zdravím páni, nejaký mesiac späť som dal otázku, či je pri práci s videom dôležitejšia grafika alebo procesor. názory boli všelijaké, len to neviem nájsť. tak som chcel dať skúsenosť. Kúpil som procesor AMD 8x4000 A zdá sa že procesor je to čo bolo treba. Pri prepočítavaní videa si grafika zoberie 10MB navyše. Všetko robí procesor.
grafická karta a editovanie videa
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Všetko závisí aj na tom, aký program používaš. Sú aj také, ktoré na tieto výpočty používajú grafiku, ktorá je obecne na tento typ výpočtov stavaná.
openshot a kdenlive, ovladače som dal nvidia.
Tak si pozri 4i tie programy zvládajú OpenCL alebo CUDA výpočty.
Presne tak a ešte je otázka či ich zvláda práve jeho HW.
Čo si pamätám z minulej diskusie tak tam niekto písal akú ma grafickú kartu a že robí na tom bežne videá. Keď som porovnal priepustnosť s mojou kartou tak tá moja bola na tom o stanásobky rýchlejšia, keď to neboli tisíce nepamätám. Bez poriadnej zbernice by som sa do videí ani nepúšťal.
Dokonca si matne spomínam, že niekde som čítal, že niektoré programy dokážu mať s integrovanou grafikou vyšší výkon pri spracovaní videa alebo pri dekódovaní videa pomocou H264 kodeku ako s externou. Možno to práve súvisí s vysokou priepustnosťou v rámci procesora oproti posúvaniu dát cez zbernicu k externej grafickej karte.
HD Ready h264 mi prehráva niekoľkoročný telefón. Full HD som na ňom netestoval. To sú na tom desktopy naozaj tak zle?
To iste, otázka je s akým počtom snímkov za sekundu. Ale o tom ten príspevok nebol. Bol o tom, že integrovaná grafika podľa vyjadrenia v článku, ktorý som čítal niekedy pred 5 rokmi mala lepšie výsledky v určitých úlohách, kde bol viacej dôležitý tok dát ako výpočtová náročnosť danej úlohy. A spracovanie videa si vysokú dátovú priepustnosť vyžaduje.
Filmy sa obvykle natáčajú s frekvenciami okolo 20 až 30 Hz, a také som spomínal. Niekedy sa človek stretne s frekvenciou 25 polsnímkov za sekundu čo sa tvári ako 50Hz, ale od toho sa už dávnejšie upustilo.
Myslím, že toto je zbytočné ďalej rozoberať, grafické procesory mobilov majú hardvérové dekódovanie videa, takže ho prehrajú bez problémov s dostatočnou frekvenciou. Tu sme sa však bavili o enkódovaní videa a to je iná záležitosť. Ide o to, či jeho grafika má hardvérové alebo softvérové enkódovanie a či to ten program vie využiť. Inak to bude enkódovať softverovo pomocou procesora.
S týmto sa dá len súhlasiť. Keby mobili nemali aj enkódovanie videa, tak foťíčiki v nich neslúžia aj ako kamerky aj s efektíkmi.
spracovávam video 1920x1080 50 snimkové bez akýchkoľvek problémov. Či to bolo na dvojjadre alebo s týmto 8jadrom. Len je to rýchlejšie. Tá otázka z minulosti znela, či investovať do cpu alebo grafiky. No a toto je môj postreh. Grafika z 1024 MB pri rendrovaní videa použije 127 MB
OK, sme radi že ti to valí, robíš to v OpenShote? Zišlo by sa pozrieť či podporuje HW encoding. Pretože pokiaľ si nájde HW ktoré to podporuje, najčastejšie video kartu, tak predá encoding grafickému čípu a procesor spadne na 1,2% zaťaženia.
Čo som pozeral tak moja podporuje MPEG1, MPEG2, H264, VCI HW decoding, ale neviem či aj encoding a neviem kde to zistím, nevie to niekto?
A V akom programe najlepšie otestovať výkon grafiky?
V tom v ktorom ju budeš používať :) Čo považujem za dôležité je šírka zbernice ja mám 448bit, Memory Bandwidth 127GB/sec, môžeš si porovnať so svojou. Karta je staršieho dátumu nemá marketingové super frekvencie, ale len tak ju niečo neprekoná vďaka tomu že procesor necvaká naprázdno keď čaká dáta s 64 bit zbernice.
http://www.phoronix-test-suite.com/ && http://openbenchmarking.org/
</div><div></div><div></div>
____SANI
</div><div>Nie som v Debian až tak úplne zbehlý aby som to promptne vyriešil.</div><div>Dikes za rady</div><div></div><div></div><div></div><div>____</div><div></div><div></div><div>SANI</div>