Vycistenie disku
Viem, že sa to tu už riešilo no mám nainštalované Lubuntu už asi 3 mesiace a znateľne sa spomalilo (IBM A31-na začiatku to zvládal dobre, ale teraz aj štart je pomalší, aj celkovo systém).
Tu http://linuxos.sk/forum/12403/index.html píše p. Igor Hlina, že ...Linuxu proste neklesa vykon, kym root disk nezaplnis na viac ako 80%, potom uz zacne dochadzat k fragmentacii... , áno mám disk zaplnený na 98% :D ale ja netuším čo mám vymazať. Keďže mám malý disk pre Lubuntu som vyhradil 9GB+1GB Swap. Po nainštalovaní bolo zabraté už neviem koľko, ale isto do 6GB. Dáta (video,foto, dokumenty) mám na druhej partícii takže tým to nie je. Mal som voľné 5MB a po apt-get clean sa to zdvihlo na 105MB, ale to je všetko. Čo môžem všetko vymazať?
Vopred vďaka :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
/dev/sda1- Win XP -15GB
/dev/sda2- neviem čo ale v popise je W95 Ext´d (LBA) [asi rozšírený oddiel, či?]
/dev/sda5 -celé Lubuntu -9GB-ext3
/dev/sda6 - Swap -1GB
/dev/sda7 -data-ntfs
Preberanie prázdne,kôš prázdny.
Momentálne som robil v Gimpe a zostalo tam 68KB chudák vyhadzoval nejaké errory :D . Ten tweak vyskúšam ak sa bude mať kde stiahnuť :DD, to isté s boabab.
baobab
a pozri sa na zaplnenie systému. Odhadujem, že môžeš mať nejaké veci v TMP priečinkoch, zbytočne veľkú cache vo FF a podobne.sudo apt-get autoremove
Predtým zamrzol som ho natvrdo vypol a teraz nejde spustiť. Do obnovy sa dostanem a keď dám odtiaľ spustiť tak len zostane čierna obrazovka, nič nenapíše.
Ale, to je už jedno.
Neexistuje na to daky prikaz?
Myslim prikaz na pravidelne zmazanie napriklad docasnych internetovych suborov po kazdom vypnuti/restarte pc.
Rucne sa v tom hrabat, v 21 storoci.....??
Myslel som raz zadat prikaz na ich pravidelne mazanie po vypnuti/restarte pc a...zabudnut na to.
Ak nieco take existuje, tak prosim....sem s tym.
Uz davnejsie som nad tym rozmyslal.
Ved uvidim.
Ak sa neobjavi rada s tym trvalym prikazom v terminali, tak to asi tak urobim.
Problém ale nastáva s dátami ktoré vytvorili aplikácie a zabudli na ne. Napríklad napaľovanie a zabudnutý projekt. Vtedy nastúpia k slovu aplikácie ako napríklad baobab aby to človek po sebe ponachádzal mimo uloženia určeného pre dočasné súbory.