Po dlhsej odmlke opat v linux radach s novym poskladanym miniserverikom v nasledovnej konfiguracii:
Gigabyte GA J1900N DV3
4GB RAM
SSD 64GB ADATA P800 SATA2
HDD Western Digital 2.5" Red Mobile 750GB 16MB cache
HDD externy 500GB, USB2PICOPSU 80W
napajanie: 3A 12V
skrinka: EUROCASE 02CVentilator GELID Solutions SILENT 8 PWM
Spotreba: v klude 10W, pri zatazi 20W
Beziace na Ubuntu 14.04, Samba, XBMC, rsync ako nastroj pre zalohovanie na externy HDD.
Naklady bez externeho HDD, 280 EUR.
bežať server na betaverzii Ubuntu... zaujímavé :)
Tak tento mesiac bude oficialny realese 14.04 a serverik sluzi len na domace pouzitie ako NAS plus nieco navyse. Zatial slape vsetko na jednicku, az na drobny nedostatok so XRDP pod kubuntou.
Zostava vyzerá pohodovo. A ak má skutočne nameraný aj taký malý odber, tak aj je. Ale RDP by som na Linux zbytočne nedával.
XRDP je uz vlastne na vedlajsej kolaji. Frcim na NX Nomachine. Kazdpopadne som si chcel nechat otvorenu cestu na remote cez session a nie cez conzolu. XRDP frci, ale KDE pisti po prihlaseni, ze padol nejaky jeho servis. Je to uz potvrdeny BUG Ubuntu 13.04 a 13.10 na KDE 4.10 a vyssie.
VNC by nebolo lepšie? Ale to je jedno.
Vsade co citam, tak VNC server je pomaly a vytazuje velmi CPU. NX Nomachine je to asi 10-20% vykonu CPU. Extremne opimalizovany na prenos dat + Win client + Android client + vlastna security vrstva a kopec user friendly nastavovaciek v klientovi. U NX ani nepoznam, ze nesedim za nim priamo fyzicky.
V podstate som potreboval na zaciatku len rozbehat server a XRDP som dotiahol cez apt-get. Bez nastavovania to hned nabehlo, takze som v zaciatku ani nehladal ine riesenie. Neskor som pri hladani klienta na remote konzolu /kvoli rozbehnutiu xbmc/ narazil na NX a zapacil sa, tak som dalej neriesil. Inak by som asi skoncil u TightVNC.
NX bolo kedysi uzavrené rešenie čo nepodporovalo mnou používaný CPU, a bez možnosti auditu kódu, tak som sa s ním nezaoberal. VNC má možnosť nastavenia kompresie a farebnej hľbky ktoré sa prejavia na odozve. RDP na Linuxe používalo backend VNC.
A rýchlosť odozvy? No, neviem čo tým myslíš. Ale tá je v takýchto prípadoch ešte v pohode ak nelezeš cez moc dlhý podmorský kábel. Vtedy by Ti to len začalo vadiť aj bez toho že by si pozeral vzdialene filmy.
Mozno niekedy vyskusam v ramci experimentovania. Po tom, co som objavil krasu GRUB2 a jeho peknej vlastnosti "bootvanie z ISO image", si vytvorim clonezillou backup a mozem sa hrajkat.:-)
Aby som upresnil, XRDP po prihlaseni sice vyhodi nejaku hlasku v jednom mudule KDE, ale session funguje a nejdu len dve veci z nastavovania servisov v kubuntu rozhrani a este nieco. Velmi ma to neobmedzovalo pri zakladnom rozbehani servera. Vsetko ostatne islo v poho bez dopadu na funcnost.
A naco si zakladal toto vlakno ked tu nemas ziadnu otazku ?
Tak som myslel, ze by som mohol niekoho inspirovat. Prakticky je tato ITX doska pomerne novinkou na trhu s Bay Trail CPU Quad core, s vykonom cca Core I3 a s 10W TDP bez nutnosti aktivneho chladenia.
Ak tu je forum len na diskusiu ohladom problemov, tak poprosim admina, nech to zmaze, pripadne presunie moj topic do spravneho vlakna. Vdaka.
mne toto vlakno nevadi, od zaciatku som ho povazoval za moznu inspiraciu pri stavbe noveho PC pre inych a zaroven potvrdenie funkcnosti komponentov s ovladacmi ...
okey, ani mne to tu nevadi akoze, len ma zaujimal dovod.
vravis ze 280e cela zostava bez externeho? to je malo trosku, nie?
Pamat bola bazar za 20 EUR a SSD za 30 EUR. Ako nove by to bolo asi +50 EUR.
Aj tak to je dost malo si myslim :)