Zdravicko, vedel by niekto poradit ohladom raidu 1 s kombinaciou swap. na jednej stranke som cital ze to davaju do raidu ako /dev/md* a na druhej ze to nechat ako dve particie a dva mountovat dva swapy. Ja si myslim ze ked odide jeden hdd a nieco na je na swape toho disku, tak to asi uskodi, nie?
Pomoc diki.
Swap je spravidla posledné štádium pred pádom systému aby si si ešte zachránil čo sa dá. RAID pre túto úlohu v hocijakej podobe je diskutabilný. Na desktope pokiaľ sa nepoužíva uspávanie úplne zbytočný až na výnimky.
Výnimkou myslím napríklad mňa, keď dávam prepočítavať 3D cesty a výpočet zožerie 20GB a musel by som kvôli tomu kupovať nové železo. Výpočty robím málokedy a to si tú polhodinku, alebo hodinku počkám.
Klasicky či už ide o desktop, alebo server, by systém nemal zožrať RAM a preto mu radšej pridať RAM.
Nejaký odkaz na tvrdenie o tej druhej strane kde odporúčajú namiesto zrkadlenia dať dva samostatné SWAPy? Také niečo sa robilo len na výpočtových nodoch kde nevadilo že sa občas nejaký odpojil, a nahrádzalo to RAID 0 pri použití rovnakej priority. Ušetrilo sa s tým tak 5 až 10% prostriedkov potrebných na zápis v časoch keď bežný server mal menší výkon ako terajší mobil.
Inak, v dnešnej dobe, ako už bolo veľa krát povedané, naozaj nemá význam mať SWAP na nič iné ako na hybernáciu. Cena RAM je zúfalo nízka, v núdzi poslúži aj ZRAM a v najvyššej núdzi ten zápis na disk do SWAPu. Neviem či by bolo vhodné mať odpoveď na túto otázku vo FAQ, vyskutuje sa to dokolečka už veľa rokov a objaví sa vždy po pár týždňoch.
ser na swap. daj to do stripe-setu ako RAID0 alebo ako JBOD, teda len zapises do fstabu obe swap particie a hotovo. ak tam vznikne strata dat, no tak vznikne, a co? ked sa prekoci bit, ani ECC RAM ti nepomoze, pocitac padne.
"... ak tam vznikne strata dat, no tak vznikne..."
... poskodeny fs? strata dat? pripadne kernel panic? chytrak...