Bezpečné odebrání USB HDD v Gnome 3.4
* * *
Ahoj, v této verzi Gnome / Nautilu není fce "Bezpečně odebrat zařízení", pouze "Odpojit". Při "odpojení" se USB HDD točí dál, po následném odpojení napájení je slyšet klapnutí parkující hlavy. Nesnižuje to životnost? Ve Win se disk při "bezpečném odebrání" softwarově zastaví a zaparkuje bez klapnutí. Díky.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skús prikaz eject s parametrom daného zariadenia či to bude aspoň tak fungovať. To by ho malo odpojiť aj od elektriky a zastaviť.
Odpojenie disku mi roky aj vypínalo externé zariadenia, ale Fedoru nemám.
Vyskúšaj najprv nainštalovať udisks (balíček, pozor nejedná sa o udisks2 !!)
potom ako root skús príkaz:
udisks --detach /dev/sdb
(to zariadenie je napr. /dev/sdb)
Funguje ??
..... samozrejme predtým v Nautilus klik na Odpojiť ...
v zozname implicitne nainštalovaného softu to vypísalo udisks-1.0.4-6.fc17 64bit . Je to ten balíček? (Ináč je tam aj udisk2-1.94.0.) Thanks.
Je to on ...
Takže cez klik v Nautilus odpojiť USB_zariadenie
a potom CLI liečbu klasikou ..
:-)
[root@norrsken norrsken]# udisks --detach /dev/sdb1
Detach failed: Device is not a drive
Bůů ?
Unable to stop drive
Error detaching: helper exited with exit code 1
USB drive: /sys/devices/pci 0000:00/0000:00:1a.7/usb1/1-4
Synchronize case: Failed
Stop unit: Failed
?
a nie
vyskúšaj.
Dotaz: Preletel som UK i CZ fóra o mäkkom vypnutí napájania USB HDD pri umount / "bezpečnom odobratí". Údajne to zmizlo počnúc nielen Fedorou 17, no aj Win 7 !? Škodí to vôbec alebo nie? Viď extrémny názor:
Re: Jak "bezpecne" odpojit ext. HDD
Příspěvek od shiro » čtv 13. pro 2012 10:13:19
Boze jake zvasty tu citam
vsetky hddd od r 1990 maju autoparking a odpojenie hardwaru vo windowse len ulozi vsetky pripadne nezapisane data a ukonci prenosy na usb disk a z neho. disk sa moze kludne dalej tocit, tym ze ho po bezpecnom odovrati v OS odpojite natvrdo sa nic nestane a normalne sa zaparkuje. Myslite ze vypinac napajania u velkych 3.5" ext. diskov robi co? presne toto iste. natvrdo vypne prud.
?? Ako jeleň som sa narodil a veru ním aj zostanem :-(
Ten eject čo píše keď je spustený pod užívateľom root alebo cez sudo?
práve že toto je treba primárne overiť: 7 z 10 hardwarárov tvrdí, že odpojenie napájania odmountovaného handradisku ničomu nevadí. HDD vraj sú v takom prípade hardwarovo ošetrené proti kolízii platní s hlavami. Preto z operačných systémov mizne softwarová funkcia detach.
Mimochodom, norrsken....
Chcem sa ešte spýtať, koľko máš na tom USB_HDD dev/sdb partícií, a aký je typ týchto partícií ??
3.5" USB 2.0 nerozdelený NTFS 1TB Seagate
3.5" USB 2.0 nerozdelený ext4 1TB Toshiba
2.5" USB 3.0 nerozdelený NTFS 750GB noname
Kompík má všetky porty USB 2.0.
Zvlášť tá Toshiba si pekne cinkne po odmountovaní a vypnutí spínača POWER. No ona si to isté stejne bude robiť, aj keď pripojenie k počítaču ani nevidela.
Ostatné HDD si cinkajú takisto no menej temperamentne... každopádne to nie je škŕŕk (viď WlaSaTy :-).
Ak by sa Ti náhodou chcelo a bola možnosť, doinštaluj si do kompu okrem Gnome aj KDE prostredie (jednoduchý základ) príkazom ako root:
Našiel som totiž viacero tvrdení (na Foŕe) o tom, že v KDE toto funguje ...
a nefunguje detach, keď je zapojené do USB 3.0. Aký máš USB port, treba si to vyskúšať ...
pozri súvis s :
https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=675627
https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=619665
Naviac, súborový systém GVfs pri odpájaní robí aj toto "hore spomínané" sync, takže sa neobávaj straty dát :-(
ale stále by som bol veľmi opatrný pri posudzovaní nulového HW poškodenia USB_HDD, ktorý sa točí a Ty mu vypneš power vytiahnutím USB kábla ....
...........................................................................................
Ja osobne používam aj naviac vo F18 (Gnome 3.6.2) Gnome Shell rozšírenie, ktorým odmontujem USB kľúč, USB_HDD nemám ... Removable Drive Menu je to akési prehľadnejšie, aspoň čo sa týka USB kľúčov ...
Nastroje na odpojenie zariadenia vyslu poziadavku programom na ukoncenie prace s prisluchajucim FS mountpoint-om. Potom sa pokusia ten mountpoint odpojit. Potom poslu jadru seriu prikazom na vytiahnutie media (CDROM/SCSI/Floppy alebo popripade Tape v specialnych pripadoch) a jadro si odchyti a transformuje prikaz na vytiahnutie media a ten v pripade USB disku prelozi do prikazu na vypnutie USB zariadenia.
Obcas to nefunguje. Momentalne je zas rozbita vrstva prekladu eject SCSI na USB2, aspon na jadrach 3.2.0 a 3.7.5 koli pridavaniu podpory pre USB3.
Ale, parkovanie hlaviciek bolo potrebne v casoch MFM diskov alebo prastarych IDE diskov pracujucich v PIO mode. V dnesnej dobe si HW parkuje hlavicky priebezne, inak by nefungoval napriklad power management. Ine to je ale v pripade ked niekto pocas zapisu odpoji disk, vtedy mu to klepne citacou hlavou po platniach.
PS: Novsie jadro sa mi nechcelo testovat. Momentalne mi bezi niekolkohodinovy job a ten ja nebudem prerusovat ked ma za sebou minimalne 80%.
Mimochodom, keby to kleplo o roztočené platne tak to bude iný zvuk ako keď sa to prilepí o parkovací magnet aj s strunou. Škŕk a cink sa dosť líšia.