Dobrý deň, potreboval by som pomôcť s problémom na mojom PC. V pc mám nainštalovaný windows a na exernom USB disku UBUNTU.Používal som ich takto ako dual-boot. Na tomto externom USB disku je aj nainštalovaný grub. Problém je v tom, že keď teraz zapnem pc tak mi nenačíta ani len grub. Ostane čierna obrazovka na ktorej len bliká potržník a ďalej nič. S PC som nič nerobil ráno som ho zapol a stalo sa toto. Vie mi prosím Vás niekto povedať čo sa stalo a ako by som to vedel opraviť. ďakujem za akúkoľvek odpoveď. Lukáš
Nenačítaný grub
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pokiaľ si s tým naozaj nič nerobil, tak by som ako prvé dal skontrolovať ten disk a pozrel by som sa aj na S.M.A.R.T. disku.
Robil si pred tymto incidentom nejake update pre to Ubuntu ? Je to fakt verzia UBUNTU 10.04? Ak ano, toto je dost stara verzia Ubuntu ...
Nerobil som žiadne úpravy. Večer som vypol PC ráno zapol a stalo sa toto. Áno verzia je stará neaktualizoval som. Nemohlo sa stať že by odyšiel ten externý USB disk?
Však mohlo, ale to nám môžeš prezradiť len ty.
A Windows 7 ti inak z toho disku co mas v PC nastartuje? Ak ano, detekuje pripojenie zariadenia po pripojeni toho disku? Ak mas na tom disku nejake NTFS/FAT particie vidi ich?
Windows mi načíta keď odpojím USB disk. Keď ho potom v zapnutom window-se pripojím opäť tak mi ho nenačíta, ale to ni ho nikdy nenačítalo pod windowsom. Skúsim ešte nejaké Live CD a tok ho pripojiť či mi ho aspoň načíta.
Nabootoval som ubuntu z Live CD a potom som pripojil disk. Systém zariadenie rozoznal, takže HW chyba by to byť nemala.
Daj znova nainštalovať GRUB pomocou LiveCD. Mala by na to byť stále voľba pri štarte LiveCD. Len sa nepomýľ, a nedaj ho nahodiť na disk čo je napevno v počítači. To by systém asi neštartoval pre zmenu bez zapojeného USB disku.
Tomu celkom nerozumiem. Pri štarte LiveCD mám možnosť vyskúšať alebo nainštalovať systém. Ako mám pomocou LiveCD nainštalovať grub???
Nabootuj Live CD s Ubuntu → Vyskúšať Ubuntu, potom otvoriť terminál a najprv si pre istotu sprav výpis diskových oddielov:
a potom postupne zadávaj:
za X dosať číslo, kde je nainštalované Ubuntu (/ root oddiel)
tu za X dosadiť disk (napr. pri externom to môže byť napr. sdb - bez čísla. Výpis z fdisku ti to ukáže) Potom reštartuj PC, mal by sa už Grub objaviť, nabootuj do Ubuntu a ešte zadaj:
Ďakujem
Ale ten disk si skontroluj, Grub sa nerozbije len tak, ani si nepamätám či sa mi to niekedy stalo.