Čaute. Dá sa prosím Vás spraviť z nainštalovaného, upraveného Linuxového distra znova nejaká "inštalačka"?
Dosť často inštalujem Linux Mint po rodine, kamarátoch, známich a nebaví ma vždy po nainštalovaní vychadzovať veci ktoré nebudú potrebovať. Napríklad Xchat, MintUpload, Banshee dávam preč, nechávam VLC... a podobne. A aj naopak zasa inštalvoať veci ktoré chcú.
Tak ma napadlo či by som si nemohol z jedného takto upraveného distra spraviť "inštalačku" a potom jednoducho inštalovať ju. Dá sa to?
Vlastná inštalačka Linuxu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Imho jednoduchsie bude spravit "poinstalacny skript", napr. nejaky takyto:
lebo je ovela jednoduchsi na udrzbu, medzi jednotlivymi vydaniami sa dost vela veci meni ale nazvy balickov ostavaju viac menej rovnake.
Vďaka, to je dobrý nápad.
Ale zo zvedavosti, dá sa nejako spraviť aj to čo som spomenul vyššie? Ako? Zaujíma ma to..
Hoferek ti na to urcite odpovie ale je to na dlhsie "skolenie".
Ono, zložité to moc nie je. Stačí si spraviť jednu vzorovú inštaláciu bez odmazania /var/cache/apt, a cez cca dva príkazy si urobiť vlastné LiveCD s všetkým čo má človek aktuálne nahodené. Ale vzhľadom na časové rozpätie inštalácií a objem záplat v tom rozpetí vydaný je jednoduchšie mať jeden štandardný USB kľúčik a zoznam balíkov ktoré sa vyriešia pri inštalácii ďalšieho boxu s iternetom. Ten internet je v dnešnej dobe už všade, a ani tie DSL alebo EDGE modemy nerobia také naschvály.
Super. A presne toto ma zaujíma.
Ako na to alebo kde nájdem ku tomu niečo viac? Nebola ku tomu kedysi v Ubuntu aj "klikačka"? Alebo si to s niečim mýlim, Ubuntu som dlho nemal...
Ahoj :-)
Pocul si uz niekedy nieco o zostaveni vlastneho tkzv. "custom" distra ?.
Ak chces naozaj nieco uzitocne daj sa toto cestou :-)
Existuje viacero nastrojov od roznych distribucii Linuxu, ktore Ti to umoznia :-)
Vyhladaj si cez Google :-)
a ake su to tie dva príkazy prosím ta pekne vieš nám ich prezradiť dakujeme .
...vedel som, že to niekomu nedá...
áno, taktiež si môžeš urobiť vlastný iso obraz, kde bude aj slovenčina, aktualizácie a tak podobne. s takýmto cieľom vlastne vznikli najrôznejšie systémy založené na ubuntu, lepšie to prispôsobiť na niečo. osobne momentálne upravujem cez uck, je priamo v repozitároch.
urcite ti bude fungovat
http://wiki.ubuntu.cz/vytvo%C5%99en%C3%AD_vlastn%C3%ADho_livecd
Super, vďaka všetkým. Už stým niečo vymyslím