akurát môj mal označenie
Samsung M3 Portable 2TB, 2,5", USB3.0 2040900497 V programe Disk utility (Disks) mu nebolo možné zistiť SMART údaje, písalo to Not supported.
V Termináli cez Smartmontools (smartctl) vypísalo, že nepodporuje logovanie do súboru.
Teraz ma zaujíma, či je to len u tohto výrobku, alebo je to špecialitka od Samsungu, alebo nový trend u viacerých výrobcov.
Záruka 3 roky je fajn, ale že nechce disk prezradit ako na tom je, to už je na prd.
Stretli ste sa s niečím podobným pri iných diskoch ?
Púšťal si smart utilitku ako root (sudo)?
Počítam že hej ináč by mu vypísalo niečo v zmysle príkaz nenájdený
Podľa tohoto by mal by byť Smart podporovaný, podľa všetkého je tam Seagate disk
Záleží či to podporuje USB bridge - viď S.M.A.R.T.
Dá sa to cez terminál cez smartmontools ako spomínaš ale musíš tam zadať parameter že je to cez USB či čo. Som teraz v práci bohužiaľ na Widlách a nemám ti to ako pozreť. Ale hoď do terminalu
man smartctl
a tam to je. Ja som to tam našiel a fungovalo mi to potom.Som teraz v práci bohužiaľ na Widlách a nemám ti to ako pozreť
isto?
a co tak google -> man smartctl?
Díky Vám všetkým, ak budete vedieť o ďalších diskoch čo sa takto prejavujú, tak napíšte nech o nich vieme.
Vidím, že to tu ide do kopru. Celý problém vyzerá len v tom, že zlyhala autodetekcia typu USB prevodníku. Takže na začiatok by som odporučil vyskúšať patameter -d programu smartctl ktorému zadáš parameter s typom zariadenia. Ptavdepodobne to bude usbjmicron, sat alebo usbcypress. Asi ich budeš musieť vyskúšať viac kým sa trafíš a niečo to vypíše. Keby si mal novší balíček smartmontools, tak by ten problém asi ani nevznikol. Potom, keď už budeš mať typ prevodníku s ktorým to funguje, tak mu môžeš dať urobiť test. Ak vyberieš long, tak si daj pozor aby ti jadro neodpojilo vetvu s napájaním toho disku pri jeho nečinnosti. Toto šetrenie je známa funkcionalita jadra (nemá nič spoločné s známym kazisvetom laptop mode), vypína sa niekde cez /sys pre nadradenú USB prípojku. Kedysi ma to tiež rozčúlilo, ale nejako som si neurobil poznámky. A nakoniec skús objasniť čo si myslel výrazom "nepodporuje logovanie do súboru". Disk neloguje do súboru, disk má na logy vlastnú servisnú oblasť. Z nej sa to dá vytiahnúť cez SMART do textu.
PS: Porúčam sa. Toto je z mojej strany všetko na dlhú dobu.
lebo? ... som poukazal na to, ze manualy sa daju najst aj online? ste trapni...
Vďaka, že si to tak podrobne vysvetlil. Podobne ale jednoducho o tom písal návštevník s nickom „Linuxák“ vyššie, kde písal že mu to potom išlo. Tá hláška bola Error.Don't support for logging in file.
Wlasaty, som rád, že si opäť tu. Tie nerozumné ataky si nevšímaj. Dôležité je pomáhať si navzájom. Nech sa Ti darí i všetkým linuxákom.
V posledných rokoch sa to tu zapleveluje čím ďalej tým viac. Napríklad vo vedľajšom vlákne BSD linencia prebieha pravidelná dávka flame len preto že niekto nepochopil účel danej licencie. Tá licencia je určená na to, aby mal autor diela zverejneného pod danou licenciou zvýhodnenie pri pracovnom pohovore. Ak také dielo zaujme firmu, tak si k nemu s vysokou pravdepodobnosťou zoberie aj autora a uplatí ho aby mu nezdrhol. A aj na základe toho nerozumiem prečo by som tu mal strácať čas. Tento portál má aj napriek cenzúre zahladzujúcej takéto chovania už dosť zlú povesť. Slušne povedané.
Sorry, najskôr za mesiac. Skôr to nemá absolútne význam.
PS: A miestnym haterom odkazujem že som si zadovážil ďalší MAC, a dal som si naň zas Linux tak ako na ten predchádzajúci. Som zvedavý či ma zas začnú nazývať Apple FAG ako to roky s chuťou robili len aby sa vybúrili na niekom.
Ako obyčajne menej trávy a viac sebareflexie nezaškodí.
Budem rád, keď sa podľa toho zariadiš.