Debian & Rocket Raid

Sekcia: Hardware a Drivery 19.02.2014 | 11:36
Michal   Návštevník

Môže niekto poradiť postup, ako nainštalovať Debian 7.4 na počítač s Rocket Raid 2310 od HighPoint? Ďakujem

    • RE: Debian & Rocket Raid 19.02.2014 | 18:19
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Postup nieje moc triviálny čo pozerám.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Debian & Rocket Raid 19.02.2014 | 18:54
        Avatar Michal   Návštevník

        Ďakujem za odkaz. Skutočne to nieje veľmi jednoduché :-( Niečo podobné som vygooglil aj ja, ale oba postupy sú písané asi pred 6-timi rokmi, naviac na stránke výrobcu sú drivery z roku 2007 a mám obavy, či by to fungovalo s novším kernelom. Zatiaľ som to riešil softvérovým Raid-om, ktorý som nastavil pri inštalácii Debianu. Uvidím, ako sa to bude správať.

        • RE: Debian & Rocket Raid 19.02.2014 | 19:35
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Výrobca spomínal priamo v príručke že ovládače poskytol ako open source, takže je dôvodné podozrenie že sa dostali priamo do jadra. Keby si povedal že ako bol ten radič nastavený (RAID alebo ako jednoduchý doplnkový SATA radič) a ako ho našlo jadro, tak by sa dalo niečo poradiť.

          • RE: Debian & Rocket Raid 20.02.2014 | 13:00
            Avatar Michal   Návštevník

            Počítač sa používal ako databázový server s WinXP a fungoval tam Raid-1. Teraz by som tam chcel dať pomocou inštalačného CD Debian I386 7.4.0 netinst. Je tam základová doska Intel S3000AH a je na nej osadený RocketRaid 2310 - naň sú zapojené dva identické disky (žiadne ďalšie disky v PC nie sú). Cez RocketRaid Bios setting Utility - je nastavený Raid-1. Môj včerajší pokus s inštaláciou softverového raidu a inštaláciou Debianu sa tváril celkom funkčne a bežal až dodnes, pokiaľ som počítač nevypol, potom už nenabootoval. Dnes by som to celé chcel začať odznova a pokiaľ možno využiť ten hardverový raid, ale zatiaľ neviem, aký postup zvoliť pri inštalácii Debianu. V ktorom momente by mal rozpoznať, že tam je ten RocketRaid? Ďakujem vopred za každú radu.

            • RE: Debian & Rocket Raid 20.02.2014 | 17:00
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Pokiaľ bol na tom stroji WinXP, tak nepredpokladám že by bolo potrebné dohľadávať či je daný radič plnohodnotný RAID radič alebo sa jednalo len o FAKE RAID. Takže ho prepni do mídu obyčajného diskového radiča a vytvor na ňom SW raid.

              • RE: Debian & Rocket Raid 20.02.2014 | 18:48
                Avatar Michal   Návštevník

                Ďakujem. Potvrdil si mi moje rozhodnutie, ktoré som nadobudol dnes po dlhšom googlení, napríklad aj na základe tohoto textu z nejakej staršej diskusie:

                RocketRAID controllers are problematic because they are not true hardware RAID controllers but are FakeRAID (software) controllers requiring proprietary driver software. There have been many discussions about hardware RAID, Linux kernel software RAID and FakeRAID (in decreasing order of preference) in these fora over the past few years. I would recommend that you disable the RAID functionality on that card so that it is just acting as an expansion disk controller card and perform your install, configuring the system to use the Linux kernel software RAID.

                Myslím, že to môžeme uzavrieť.