zdravím. Snažím sa pripojiť externý disk ktorý bežne používam a vyplulo to na mna hlášky ktoým fakt nerozumiem. Dá sa s tým niečo robiť prosím? Foto v prílohe.
Externý disk nejde pripojiť
- extdisk.png (33.5 kB)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
prílohu som pridal a nejako ju tu nevidím
Error mounting /dev/sdc1 at /media/martin/extdisk: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdc1" "/media/martin/extdisk"' exited with non-zero exit status 13: $MFTMirr does not match $MFT (record 0).Failed to mount '/dev/sdc1': Input/output errorNTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's aSoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windowsthen reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is veryimportant! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activateit and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g./dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentationfor more details.
V podstate môže ísť o chybu súborového systému NTFS alebo o chybu HW. Nie som síce nejaký profík na HW problémy, ale skúsil by som sa riadiť výstupom chybovej hlášky: In the first case run chkdsk /f on Windowsthen reboot into Windows twice. Čiže pripojiť ext. disk vo Windows a tu spustiť príkaz chkdsk /f.
Myslím si, že to bude najlepší spôsob riešenia daného problému. V podstate aj pod Linuxom pomocou ntfsfix by sa možno dali opraviť určité nezrovnalosti NTFS ale zrejme by výsledok nebol veľmi uspokojivý.
no ešte zohnať Windows :) ok, vďaka.
Ak nemáš windows, tak načo používaš NTFS?
Windows síce nemám, ale nejaké sa predsalen v rodine nájdu. Takže mi to prišlo ako vhodné univerzálne riešenie. Mimochodom, skúšal som ten disk na w7 a ide bez problémov. tak neviem čo sa mu nepáči.
To, že windows pripoja aj nekonziztentný disk a nevypítajú si jeho opravu je vedĺajśie. V Linuxe sa dá tiež pripojiť s parametrom force, ale radšej by som nasledoval ten chkdsk alebo jeho alternatívu. S fenoménom Silent Data Corruption som si už užil.
Tak keď už bol pripojený vo Win, tak si ho mohol nechať prebehnúť chkdsk a potom odskúšať pod Linuxom.
fakt, naozaj neviem robiť s Windows. som u svokra teraz, takže mám možnosť. Ako to mám prebehnúť prosím? má Windows 7.
Tlačidlo Štart a do vyhľadávacieho poľa napísať cmd a stlačiť Enter. Otvorí sa terminál a môžeš začať :) Pozri aj SEM alebo SEM
EDIT// cmd je nutné spustiť ako správca - pravý klik na súbor cmd.exe → Spustiť ako správca (alebo tak nejak)
takže Windows som nevedel zohnať, ale vyriešil testdisk. Je to zvláštne že testdisk poznal disk, adresáre, súbory a dokázal ich prekopírovať a gparted bol múdry jak rádio a furt že nie. Teraz sa chcem opýtať, ako ten externý disk naformátovať aby bol použiteľný pre normálny operačný systém aj pre Windows. ntfs alebo fat?
Budem teraz hovoriť iba za seba: Ja mám 1TB ext. disk a keďže ho pripájam v Linuxe a aj vo Windows zvolil som formát NTFS a ide bez problémov na oboch OS.
Čo ti okrem problémov pridá NTFS oproti FAT?
je fat vhodný aj na ukladanie veľkých súborov?
podľa stránok MS tak maximom FAT32 je oblasť veľkosti 32GB a súbor o veľkosti 4GB.
Pokiaľ vychádzam s FAT32 Tak maximálna veľkosť disku je 2TB a maximálna veľkosť súboru 4GB. Mne to stačí.
Hoci oni pri XP a NT uvádzajú podporu NTFS, ale čo som mal skúsenosť tak to na týchto starých systémoch nikto nemal nainštalované.
Testdisk je určený naanalýzu poškodených diskov a následnú záchranu dát na nich uložených. Gparted je určený na zmenu veľkosti alebo presun nepoškodených diskov. Takže je logické že sa zachovali správne a o rádiu by som na tvojom mieste pomlčal. Ten disk o ktorý sa tu jedná bo zjavne násilím vyšklbnutý z počítača počas zápisu a preto mu nesedí konzistencia. Ako ho opraviť už bolo dávno povedané.
nebol.
mimochodom bolo povedané ako ho opraviť vo Windows a bolo povedané že Windows nemám.
Pri formáte FAT32 bude ext. disk zobrazovaný korektne v Linuxe ako aj vo Win. Všetko dôležité už uviedol bedňa
Windows máš. A ak sa bojíš príkazového riadku, tak ho pichni do windows, klikni na tento počítač (computer) a otvorí sa ti okno s diskami. Tam klikni pravým myšítkom a vyroluje sa ti kontextová ponuka v ktorej si vyberieš záložku nástroje (tools) a tam máš kontrolu chýb (error checking). Zvyšok už zvládneš.
Agresívnejšie riešenie ako ntfsfix pod Linuxom neodporúčam, ten len resetne žurnál súborového systému a označí ho že je v poriadku. Tiché poškodenie dát to nerieši.
Ďakujem. Mám to síce už zálohovane ale skúsim.