Dobrý deň prajem všetkým linuxákom.
Mám mininotebook ThinkPad Edge E135 a mám na ňom momentálne Linux Mint OS. Problém je, že mi príde hrozne pomalý na tomto PC. Existuje niečo dobré, jednoduché a rýchle? Potrebujem to len na kancelársku prácičku a občas nejaké videjká a filmy..
Skúšal som Bodhí, ale stále mi tam niečo padalo, ArchLinux sa mi zas nepodarilo ani nainšťalovať (nie som žiaden odborník, linuxi sa mi páčia pre ich antivírusové schopnosti a ich rýchlosť a minimálnu údržbu).
Ďakujem vopred :)
hwinfo
čilshw
. Odhadujem, že máš klasický a jediný problém ktorý sa tu rozoberá dosť často. Absencia správneho ovládača grafickej karty.niečo z hw sa dá dočítať tu:
http://www.sysnet.sk/lenovo-thinkpad-edge-e13-nzv67xs/
PS: Keby aj mal trpezlivosť poižívať neakcelerovaný VESA ovládač, tak prvý zložitejší program sa mu tam zasekne. Napríklad internetový prehliadač alebo nejaká 3d hra ako tuxracer.
Ahoj.
Prvý krok na samý začiatok... Ak máš BIOS 2.07 a starší skús najprv ošetriť HW cez update:http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?DocID=DS031728
Tvoj HW asi nemá optiku (CD/DVD), takže doporučujem inštalovať cez USB distribúciu ako je napr, debian 7.0
Keď to sem budeš vkladať, výstupný text musí byť medzi značkami
<pre>toto je výstup z lspci</pre>
To vyzerá, že je loadnutý modul jadra radeon a ten zamedzí insmodu fglrx (či ako sa to momentálne volá, je to už dávno čo som mal radeona). X teda buď môžu použiť VESA, alebo radeon.
No nič. Pred pár dňami som spomínal že to bude najpravdepodobnejšie v ovládači.
fglrx
keď už chceš binárne ovládače od ATI/AMD.Inak, v tomto prípade môžu byť dva zdroje problému. Buď chalan už skúšal kadečo a popridával zastarané alebo nekompatibilné repozitáre čo mu vyblokovali časť systému, alebo použitý ovládač nepapá z nejakého dôvodu nepapá danú kartu.
Prečo som asi tak odkazoval na log? Kôli obľúbenému riešeniu first match z Google to nebude.
Ohľadne toho DRI, tak tu som na vážkach. Ono to nenašlo rozhranie jadra /dev/dri, a doplnok ovládača fglrx_dri.so tým padom neskôr našiel prd. Ale DRM sa hneď na to chytil.
Ale, skús opísať čo rozumieš pod pojmom pomalý systém. Je to pomalé iba alebo aj keď je pripojený externý monitor? Pozeral si či náhodou nie je plná RAM a koľko jej je? Nevypneš na skúšku nejaké grafické efekty?
Naozaj si dal aplikovať záplaty systému? Nejako sa mi nezdá, že by distibúcia založená na Ubuntu 12.10 mala stále jadro 3.5.0-17-generic #28-Ubuntu SMP Tue Oct 9 19:31:23 UTC 2012. Totižto pri vypustení novej verzie sa občas vyskytne chybyčka, ale tú opravia v ďalšej sérii záplat. Súčasná verzia Ubuntu 12.10 má jadro 3.5.0-32. Je to síce malinký rozdiel, ale poukazuje na absenciu záplat.
PS: Vidím u ešte jeden symbolický zádrhel. Ty máš naozaj 32bit procesor? Púšťanie 32 bit kódu na 64bit CPU má za následok tiež spomalenie.
Ide to pomaly aj bez monitoru. Čo definujem pod pomaly? No proste zvýšený reakčný čas..
Čo sa týka procesoru, naozaj ani netuším čo v tom PC mám. Čo sa týka záplat - ako ich aplikovať? Ak sa jedná o aktualizácie to som spravil .. RAM si môžem pozrieť ako? Predpokladám, že na to je nejaký príkaz.. a ešte k tým grafickým efektom - fakt tu v podstate žiadne nepoužívam, nijak som to nešperkoval ani nič.. len základné veci, viac plôch napríklad (už ani neviem či to bola súčasť systému alebo som to nahodil ja..)
V tomto vlákne som sa už stratil, tak neviem ako ste poriešili ovládač pre grafiku.
Koľko programov je tam spustených, ked to žerie 2336 MB RAM ?
Vyskúšaj Linux Mint 13 alebo 14 s XFCE, čo je naozaj nenáročné prostredie s veľkými možnosťami nastavovania.
Na 5 ročnom notebooku, pokiaľ len cez prehliadač pozerám nejaké video, tak mám obsadené okolo 400 MB RAM a to na intel grafike so zapnutými kompozitnými efektami prostredia.
Inak, to pripojenie súboru sem priamo do fóra nefunguje? Skôr si ho len neskúšal.
Je možné, že nefunguje. Táto funkcia je ešte nedorobená a v prípade súboru s diakritikou vyhodí výnimku. Mám v zoznamebugov, ale ešte som sa k riešeniu nedostal ...
Offtopic: komentár bol pridaný cez vizuálny editor, alebo cez editor kódu? Ak vizuálny editor v akom prehliadači to bolo?
Tu je kód normálne naformátovaný:
Mimochodom, predpokladám že nemá nahodený ovládač aspoň na Radeon čo má v CPU:
AMD E-300 APU with Radeon
. Ale ako obvykle, tak zabudol na ďalšie pottrebné informácie. No, čo. Súri to jemu a nie nám. Takže to zdržanie si on sám robí pre seba.