Ahojte, prosím o pomoc. ako nainštalovat alebo spustiť externú dvd mechaniku Asus SDRW-08D2S-U lite?
Asus SDRW-08D2S-U lite
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ahojte, prosím o pomoc. ako nainštalovat alebo spustiť externú dvd mechaniku Asus SDRW-08D2S-U lite?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Externé vypalovacie mechaniky sa inštalujú zasunutím potrebných káblov do príslušných portov, v tomto prípade by malo stačiť zasunúť USB kábel do správneho portu a Linux by ju mal sám nájsť. Po vložení média a zavretia mehaniky by sa mal sám naštartovať dialóg s ponukou na sprievodcu práce s médiom. Ak tam vložíš DVD film, alebo médium s multimédiami, tak to ponúkne prehrať film, spustiť hudbu alebo prezerať obrázky. Ak tam vložíš prázdne médium, tak to ponúkne sprievodcu vypalovaním. A ak tam je bežné dátové CD, tak by to malo ponúknuť okno s správcom súvorov. Skús opísať čo na nej nejde.
Nevravím, že Linux dokáže využiť potenciál tej mechaniky naplno. Ale, veci ako Kodak Picture CD v dnešnej dobe už nik nepoužíva. Predsa len, kto by plytval celým CD na uchovanie približne dvesto obrázkov ktoré pri fotokvalite vytlačíš na veľkosť poštovej známky.
po zavretí mechaniky mi nevybehne žiadne dialogove okno- neviem sa dostat k spusteniu uvdneho cd ani k inému
Aky Linux pouzivas ?? Ako sa vola ??
UBUNTU 5.6.0
UBUNTU 5.6.0 ?? a uvazovali ste o update?
Predpokladam, že by som mala :)
rozhodne ano :) aky stroj vlastnite?
Samsung 530U3C
Tak to by si mala. Ubuntu 5.6.0 totižto neexistuje. Prvé číslo pri verzii Ubuntu totižto znamená rok vydania, druhé mesiac vydania a tretie (ak je použité), tak znamená opravnú verziu. Ubuntu z roku 2005 už dávno nie je podporované, a v Júni ani nevyšlo. A opravná verzia čislo nula sa neuvádza, nemala by zmysel.
Niekedy okolo roku 2006 som len tak zo srandy prvý krát pichol externú USB vypaľovačku do Ubuntu, a fungovala na prvý šup bez potreby ovládačov. To sa o iných a hlavne uzavretých OS z tej doby nedalo povedať. Skús povedať do čoho to zapájaš. Možno nemáš nainštalované programy na vypaľovanie (ktoré sa automaticky inštalujú aj keď nie je k dispozícii mechanika), alebo netbook nedodá potrebné napájanie cez USB port ak nie je napichnutý na zdroj.
skus tam dat najnovsie ubuntu. zalohovat data a reinstalovat. a potom by to malo ist
http://www.ubuntu.com/download/desktop/thank-you?release=latest&bits=64&distro=desktop&status=zeroc
Ďakujem veľmi pekne. Pustím sa do toho.
Na začiatok ho ani nemusíš inštalovať. Daj si ho na klúčik, naštartuj to najnovšie Ubuntu a pripoj mechaniku. Ušetríš čas s inštaláciou kôli testu.
A prečo vravím o teste z LiveUSB? Nuž s poslednou verziou Ubuntu 13.10 bolo zopár problémov, ako vždy pred vydaním verzie s dlhodobou podporou ktorá tentokrát vyjde v Apríli. Tiež mi prdli nervy a namiesto reportovania chyby bez dostupnej grafiky som dal upgrade na 14.04 ktorý mi ide stabilne.
Ako si zisťovala verziu Ubuntu? Napíš do terminálu
DVD napaľovačka určite funguje, stačí spustiť softvér na napaľovanie.