Čaute čaute. Prosím vás môžem nejako v routeri zablokovať stahovanie torrentov? Myslím nejako cez firewall. Mám tam možnosť blokovať porty od-do a vybrať aj TCP a UDP. Aby som ich mohol sem-tam odstrihnút bratovi keď mu nieje rady, sťahuje donekonečna a nemôžem sa dostať ani normálne na internet :) Ďakujem
Blokovanie torrentov v routeri
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
blokni mu komplet mac adresu ;-)
v routeri za pár šupov nič nenastavíš, možno môžeš zadať porty.
nepoznam tvoj router,ale pokial viem tak tak FW: DD-WRT - mal moznost na obmedzenie rychlosti pre jednotlive zariadenia.. ak si samozrejme dobre pamatam..
Je to taký modrý Zcomax router (model neviem) a je tam možnosť aj na nastavenie priority rýchlosti pre jednotlivé IP, ale to funguje akosi čudne.
Zasa úplne ho odstrihnúť ho nechcem, to by bolo moc podozrivé :)
Tak som myslel že by som nejako porty zablokoval. Napríklad že by som zakázal porty 1024 až 65535 UDP. Len neviem či na tých portoch nebežia nejaké "užitočné" veci.
http://wiki.wireshark.org/BitTorrent
Pravdou je, že skoro všetky dôležité služby bežia na < 1024, ale neviem či to bude účinné
Pravdou je, že na zastavenie prevádzky torrentov sa v praxi používajú zariadenia v mierne odlišnej cenovej kategórii ako je nejaký routrík za dvacku. Zakázanie štandardných portov moc nepomôže, torrent klienti si ich nehajú povoliť cez uPNP priamo na routri aj s PAT. Istou možnosťou je nasatviť zníženie priority pre problematický stroj, ale to vyžaduje trošku výkonnejší router. Vzhľadom na agresivitu torrent protokolu je najvýhodnejšie aby si on sám obmedzil vyťaženie linky na max 30% reálnej prenosovej kapacity. Bez toho ho môžeš akurát tak kompletne odstrihnúť.