stranka k kworker bugu) este asi zo starsich kernelov
prilazam screenshot zo system monitoru a powertopu
proces nejde zabit, zastavit ani nic ine, pomoze vacsinou len vypnutie PC
HW: asus K53SC, i3 CPU atd.
co som skusal?
aktualizovat kernel (lebo je to chyba niekde v nom pravdepodobne)---nepomohlo (skusal som dva najnovsie)
aktualizovat bios---nepomohlo
pridat rozne prikazy niekde podla roznych navodov --nepomohlo
dakujem za pomoc
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Takže, vyzerá to buď na nejaký ovládač čo funguje dosť zle, alebo chýba nejaká vec systému ktorá to má prestaviť do rozumných medzí.
Keďže sa v poslednej dobe zrušila podpora pre neakcelerovaný desktop, a omaľovávanky sa spúšťajú na drzovku aj s SVGA, tak skús skontrolovať čo máš za ovládač na grafiku.
Si si tým istý, že si tie verzie prepínača grafiky a ovládača grafiky spolu rozumejú? Už minule si poukazoval na to, že nie.
Tiež si nemyslím, že to tak bolo.
Predpokladám, že na LiveCD tento problém nebol. Už len preto, že ACPI ktoré si spomínal slúži na riadenie spotreby a chladenia pričom Tebou opísaný problém súvisí s smerovaním prostriedkov (IRQ a pod.) hardware.
Stále si myslíš, že to nie je problém, keď sa Ti pri požiadavke na zvýšenie výkonu GPU prepne karta z Intel na Nvidia a to prepnutie spôsobí zaseknutie jedného jadra na plný kotol?
Ak si neni o tom tak si nakopni LiveCD a zapni na ňom nejaký stress test na jedno jadro CPU.
fullHD video pojde stale na intel grafiku
linux nema nic na automaticke prepinanie :-)
teraz sa mi podarilo zatazovat CPU na 80-90% a CPU sa nezaseklo, takze vazne mozem nazvat tento stav nepredvidatelnym
budem este intenzivnejsie testovat a zatazovat, ale ako vravis je dost mozne, ze problem je niekde s GPU, ale nemusi
A ohľadne nástrojov na prepínanie grafík cez Nvidia Optimus, tak to sa ťažko vysvetľuje. Ak výrobca nezverejní špecifikáciu potrebnú pre vytvorenie ovládača, tak to nie je chyba Linuxu.
V poslednej dobe sa trochu pohli ľady, a Nvidia sa začala chovať ústretovejšie. Takže je tu aspoň úvodná podpora ktorá však funguje len málo komu.
Ťažko povedať, či za to ústretovejšie chovanie mohol zdvihnutý prostredníček, alebo otvorenie Steamu.
Inak, skús ešte zadať kworker do google a prejsť prvých pár liniek. Je tam referencia na jeden program pre intel.
ono Nvidia optimus teda bumblbee funguje super, teraz som takmer na urovni windowsu s 3D akceleraciou
k teme: dostal som aj radu na druhom fore
"Můžete zkusit vypnout síťovku, jestli to nepomůže, pak by bylo jasné, kde je problém: sudo ip link set eth0 down"
spravil som tak a zatial co hodinku testujem tak problem nenastal, zahral som dve hry spustene cez primusrun...
dalsi komentar tam bol, ze mal takyto isty problem a ze to bol problem zas wifi karty
ja som tym prikazom vypol sietovu kartu, ktoru aj tak nevyuzivam, ale uvidim co to povie
Takéto veci sa dynamicky riešia v upstreame ak je na čom testovať. Ale kým sa dostane test z upstreamu do distribúcie, tak to hodnú chvíľu trvá.
po tomto prikaze... bude aj po restarte eth0 down?
lebo restartol som a siel som len tak surfovat na nete a potom som nehal notebook chvilu neaktivny, ze sa len obrazovka vypla resp. uzamkla (tak 15 min som bol prec) a potom ked som prisiel, tak CPU1 bol vytoceny na 97% kworkerom
obavam sa, ze budem musiet prejst na inu distribuciu co by som nerad
echo N> /sys/module/drm_kms_helper/parameters/poll
echo N> /sys/module/drm_kms_helper/parameters/poll
stale sa to obcas bugne a pomoze az restart, kazdopadne nieje to take hrozne, mozno to vyriesi az naozaj nejake uplne nove jadro a distribucia
ak by niekoho este nieco napadlo ako fixnut tento problem tak urcite rad vyskusam
echo disable > /sys/firmware/acpi/interrupts/gpe06
tento prikaz okamzite vrati CPU do normalu, uz ho len pridam nech startuje po spusteni a bude to :-)
dakujem vam za pomoc