Zdravicko,
Da sa nastavit v OpenVPN aby po pripojeni som sa mohol pripojit na primapovany disk cez nazov a nie cez IP?
Nemozem sa nikde dopatrat k nejakemu rieseniu.
Predstavoval by som si to tak ze by som "hodil nieco" do configu zadaneho uzivatela aby mu to fachalo - nechcem to globalne.
Diky.
Ja som sa tu trochu stratil. Riešiš NFS cez openVPN, či?
No neviem praveze.
Myslim take nieco ze ked mam primapovany disk zo servera,ale nemam tam zadanu IP ale len meno servera a cestu a som na LAN tak ked sa pripojim z domu cez OpenVPN do sieti tak samopochopitelne chcem mat aj pristup na tie disky.
A zaujima ma ako vyriesit to aby mi to fungovalo aj bez IP adresy servera iba s nazvom.
Stále mi nedopína :)
Tá sieť je inde ako "dom"?
Nechytám sa, netuším kde je server, kde je LAN a kde je doma.
Takže je server a nejaká LAN a ty sa tam zvonku do tej siete pripájaš?
Alebo je server a ty si doma v nejakej LAN a pripájaš sa cez OpenVPN na server?
:D asi to vravim jak tatar :)
Predstavme si LAN, v nej je server so zdielanim + OpenVPN na nom bezi.
Ked som v LAN tak sa dostanem na zdialania tak ze mam primapovane disky cez nazov (priklad: //FS1/zdielanie...) a nie cez IP (//10.0.0.1/zdielanie). To ide ked som v LAN.
Problem nastava vtedy pokial sa pripojim z vonku cez OpenVPN do LAN a vsetko pingam, vsade sa dostanem az na tie primapovane disky lebo ich nemam cez IP ale cez nazov frcia.
A otazka znie ze ci existuje nejaky sposob aby to frcalo aj cez nazov.
Kapisto? :)
Dik, vyskusam.
Ak máš funkčné DNS vo vnútri, tak si nakonfiguruj aby sa Ti to DNS aj pridalo. V prípade použitia zdieľania dát cez Samba/CIFS aj WINS. V tom dokumente je toho viacej na prečítanie, predpokladám že si ho videl.
To bolo prve co som videl.
Vyskusam a dam vediet.
Aha. Takže preto tá poznámka "nechcem to globalne". Pretože systémové riešenie je nastaviť to raz, a poriadne. Globálne. Ale len tým, čo majú mať ten prístup. Aj to sa dá osekať podľa toho dokumentu.
Vyzera ze to funguje. Ale ano "globalne" a to som nechcel ale pre zatial to staci.
Musim to tam fakt neako osekat.