Zdravím páni. Prosím o radu : mám študentský internát , cca 140 userov. Sieť nasledovne . 40Mbit linka na vstupe , router , inteligentný switch s bandwitch managementom, acl atd. Z neho rozvedené na 5 poschodí - na každom s nich wifi AP. PROBLÉM je takýto: Hlupučké dievčatká sa mi pripájajú kam len chcú- tj. napríklad na z druhého poschodia na tretie a tak miš maš krížom, až kým preťažia jedno z AP-čiek. - napríklad dve poschodia sa konektujú nie každý na svoje ale trebars všetci na druhé. VIEM- MAC filter je uplne samozrejmé riešenie, ale nemôžem ho tam z istých dôvodov použiť , jednak by som sa čosi nabehal kým by som poodpisoval macky zo všetkých kompov,dalej číčinky majú každú chvíľu iný komp. telefon a tablet, a každý rok sa menia študenti aj osadenstvo poschodí migruje. Potreboval by som návod-radu,- ako urobiť , že ked sa proste prihlásia na internet, - nedá im požadovanú stránku ale vyobrazí im FORMULÁR s políčkami MENO / PRIEZVISKO / POSCHODIE. Po vyplnení a odkliknutí ich pustí už na požadovanú stránku a mne to pošle obsah toho formulára +jej MAC adresu. Následne si to už z jedného miesta naeditujem do ACL. Neviem- ak máte nejaký múdrejší nápad, poraďte. Ďakujem. Marek.
Ale teraz ma napadlo nesystémové riešenie. Ak je dôvodom len priepustnosť AP, tak je jednoduchšie obmedziť maximálnu rýchlosť jedného klienta tak aby sa dostalo na každého. Tak sa aspoň nestane že jeden počítač preťaží celú sieť cez torrenty alebo youtube HD či inú telku. Je to najjednoduchšie a najrýchlejšie.
Trúby v tomto type ustanovizní totižto jednajú s človekom ako s inventárom. Len po zmene budeš oveľa viacej kmitať. Ale už za peniaze.
A čo je na tom najlepšie? Keď to zvládneš, tak Ťa prijmú hocikde do zamestnania kde Ti dajú aj plat a nie to čo dostávaš teraz.
PS: Jediné čo bude v tomto stave chýbať je, reálne prepojenie užívateľa ktorý má naozaj právo sa na ten internet pripojiť s zoznamom študentov. Pokiaľ sa to nebude riešiť pri objednávke ubytovania, tak si hocikto môže nahodiť net namiesto niekoho iného.
ja som obdobny problem riesil tak, ze som na vratnicu napisal oznam ze do dvoch tyzdnov treba nahlasit na email mac adresu daneho cloveka co byva na tom poschodi. ( z dovodu aktualizacie siete ) To samozrejme urobilo tak 50%, no po nahodeni mac filtra zacali rapidne emaily pribudat... ( dal som aj moznost poslat sms ) a po nahodeni mac filtra som si nechal 12h sichtu co mi len tak sms a emaily chodili, lebo nik tomu moc nedaval vahu.. Tiez je fajn mat nejake overenie kto byva na akom poschodi a aku budfe mat mac, aby si potom nevymyslali nejake cudzie mena Dolezite je napisat blbuvzdorny navod , ako tu mac poslat, a potom to uz ide same.
PS: este je fajn vybrat nato nejaky volny den, napr u mna to bola sobota. Oni si medzi sebou uz dali vediet, ze v "pondelok ked prides ti nepojde internet" a tak posielali email s menom a tou mac. + som urobil aj narychlo stranku s navodom ako wo windowse tu mac najst s obrazkami. Kde je vola tam je cesta :))
Zdravim.
Riesim podobny problem, aj ked trosku odlisny...
Z USA dostala organizacia na Slovensku, kde su zamestnanci ale aj ubytovani ludia, pravne upozornenia o stahovani nelegalneho materialu firiem ako Warner Bros, potom prislo dalsie od inej firmy kvoli hram /komplet s vypisanim co sa stiahlo, kedy, s IP/. IP je vsak externa verejna jedina pre vsetkych.
Na zaklade toho vznika problem, kedze wifi siet je otvorena, je tam nulova kontrola, nic nieje obmedzene /bohuzial to bezi na jednom hlavnom routri, pod ktorym je par routrov ale hlavne APcka./. Tiez tam chcem zaviest nieco ako povinne formulare a ziadosti, aby kazdy zadal cisla MAC, s tym, ze podpisu formular, co je zakazane stahovat a pod. Nasledne obmedzim MAC adresy.
Ja potrebujem zatial iba captive portal, aby som "sa dostal" k vsetkym uzivatelom, formou oznamu, kde bude napisane ze musia oznamit MAC, inac budu odpojeny. Je mozne nieco take spustit na hlavnom routri TP LINK 1043ND s tym, ze v sieti budu aj uzivatelia pod inymi routrami? Alebo musia byt pod hlavnym routrom iba APcka aby to slo?
Co obnasa vytvorenie captive portalu, iba ako oznamu, bez vyplnovana udajov?
S natívnym FW asi nie, ale pre ten router existuje OpenWRT ktorý má v sebe aj captive portal o ktorom sa tu hovorilo pred rokom. Obnáša to prečítanie dokumentácie, flash alternatívneho FW s rizikom straty záruky na router a nakonfigurovanie portálu s archiváciou údajov na externé médium, cez tlačiareň alebo na ďalší server.